用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校 難考入d定直私校難考入d
樓主: wuyuenlam
go

[小學] 國際學校 難考入d定直私校難考入d   [複製鏈接]

gfkwong 發表於 20-4-28 11:29
放眼看世界,心胸廣闊,俾個機會小朋友,現在社會太多怨氣,宜家大家講野都要好小心,免得挑起爭端。又要被 ...

不過國際學校中文真係難啲keep...尤其係我打算俾仔中學已出國,最少在外8年,小學其實見佢英文咁好(已native),都覺得應該keep 住好英文等佢去外國適應得好啲。但我同時擔心,如果讀完8年搵唔到工,被逼返香港,中文又唔夠水平,點算?
(正常來講我應該唔會叫阿仔在外國揾中文堂上)

請問讀IS的小朋友除了補中文, 多不多人再補其他科?....

回覆 ushers 的帖子

講需要,其實無乜。你唔會有壓力,一定要出去補習。我女初中,到而家都係零補習。
但每當小朋友時間多,家長錢多,就會搞好多額外嘢,例如大量課外活動。我女曾經試過一段時間一個星期打波6、7個鐘,每月費用都過萬。

回覆 Jane1983 的帖子

咩波咁貴

nkd 發表於 20-4-28 15:10

咩波咁貴

一星期7個鐘,有group有一對一,一個月下來20+鐘,咩波都唔會平。

而家無啦,佢唔願放咁多時間落去,呢樣果樣,就cut到一星期2個鐘。

照打6個鐘,上堂2個鐘得唔得?

mandy_ng207 發表於 20-4-28 13:10
不過國際學校中文真係難啲keep...尤其係我打算俾仔中學已出國,最少在外8年,小學其實見佢英文咁好(已nat ...

首先make sure小朋友會講中文.
不要靠晒學校教中文,自己學學甚麼認真學十年也不會太差吧,沒有了學校的壓力可隨自己步伐學其實都幾好,有時快有時慢,慢不要緊有進步便可。我們都是用LS課本學,相信持之以恒小學保持低LS一兩年程度是可行。

至於找工作,一般識講識看簡單文書巳夠吧,又不是一定要做中文文膽,去做英文文膽也成吧,至於中文法律那些工作已不會比香港人做,如果從事science/IT/科研為主的工作更加英文為主,找工作自然會順著自己優勢找。我常笑說,我女將來可以去她母校當老師也不錯吧。
最後,如果對中國文化有興趣,外國人也可以學到很深入,如果興趣不大,隨緣吧,學幾多得幾多,這個世界很大。

ushers 發表於 20-4-28 14:30
請問讀IS的小朋友除了補中文, 多不多人再補其他科?....

不用,小學的東西很簡單,想操數學咪自己買D練習做下,想學grammar咪買本書睇下,又不用像local 教淺考深,或爭高一兩分排考第幾。
否則會很忙,因為已經又音樂又運動又playdate又看書又要早瞓,五大訴求缺一不可,不要再浪費其他時間。

nkd 發表於 20-4-28 15:19

照打6個鐘,上堂2個鐘得唔得?

唔明,點樣照打6個鐘,上堂2個鐘?

我其實好希望佢有一門玩得好好的運動,可惜我心照明月,明月照坑渠。主人翁唔enjoy,我又何必。

我以為好似打下乒乓波、籃球,請人教兩個鐘,自己同人打幾個鐘咁。唔識野搞錯左唔好意思。

mandy_ng207 發表於 20-4-28 13:10
不過國際學校中文真係難啲keep...尤其係我打算俾仔中學已出國,最少在外8年,小學其實見佢英文咁好(已nat ...

暫時現在中文水平去到小六,可以睇報紙已經夠用。好多人也是中二出國讀書,回來生活工作也沒有問題。除非要做公務員就需要再考返中文,其他專業IT, account, architect, engineer, law, medicine,paramedical(occup, physio, radiographer, speech, dietitian etc)等都沒有特別對中文的要求。有同事係GSIS畢業原來係唔識睇中文.但係都冇問題嘅佢識講廣東話。

回覆 964000 的帖子

咦,想當年個仔小學時都有樂團、校隊、童軍,計埋睇書、返學,佢都有五大訴求喎

回覆 nkd 的帖子

明白,唔使唔好意思,係我一時反應遲鈍

yaijing 發表於 20-4-28 13:38
假設 grade 9 過外國讀書, 到時好難有機會再接觸中文。 最好出國前讀好中文, 最少有中三程度。 讀國際學 ...

根據你既經驗,一星期要外補多少才追到?

yaijing 發表於 20-4-28 17:47
我仔私補 1星期3堂 (1堂補學校普通話,2堂補本地中文教科書, 每堂個半鐘)。 不過佢認字快,記性好, 理解 ...

請問外補用粵語定普通話教?

gfkwong 發表於 20-4-28 16:05
暫時現在中文水平去到小六,可以睇報紙已經夠用。好多人也是中二出國讀書,回來生活工作也沒有問題。除非 ...

其實很視乎屋企重不重視,我見有個GSIS的mix小朋友,一星期上足三堂中文,細細個巳拿PTH朗誦獎項。另一個mix的女孩一直在kumon上中文,都是上比local 只低一級的課程,都是好學的小朋友。
當然這些都是有個中國籍媽媽,比較緊張中文,所以都是事在人為。

未來有機會係中國世界,第日對中文要求可能會比依家高,唔操中文第日可能真係唔夠班國內人鬥

nkd 發表於 20-4-28 15:10

咩波咁貴

其實學音樂和運動比較有要求的都很貴,私人教閒閒地$700-1000一個鐘,我朋友請人教樂器是$3000@鐘,出國比賽個D。所以計番上學就算IS都真係算平,除番開才百幾蚊一個鐘。
‹ 上一主題|下一主題