用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校 難考入d定直私校難考入d
go

[小學] 國際學校 難考入d定直私校難考入d  

兒子K2,英文程度ok,準備考直私,若考不好,考慮轉讀IS, 但朋友話IS都唔易入,想求教大家經驗。

你過咗國際學校mass intake ,一般國際學校k3 果年係mass intake , 你考唔到直私先去考國際等於插班。如果有foreign passport 都仲可以搏下,冇的話,你的選擇好有限

貝珠 發表於 20-4-19 15:49
你過咗國際學校mass intake ,一般國際學校k3 果年係mass intake , 你考唔到直私先去考國際等於插班。如果 ...
I agree. You can try the newer ones such as Shrewsbury, Nord Anglia, Malvern, Chinese Academy... there is a higher chance

雖然好多家長好似樓主咁諗,但其實咁的做法在邏輯上有缺陷。選學校係應該從學制和教學方式着手,決定本地學校定係國際學校。

你鍾意本地學校,即使小一失利,日後仲可以插班。再唔係成績好,升中都可以去到心儀中學。比得你做後備,容易考的國際學校,你亦未必鍾意。

yauvicky    發表於 20-5-6 12:22
melobi12    發表於 20-4-23 23:27

Nais 今時今日已經唔易,Malvern 有passport 還可以,冇就預咗俾debentures.

記住國際學校唔係直私的backup.

Tomiris    發表於 20-4-24 16:43

可以試capcl,2020年重開

國際同直私兩回事,如其入間唔入流嘅國際,不如考間好嘅私校...

回覆 wuyuenlam 的帖子

當IS是back up 的想法是行不通的!唔明點解咁多人仲係咁!

係錢呀,如果完成本地中學才出國留學,咁就慳左百萬...

多謝大家意見! 常常以為國際學校唔難考,仲大安旨意諗住考唔好直私就去考CAIS,AIS,YIS...唉...突然壓力大左好多!

讀唔掂local轉IS係00年代的事

yaijing 發表於 20-4-23 14:13
近年越嚟越多本地讀緊都轉去國際學校, 所以競爭大咗。 但係你話係咪真係咁難考,我又覺得唔係。考國際學校 ...
但今時今日嘅小朋友識聽識講英文己經係基本....

yaijing 發表於 20-4-23 16:01
真係有心入國際學校嗰啲就會專攻英文。 唔打算入國際學校嗰啲英文其實可以好麻麻。 一句都講唔出唔出奇。  ...
如果係咁,唔好話國際,私校都好難入....

I was told the is is harder to enter this year due to the pandemic as a lot of overseas students come back

如果你真係咁諗,k2就要轉國際喇。而家國際學校都好多人爭,year one一樣係收3-4千份form,收百零個學生咋

官津名校,直,私,國際學校,都係一位難求。
可能越來越多家長太重視教育

因為資訊發達,名校幾千人報,就算IS都成千人報,都唔會話易入。