用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港B1中西區B2
go

全港B1中西區B2   [複製鏈接]

想請教各位甲一如果填晒B1好唔好?乙一B1乙二開始先填B2。
女仔,謝謝!
   5    0    0    0

回覆 vanessahailey 的帖子

如果全港係B1甲部誇區會唔會有著數?

vanessahailey 發表於 20-4-17 12:56
想請教各位甲一如果填晒B1好唔好?乙一B1乙二開始先填B2。
女仔,謝謝!

要諗下自己個女係唔係遇強愈強,定係自信心不足,前者的話,揀B1可以,後者的話,入咗B1只會被打沉

vanessahailey 發表於 20-4-17 12:56
女仔,謝謝!

甲部唔填1仔,中咗會唔會後悔係重點~~~

回覆樓主:

甲部中機率極低,冇直屬就喜歡填咩就填咩,如果有直屬甲乙就填番学校
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 20-4-17 18:43
甲部中機率極低,冇直屬就喜歡填咩就填咩,如果有直屬甲乙就填番学校

無直屬

回覆樓主:

band 2 係老師confirm比你?
定係band1尾,band2頭?

乙部    1 st stephen.G
            2 st clare
            3 高主教

女仔,謝謝!

請問點可以知道全港、本區的banding 唔同?

回覆樓主:

吾知道你學校怎樣說,大部份學都吾敢好百分百話妳係咩banding, 除非係一向頭嗰批,學校講band2 有可能係保守,如果跟隨保守放,學校就有靚數據佢地學生有派到頭幾志願。所以你可以私下再問多次班主任,如果知道自己名次可以比較番前幾年,盡量攞個清晣些banding, 中西區band1点填都得,band2 好頭痕,
如果真係ban·d2, 我會甲1乙1 高主教,小班,讀得冇咁辛苦

zitaeric 發表於 20-4-17 21:38
吾知道你學校怎樣說,大部份學都吾敢好百分百話妳係咩banding, 除非係一向頭嗰批,學校講band2 有可能係保 ...
但高主教是否好少位? 機會比較細?

回覆樓主:

放佐甲乙部第一位,之後可以扣門

醒目開學勳章

吾知道你學校怎樣說,大部份學都吾敢好百分百話妳係咩banding, 除非係一向頭嗰批,學校講band2 有可能係保 ...
band 2應該無乜可能入到rc,仲要同男仔爭,不如搵間女校試下好過

jackiesoon 發表於 20-4-17 20:59
請問點可以知道全港、本區的banding 唔同?

班主任講嫁

班主任講嫁!我自一係反女,所以甲乙一都一定係反女,班主任叫我甲三乙二填聖呂,乙三鴨真,而家諗緊甲三好唔好都填B1女校,唔填聖呂

vanessahailey 發表於 20-4-18 09:42
班主任講嫁!我自一係反女,所以甲乙一都一定係反女,班主任叫我甲三乙二填聖呂,乙三鴨真,而家諗緊甲三 ...

請問中西區 band 2, 有機會抽到 ssg 嗎?thx

回覆樓主:

如果全港排名band1又吾一定,RC 喜歡女仔,誠意都好重要,佢地小班,F1 係開心學校,好值得試,中西區band2學校又真不容易揀,亦可能樓主囡囡起中西區不是band2,因為跟本冇人知,學校都係靠估。

回覆樓主:

如果老師建議,自行及甲乙都係反女,即係邊緣人,可以大膽試,冇壞

回覆樓主:

直覺,學校只會估高全港評級,多於去估低本區評級。全港評級根本作用一般,自行主睇申請者排位/面試表現,自行全港抽岩組別都機會不大,一句號碼唔靚已解釋一切~~~

醒目開學勳章

zitaeric 發表於 20-4-18 11:31
如果全港排名band1又吾一定,RC 喜歡女仔,誠意都好重要,佢地小班,F1 係開心學校,好值得試,中西區band2 ...
大抽獎講banding,中西區band 1男仔唔夠位,rc縱使不濟都照殺,無乜可能落入band 2女仔手中。到扣門間間學校都要求高半格,就算幾有誠意都無乜奶油收band 2

bobbob 發表於 20-4-18 12:17
大抽獎講banding,中西區band 1男仔唔夠位,rc縱使不濟都照殺,無乜可能落入band 2女仔手中。到扣門間間學 ...

B2生進取式選校,要有充足嘅吉士才可行~~~
‹ 上一主題|下一主題