用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校 難考入d定直私校難考入d
樓主: wuyuenlam
go

[小學] 國際學校 難考入d定直私校難考入d   [複製鏈接]

Radiomama 發表於 20-5-1 19:14
如果你有這個要求,日後當孩子到中學時,不妨試試Model of United Nations 或參加Debate team, 都是不錯的 ...

咁宜家local school 學生英文真係叻咗⋯⋯想當年打English debate, 得5分鐘寫concluding speech,背唔到,上台嗰刻真係手震㗎。
我仔5歲半,隨口都講到2分鐘make sense嘅英文,又真係唔同嘅⋯⋯

細佬Bebe 發表於 20-5-1 18:45
我無唸過呢個問題
你問得好好
LS無IS語境,無英文朋友,係好難講得好英文,除非好努力好積極,又或者同屋企人講慣英文。
如果睇埋語文水平,例如睇開各式各類文章、作品,鍾意寫下文、作下故仔之類,咁IS贏好多添。可能只有少數LS學生有得比。

的確每人要求唔同,無乜所謂。中文一樣,有人覺得夠用就得,有人鍾意貼近大陸、或者台灣,我鍾意傳統港式,白話、文言都學,同內地人合作唔覺有乜困難。不過,寫中文最好唔好用粵語,粵語唔係標準中文,寫得太多無益。

回覆 細佬Bebe 的帖子

你的要求唔難達到,但第三點並非完全和語文能力掛鉤。無稿make a speech唔難,但要講得精彩,情理兼備,打動人心,要其他training。

Moonlight819 發表於 20-5-1 17:48
你小朋友還小有多些時間研究,我的已讀小學,你說得對讀IS完全不用補英文,所以學術上也只給小朋友補中文 ...

我又唔覺得讀IS家長就唔使理英文,唔係個個讀IS嘅小朋友英文都native,我真係識幾個英文唔係native,口語大約同讀LS英文勁嘅小朋友類似,但讀寫仲差。
呢度長年有比較LS同IS嘅貼,如果真係了解各間學校就知,真係好無謂,學校唔係簡單分兩個group,間間唔同。小朋友個性同學習方式都唔同,係家長睇重嘅嘢都好唔同,根本無得比。

deco99 發表於 20-5-2 09:22
我又唔覺得讀IS家長就唔使理英文,唔係個個讀IS嘅小朋友英文都native,我真係識幾個英文唔係native,口語 ...

那你識IS的小朋友英文真的較多差吧!來自新校IS? 我識的所有來自有歷史的IS(FIS、AIS、ESF等)全部 native,不只口語,讀寫普遍也較一般津校高幾級。其實從來都知LS和IS當然不同,家長就是看重國際語言(英文)和教學模式才選擇IS.

我又唔覺得讀IS家長就唔使理英文,唔係個個讀IS嘅小朋友英文都native,我真係識幾個英文唔係native,口語 ...

- deleted -

mandy_ng207 發表於 20-5-1 14:44
我老爺奶奶70年代內地來港,佢哋當年喺大陸讀書,用嘅語法都係內地,香港人講嘅廣東話佢哋真係唔識㗎,初 ...

日常生活用字都尚算估到,工作上既用字更加唔同,如走流程(go through the procedures), 枚舉(pull down menu) 等等,如你在中資公司工作,學習這些詞彙是必須,就算在MNC, 有很多MNC都在國內設廠/分公司/service centre, 香港是head quarter, 我既外國人老細都識講普通話。我認為廣東話+繁體係生活需要,普通話+簡體係工作上需要。不過識睇繁體大多識睇簡體,相反未必。

會唔會係抽班生?我朋友中學後到英國讀書,大學在Oxbridge, 口音已同外國人好似,但唔係native, 傾偈嗰時都未必100%聽得明真正native既人講咩,特別係slang

有呢d case都唔出奇,鬼仔有無英文讀寫唔掂,或者本地學生有無中文差過IB中文A卷學生,都應該有。

呢d都睇小朋友個人修為。屋企花咁多學費供佢讀國際,比個咁好的環境佢。佢入到寶山唔願學,係要空手回,真係好可惜。

回覆樓主:

