用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校 難考入d定直私校難考入d
樓主: wuyuenlam
go

[小學] 國際學校 難考入d定直私校難考入d   [複製鏈接]

964000 發表於 20-4-28 15:31
不用,小學的東西很簡單,想操數學咪自己買D練習做下,想學grammar咪買本書睇下,又不用像local 教淺考深 ...

完全係理想的童年生活,令我開始期待囝囝今年升Y1的生活。

yaijing 發表於 20-4-28 17:47
我仔私補 1星期3堂 (1堂補學校普通話,2堂補本地中文教科書, 每堂個半鐘)。 不過佢認字快,記性好, 理解 ...

多謝分享。我都計劃緊點樣幫小朋友追番中文程度,想請教多少少野:
1. 私補中文是否直接教課文、語法、做練習?定係主力做閱讀理解或寫作?個形式係點架?
2. 其餘時間要幾落力進補呀?例如:睇中文圖書、擴闊識字量、做補充練習等
多謝前輩!

yaijing 發表於 20-4-28 23:09
1.課文,文法,閱讀理解,作文全部都做。2.我仔一向都唔睇中文書, 因為以前識字少好難睇,而家已經無多餘 ...

咁都好有希望wor,一星期補3堂就有呢個程度。謝謝分享

Jane1983 發表於 20-4-28 07:55
回覆 細佬Bebe 的帖子

我明白香港最top一批中學生,英文唔係咁差。

對於我自己小朋友 如果佢既英文達唔到最top個啲local 生既英文水平 我不能接受 目標梗係要好過啦

唔同啦,第一語言和第二語言。

其實local school真的有一些同學英文及成績均優異的,所以真的不要把int’l school睇得太高。每位同學爭取到好的表現都各自有付出,不要看為必然。
Google一下有位St Paul Co-ed的男同學,姓孫、他得獎無數,幾年前已經欣賞過他的Public speaking 同 debate, 英語水平和思辯能力勝國際學校的學生一籌。
當然國際學校也有優異學生,不同學校情況有分別。但無可否認國際學校同學的家庭條件較好,平均得到的培育較本地生高一截。

b3410    發表於 20-4-30 18:14

當然local school都有頂級學生,但機會率又有幾多,頂級學生多,定所謂嘅癈青多?其實都好要靠家庭support....

Choochootrain 發表於 20-4-30 11:31
當然local school都有頂級學生,但機會率又有幾多,頂級學生多,定所謂嘅癈青多?其實都好要靠家庭support. ...

正是!屋村學校也可能出狀元,我們所說的當然是大部分人,大學生已是最top的一群,但看看現今香港大學生的質素,就知道大部份學生的語文水平了!

細佬Bebe 發表於 20-4-30 01:07

對於我自己小朋友 如果佢既英文達唔到最top個啲local 生既 ...
純好奇,你會點量度英文水平?IB lang A?

Jane1983 發表於 20-4-30 07:09

唔同啦,第一語言和第二語言。

如果細路仔在外地浸得耐,佢又會多一個第一語言。

亦時有聽聞LS轉IS小朋友好快適應語文。

Moonlight819 發表於 20-4-30 11:53
正是!屋村學校也可能出狀元,我們所說的當然是大部分人,大學生已是最top的一群,但看看現今香港大學生的 ...

香港太多大學,以前讀high dip既人依家都可以讀大學,變成質素參差,同樣唔認真學習

Choochootrain 發表於 20-4-30 11:31
當然local school都有頂級學生,但機會率又有幾多,頂級學生多,定所謂嘅癈青多?其實都好要靠家庭support. ...

「要禁止舌頭不出惡言」。

年輕人或有衝動、不禮貌,但成年人也不應左一句廢、右一句暴,去label他們。我們自己的孩子也在成長,長輩給予的包容、愛護、諒解、指導最為重要。

melobi12    發表於 20-5-1 00:06
CurrySo    發表於 20-4-30 15:11
nkd    發表於 20-4-30 14:01

Radiomama 發表於 20-4-30 13:53

年輕人或有衝動、不禮貌,但成年人也不應左一句廢、右一句暴,去label他們。我 ...

整整一代人被標簽,什麼人先會有呢啲諗法...
LS IS各有各優劣,點解要比較?食西餐不見得比食中餐高尚吧

回覆 Radiomama 的帖子

好認同.

年輕人或有衝動、不禮貌,但成年人也不應左一句廢、右一句暴,去label他們。我 ...

Support

Moonlight819 發表於 20-4-30 11:53
正是!屋村學校也可能出狀元,我們所說的當然是大部分人,大學生已是最top的一群,但看看現今香港大學生的 ...
以偏概全,唔可取。之前部分大學生言行的確令人大跌眼鏡,不過,其他莘莘學子好無辜,唔應該“被代表”

回覆 usagi3 的帖子

通常都係自己啲細路仲細或者自己啲細路唔係讀本地學校就會咁樣批評, 繼而證明自己嘅選擇係啱嘅.

你又唔需要咁玻璃心,只要自己有料冇人可以話你係癈青,癈青癈老幾時出現呢?就係依代人開始學會唔識專重人,咁問題又係邊出現呢?會唔會係香港教育出現問題呢?好直得去諗..,,
‹ 上一主題|下一主題