用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Sophie VS 德萃幼稚園
go

Sophie VS 德萃幼稚園

請問有冇呢兩間學校給用家可以分享下。
1,老師是否有愛心
2,是否成日轉老師
3,課程深吾深
4,是否傳聞中非常之商業
5,對升小學有否幫助
6,英文老師是否全部外籍老師
7,其他分享等等
謝謝

回覆樓主:

作為Sophie用家分享一下,因為很少人討論呢個學校,我覺得太少人認識實在可惜
1. 非常有愛心,相信大部分家長都有讚無彈。
2. 以我觀察唔會。
3. 每個人對深淺都有自己把尺。相對來說,我覺得唔淺,pn開始學phonics,有學認字、數數、show & tell. 小朋友學得很開心
4. 唔會
5. 唯一缺點係無小學。過去兩年升學成績不錯,不少CKY。
6. 是
7. 學校又大又靚,細細個小朋友需要多點空間活動,所以我覺得硬件都好重要。學校外籍小朋友比例不低,應該無一半都三分一。
希望幫到你,都幫到其他人認識呢間學校

tntang 發表於 20-4-8 23:29

作為Sophie用家分享一下,因為很少人討論呢個學校,我覺得太少人 ...

Thx for sharing...我想問係咪有一個小廚房俾小朋友整嘢食?
因為見網上面有啲人又話老師冇愛心課程好似唔知係咪真(emoji)(emoji)

BduckduckB 發表於 20-4-13 02:15
Thx for sharing...我想問係咪有一個小廚房俾小朋友整嘢食?
因為見網上面有啲人又話老師冇愛心課程好似唔 ...

係呀 有個廚房 仲有圖書室等等 硬件上算很不錯
我身邊的家長都認為學校好有愛心 我真係好surprised點解有人話好冇愛心
讀左一個月學校之後好多老師就已經認得我小朋友個名 有時學校外面撞見 老師都好熱情
而且學校主動鼓勵同配合小朋友戒片 好多學校會寧願你繼續著片怕麻煩 又或者唔及時換片 我覺得Sophie呢方面做得好好 小朋友都好掛住返學

tntang 發表於 20-4-8 23:29

作為Sophie用家分享一下,因為很少人討論呢個學校,我覺得太少人 ...

非常同意 我都係用家 非常喜歡Sophie!!!
校長好有心