用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校 難考入d定直私校難考入d
樓主: wuyuenlam
go

[小學] 國際學校 難考入d定直私校難考入d   [複製鏈接]

我自己選擇國際學校當然係權衡個人家庭小朋友 因素 先作出選擇. 但亦唔代表我要否定本地学校。 我個人就唔會天真地覺得國際學校所有嘢都係好,所有嘅畢業生出嚟係一定 好過本地學生 。唔好講本地定國際學校, 做咗咁多年人都明白到所有嘢係冇絕對, 亦唔會以偏概全, 經常提自己同小朋友對 社會嘅任何事同任何人都唔好有標籤 。每一個人同每一件事都要 獨立成熟去分析。

唔明什麼不太認同IS又強行轉IS。我認同IS好多地方,又覺得LS有其他優點,點解唔應該轉?我支持家長兩邊都讀,只要岩自己,讀得好有咩問題。

One of the IB learner profiles is:  Open-minded:They understand and appreciate their own cultures and personal histories, and are open to the perspectives, values and traditions of other individuals and communities. They are accustomed to seeking and evaluating a range of points of view, and are willing to grow from the experience.

If IS parents are not willing to accept others can also be right, it could be disastrous.

- deleted -

Delete

deleted

siuta 發表於 20-5-1 13:31
唔知而家LS嘅中文課程係點,普教中?用內地嘅中文語法?

真正有用的意見!想問問以你的經驗,香港的中文和國內用的有什麼不同呢?

siuta 發表於 20-5-1 13:31
唔知而家LS嘅中文課程係點,普教中?用內地嘅中文語法?

你問LS的中文課程,呢度的家長多數係國際學校用家,未必好清楚。

以我的了解,而家本地學校教緊的中文,並無比舊時有幾多改善。普教中的學校亦唔代表普通話流利。一般水平的學生應該係達唔到你講的要求。

Moonlight819 發表於 20-5-1 13:44
真正有用的意見!想問問以你的經驗,香港的中文和國內用的有什麼不同呢?
...

deleted

siuta 發表於 20-5-1 14:15
用字,句式
其中一個例子係我請了annual leave,同佢地講我聽日放假,佢地覺得好奇怪。佢地話應該叫休假, ...

謝謝你詳細的解釋,你認為怎樣可以令小朋友提供最好嘅學習環境去學好兩種語言呢?

Jane1983 發表於 20-5-1 14:07
你問LS的中文課程,呢度的家長多數係國際學校用家,未必好清楚。

以我的了解,而家本地學校教緊的中文, ...

deleted

Moonlight819 發表於 20-5-1 14:22
謝謝你詳細的解釋,你認為怎樣可以令小朋友提供最好嘅學習環境去學好兩種語言呢?
...

deleted

siuta 發表於 20-5-1 14:24
那樣的話即使讀LS中文也是不夠用的(當然仍比IS有優勢)

我老爺奶奶70年代內地來港,佢哋當年喺大陸讀書,用嘅語法都係內地,香港人講嘅廣東話佢哋真係唔識㗎,初初同佢地用WhatsApp溝通睇到我頭都大埋。
之後我嘗試學佢哋嘅用字,用佢哋嘅文法去溝通,留意到同港式廣東話都幾大分別。
例如蛋,佢哋一定叫雞蛋;買包食,佢哋會話買麵包食。飯就叫米飯,食晏就叫午餐。
以上只舉幾個例子

回覆 siuta 的帖子

係呀,做唔到無縫交接。

siuta 發表於 20-5-1 14:40
我小朋友只係K1,所以仲有時間研究。
英文的話讀IS己經好夠,不用特別擔心。

同意!
我覺得讀IS小朋友學簡體字會比較輕鬆,其實未必係壞事
我仔學校教繁中,教同學嗰個都吃力(老師有時都唔小心俾咗簡體字video來教書)
喺香港生活,始終會識睇唔少繁體字,我唔擔心;至於寫,其實繁簡是但識寫一樣都已ok啦。

我們是廣東話+英語家庭,小兒只在學校以普通話學繁體字中文,會聽講讀中文,而寫方面仍較弱,基本上功課是以普通話輸入再加google translate來解決。
他曾到杭州交流,那十天他自己說中文突飛猛進。因此証明語境好重要,努力營造吧。

語文運用會因地域不同而有變化,一點不出奇;因此英語也有英美之分、英國之中也有牛津英語為招箂。

中國之大,南北西東的用語發音均有不同,也有受鄉音影響;所以單在北京上海也會遇上你不懂的中文(普通話)呢!

你小朋友還小有多些時間研究,我的已讀小學,你說得對讀IS完全不用補英文,所以學術上也只給小朋友補中文,我也覺得生活在香港,繁體中文會較實用,很多IS學生學簡體,生活上用不着容易失去興趣,所以我自己較偏向給小朋友學繁體中文。

回覆樓主:

小朋友對繁簡體其實好易適應,我女幼稚園繁體,小學中學簡體,日常在家睇繁體報紙,一樣識睇,無覺得有障礙。

nkd 發表於 20-4-30 12:02
純好奇,你會點量度英文水平?IB lang A?

我無唸過呢個問題
你問得好好

我唸一唸 應該做到: 咩都可用英文自信地表達 同唔識中文既人溝通得好 可以唔背稿地講一篇speech

我就滿意了

IB language A既requirement我未深入了解 我小朋友仲好細

細佬Bebe 發表於 20-5-1 18:45
我無唸過呢個問題
你問得好好

如果你有這個要求,日後當孩子到中學時,不妨試試Model of United Nations 或參加Debate team, 都是不錯的訓練。
見過來自local school & int’l school參加這些活動的學生,均達至要求。
‹ 上一主題|下一主題