用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港B1中西區B2
樓主: vanessahailey
go

全港B1中西區B2   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

唔係計,係班主任講,但我set俾阿仔條線係最少級60。

PTL_L 發表於 20-5-19 17:30

唔係計,係班主任講,但我set俾阿仔條線係最少級60。 ...
咁就有趣了,我也有朋友子女讀RC,還記得2/3年前一級仲有14X人時都校方同佢地講要80名內先大機會上到中學部,現在人數又少了~8%,B1率反而可以高估~20%?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我的資料係今年,唔知3/4年前喇

PTL_L 發表於 20-5-19 17:35

我的資料係今年,唔知3/4年前喇
今年小六有幾多人呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

不過而家既5年級,即嚟緊既6年級有5班,可能數字上又有唔同。

實際數字我唔太清楚,但師兄媽媽話130人左右,會有出入,我阿細級我就大約估到

hkpapa852 發表於 20-5-19 17:35
咁就有趣了,我也有朋友子女讀RC,還記得2/3年前一級仲有14X人時都校方同佢地講要80名內先大機會上到中學部 ...

EDB今年通知小學自行正取生名單
學校有正取生校內排名
可更準確估算直屬位夠派到級幾

Poyau 發表於 20-5-19 18:07
學校有正取生校內排名
EDB每年都會通知各有呈分既小學,佢地當屆有地區B1/2/3和全港B1/2/3有幾多,今年又係雙數年,根本唔需要睇自行結果已可估計到。

Poyau 發表於 20-5-19 18:07
學校有正取生校內排名

你指RC ? 直屬以往都無乜可能完全唔知吧,講唔講啫~~~

PTL_L 發表於 20-5-19 17:25
回覆 zitaeric 的帖子

成日聽到對RC的負評,好想知內裡真實情況?我大囡跳舞同學讀聖雅各,自一RC,自二聖 ...
知不知道她在ST JAMES的級名次大約是多少呢?
希望每天開心渡過 ;-)

hkpapa852 發表於 20-5-19 18:28
EDB每年都會通知各有呈分既小學,佢地當屆有地區B1/2/3和全港B1/2/3有幾多,今年又係雙數年,根本唔需要睇 ...

小學今年有自行獲正取學生名單
份名單包直中及其他中學正取生
多咗資料應有助估算升直中人數?

zitaeric 發表於 20-5-19 17:11
應該吾係,佢抽到聖堤即刻淚如雨滴,係好渴望返反自己中学

SSGS在灣仔區有幾多個位?會唔會自行入,不過band1 尾又無理由自行入

回覆樓主:

所以派位嗰一刻,全人類都覺得好奇怪
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆樓主:

再早那些年,高媽收返好少小學部,吾係全部band1收哂,大約吾夠60, 但後來發現自行外來生成績吾得,所以一年一年增加返自已人,始終小學部學生有保證,去到近年100名/有管弦樂團都收返

bj1315 發表於 20-5-19 20:03

SSGC在灣仔區有3個位大抽獎

回覆 zitaeric 的帖子

呢個情況我聽得多,所以上年升返上高記既有級二、五,呢個唔係聽講,係OLD BOYS 的親人

zitaeric 發表於 20-5-19 21:02
再早那些年,高媽收返好少小學部,吾係全部band1收哂,大約吾夠60, 但後來發現自行外來生成績吾得,所以一 ...

直屬統一收生不可能係中學校長完全話事吧,佢只可以有自行和叩門階段話事權~~~

高記某些年直屬位未能用盡,係源自B1+2嘅選擇直升人數~~~

回覆樓主:

高記係一所好有歸屬感學校,前兩年級二那屆,九成女仔都揀返上直屬
‹ 上一主題|下一主題