家長追求native English, 是否講得就ok?極端例子,文盲也講到流利母語啦,論語文水平如只講口語,是否足夠?
要寫出一篇好文章,做一個好presentation,  需要學習加練習。

siuta 發表於 20-5-1 14:40
我小朋友只係K1,所以仲有時間研究。
英文的話讀IS己經好夠,不用特別擔心。
“另外最重要係令小朋友知道兩種語言都同樣重要,無話邊種比邊種好,係唔同時侯對唔同人要用唔同語言。仲記得之前面試老師問佢鐘意中文定英文,佢答I like English and Chinese。知佢咁諗我好開心。”
對,無論IS還是LS, 重要的都是知道中英,粵普的重要性。唔偏重一邊,就有了中文,英文並進的基礎。而且,學習一種語言,也是多瞭解一種文化,學習的越多,會越來越覺得自己的渺小和無知,更加又興趣去瞭解探索更多。

講只係學好一種語言其中一環,聽講讀寫環環相扣,無話淨係注重講就得。聆聽能力好,先可以吸收別人的論點再討論,口語/寫作能力好才能說/寫出心中所想。我諗國際學校嘅家長都希望英文嘅講聽讀寫都好吧

如果你有這個要求,日後當孩子到中學時,不妨試試Model of United Nations 或參加Debate team, 都是不錯的 ...
HKAGE MUNC課程,參加者來自IS/LS,包括中六學生,一邊備考DSE,一邊繼續參加課程,精神可嘉!

謝分享! bookmarked!!

b3410 發表於 20-5-2 17:31
HKAGE MUNC課程,參加者來自IS/LS,包括中六學生,一邊備考DSE,一邊繼續參加課程,精神可嘉! ...

MUN 有堂上?

Moonlight819 發表於 20-5-2 10:15
那你識IS的小朋友英文真的較多差吧!來自新校IS? 我識的所有來自有歷史的IS(FIS、AIS、ESF等)全部 nati ...

我識個小朋友讀anfield轉esf,讀緊y4,我聽過佢講chinglish,no eye see咁(唔係呢句,但類似),唔係講笑,係認真講。呢d例子都係好少見,但唔係無,我只想講讀乜學校都好,小朋友最後turn out係點都唔係單睇學校,家庭都好大影響。

當然每間學校也可能有極端例子,但我們討論的是大部份人,這些極端例子實在沒有什麼討論價值,每個小朋友的發展除了學校,當然還有家庭及其他因素。

poonseelai 發表於 20-5-2 21:18
MUN 有堂上?
有 training course

回覆 Moonlight819 的帖子

你終於明白 呢個道理. 唔單止英文, generalization 本身 係冇意義嘅

我覺得自己兩個小朋友在一間非常好的LS讀書,細的在幼稚園還可以,大的在小學老師説她表現和成績都好,但坦白講我身為家長極度困身,功課不算多,但個個星期默書評估,放假後就來測驗考試,次次放假就温書,個個小朋友讀一樣既野其實只會好似機械人,唔會睇多啲書同放眼世界發掘自己的興趣,讀私校出去學野食補品keep住好英文加埋都萬幾蚊,自問小朋友不是資優,成績係努力讀回來,學埋野全家都無life,疫情反而令我們家庭和諧愉快,我們家不想再過以前的生活,決定轉IS..........

如果問私校定國際難入,其實係好傻的問題,入到咪易入囉....私校難入因為競爭大,學校會揀學生,所以你無辦法預測學校用乜標準,揀唔揀得中你;而國際學校難入係因為一位難求同英文要求高,如果有位而小朋友又通過到assessment就可以排隊入讀。我自己覺得如果小朋友有返咁上下水平,IS有位係比較易預計入唔入到嘅,不過IS的位其實係優先持外國護照、native英文和自己幼稚園的學生、,所以中途插班機會比較渺茫。

‹ 上一主題|下一主題