用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校 難考入d定直私校難考入d
樓主: wuyuenlam
go

[小學] 國際學校 難考入d定直私校難考入d   [複製鏈接]

Generalization and labeling are meaningless

我自己係中年, 已經可以話係上咗岸嘅一群。我記得我讀書時都成日聽到上一代 批評 我哋毫無公民意識, 唔投入任何社會事務, 就算 大学畢業 中文英文又唔掂 ,淨係掛住玩,做嘢又冇擔帶。 結果係我哋嗰一代嘅人裏面都有人係成功,大部分人係平平穩穩,但亦有人到而家都各樣嘢都唔係好如意... 其實某一年代嘅人好定唔好,都係喺好睇個人嘅,呢一個道理 真係好簡單。 坦白講, 我自己都只不過係一個公 開試成績好一般,勉强讀到大學,畢業之後經歷過香港起起跌跌,好彩我哋都仲係有啲機會。

不過,我而家又會經常聽到我同齡嘅朋友都係咁樣批評而家嗰一代,不過當然批評得更加狠。

b3410 發表於 20-4-30 18:18
以偏概全,唔可取。之前部分大學生言行的確令人大跌眼鏡,不過,其他莘莘學子好無辜,唔應該“被代表” ...

以偏概全?!你之前沒有看新聞報紙?他們大部分也是反政府,連自己大學畢業禮上全體也帶上鬼怪面具,如果只是小部分就不會把中大、理大等也變成戰地吧!當然有小部分正常讀書的學生吧!

回覆 Moonlight819 的帖子

你意思係 反政府唔啱,定係喺畢業禮上對校長不敬唔啱, 定係兩樣嘢都唔啱

無意冒犯,好奇一問,大家講到唔好標籤年輕人,係覺得一竹篙打一船人唔公平,定係講緊違法達義,核爆都唔切割?

Jane1983 發表於 20-4-30 19:06
無意冒犯,好奇一問,大家講到唔好標籤年輕人,係覺得一竹篙打一船人唔公平,定係講緊違法達義,核爆都唔切 ...
一竹篙打嗮唔好。

Moonlight819 發表於 20-4-30 19:02
以偏概全?!你之前沒有看新聞報紙?他們大部分也是反政府,連自己大學畢業禮上全體也帶上鬼怪面具,如果 ...

sorry, 之前講local /IS, 之後擴大到大學生(大學生=local student?) , 大學生又引申到畢業典禮搞事(全部畢業生?)。唔係以偏概全係點?就好似你話朋友囡讀DG最top 果班,英文都麻麻,等於local school 英文差。都屬於以偏概全。

b3410 發表於 20-4-30 20:18
sorry, 之前講local /IS, 之後擴大到大學生(大學生=local student?) , 大學生又引申到畢業典禮搞事(全部 ...

其實你覺得local 英文又好,品德又好,為什麼考慮小朋友轉去IS? IS 英文是first language, LS是second language,你會自我感覺良好以為LS和IS差不多?!我親人教了不少間津校,多年來教過不少學生,你就依自己眼見感覺,誰是以偏慨全?

其實LS IS好比蘋果和橙,根本係唔同嘅嘢,各有所長,不能比較。沒有最好,只有最適合。

至於講到現在大學生如何如何,相信就算同一家庭成長,相同教育程度,長大後的性格觀點立場都未必一樣。呢啲就係獨立思想,香港係多元社會,每人有自己觀點立場好正常,理應互相尊重。但用一個觀點去一竹篙打一船人,仲要係橫跨幾年的大學生真的合理而不是以偏概全?

b3410 發表於 20-4-30 20:14
一竹篙打嗮唔好。

明白。

Moonlight819 發表於 20-4-30 20:55

其實你覺得local 英文又好,品德又好,為什麼考慮小朋 ...
親人教過好多津校,就又可以概括等於所有了?

b3410 發表於 20-4-30 22:04
親人教過好多津校,就又可以概括等於所有了?

覺得LS那麼好又想轉去IS?

Moonlight819 發表於 20-4-30 22:09
覺得LS那麼好又想轉去IS?
借用樓上網友的文字來解釋一次。
“其實LS IS好比蘋果和橙,根本係唔同嘅嘢,各有所長,不能比較。沒有最好,只有最適合。”

回覆 prswinki 的帖子

好彩呢度仲有啲公道嘅家長。相信呢度大部分都係國際學校學生嘅家長,但係唔代表我睇唔到兩個制度分別都各有自己嘅不足同好處。
我自己就覺得無論係乜嘢情況都唔應該 一竹篙打一船人

b3410 發表於 20-4-30 22:15
借用樓上網友的文字來解釋一次。
“其實LS IS好比蘋果和橙,根本係唔同嘅嘢,各有所長,不能比較。沒有最好 ...

小朋友讀了超過八年LS才覺得不適合,即買了八年橙給小朋友才知道他不喜歡吃橙?!作為母親也太過後知後覺吧!較有歷史和好的IS已很難轉去了!

Moonlight819 發表於 20-4-30 22:38
小朋友讀了超過八年LS才覺得不適合,即買了八年橙給小朋友才知道他不喜歡吃橙?!作為母親也太過後知後覺 ...
唉,以偏概全還可以說是觀點問題,有一定的探討空間。

隨隨便便說三道四就是教養問題

其實某人真係好難頂,講完!

Moonlight819 發表於 20-4-30 22:38
小朋友讀了超過八年LS才覺得不適合,即買了八年橙給小朋友才知道他不喜歡吃橙?!作為母親也太過後知後覺 ...

小朋友是不斷在成長的,在過程中,家長、學生、學校出現不同配合有咩咁奇?
香港本地家長在孩子細個嗰陣,選擇本地學校好普通/好自然,但之後隨孩子情況而有別的安排,無問題喎。
國際學校有其優美之處,好好享受便是,不用太扁低本地學校。

回覆樓主:

LS 好IS好,總有發揮得好同發揮無咁好孩子,入了IS就一定識飛?咪講笑啦。自己清楚自己選擇一個制度原因就ok,各人有各人要求

Radiomama 發表於 20-5-1 07:27
小朋友是不斷在成長的,在過程中,家長、學生、學校出現不同配合有咩咁奇?
香港本地家長在孩子細個嗰陣, ...

家長為小朋友轉制當然沒有問題,但如果家長本身不太認同IS,仍然覺得LS好過IS,內心予盾,又為什麼要強行把小朋友轉去IS呢?
‹ 上一主題|下一主題