用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心求賜教!!自行派位疑問
go

真心求賜教!!自行派位疑問

自一自二都收咗,可唔可以要自二唔要自一

回覆 lengnui 的帖子

應該唔得,因為教育局會以自一為你首選。唔知正式公布後,扣門返自二得唔得?

lengnui 發表於 20-4-7 18:13

一定唔得啦!如果得一開始就唔駛分第一意願和第二意願吧!叫得第一意願就係最優先的意向取態,所以jm們務必想清想楚把最最最"心儀"嘅中學放自1。e+無嘢做到,要等7月7後去自2"叩門",都會有一定程度嘅取錄機會,因為自2中學當初能夠取錄孩子成為正取生就已經代表孩子是她們想要的人才,故可不放棄到時試試吧!

唔得

謝謝大家的協助大致上明白,可能等7月再叩門,希望真的可以收返,麻煩了您們。

點解宜家想要自2呀?當時選了做自1嗰間唔係較鍾意的?
希望你叩得到!

Edb有講明唔得

horizon08 發表於 20-4-7 19:01
點解宜家想要自2呀?當時選了做自1嗰間唔係較鍾意的?
希望你叩得到!

其實2間都可接受,但老師幫忙填表調轉咗一二,我再跟返老師寫的鉛筆字用藍筆填亦調轉咗,所以才想知道有冇轉機謝謝你的祝福

02413124 發表於 20-4-7 19:17
Edb有講明唔得

明白謝謝你的回覆

lengnui 發表於 20-4-7 19:26
其實2間都可接受,但老師幫忙填表調轉咗一二,我再跟返老師寫的鉛筆字用藍筆填亦調轉咗,所以才想知道有冇 ...

祝你叩門成功

lengnui 發表於 20-4-7 18:40
謝謝大家的協助大致上明白,可能等7月再叩門,希望真的可以收返,麻煩了您們。
...

你可以嘗試寫信比自二學校講返你個case, 話比校長知你7月會去叩鬥,希望會有少少幫助

lengnui 發表於 20-4-7 19:26
其實2間都可接受,但老師幫忙填表調轉咗一二,我再跟返老師寫的鉛筆字用藍筆填亦調轉咗,所以才想知道有冇 ...

呢d甘緊要都錯,我諗我對左過百次!
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

其實無得揀教育局會按照你自行第一志願個間中学给你

Ahbepapa 發表於 20-4-7 22:15
你可以嘗試寫信比自二學校講返你個case, 話比校長知你7月會去叩鬥,希望會有少少幫助
...

謝謝你的提議,可以試下,再部署一下

PINK2007 發表於 20-4-7 22:18
呢d甘緊要都錯,我諗我對左過百次!

我只掛住對其他文件同有冇寫錯字我見係老師寫嘅就放鬆咗就咁用藍筆寫一次,都怪自己唔小心希望叩門有機會

我係校長既話
我唔會相信呢個理由.........

kkwy719 發表於 20-4-7 22:20
其實無得揀教育局會按照你自行第一志願個間中学给你

明白的,現在唯有寄望叩門或睇下會否接受入自一,可能係天意,都怪自己大意,影響到小朋友。

lengnui 發表於 20-4-7 22:26
我只掛住對其他文件同有冇寫錯字我見係老師寫嘅就放鬆咗就咁用藍筆寫一次,都怪自己唔小心:sickmil ...

但我估,你用誠意預早寫封信比校長(兩份一式一樣),預早掛號比校長,放榜日再即刻去該校,攞番同一封,駁下扣門成功!
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

PINK2007 發表於 20-4-7 22:32
但我估,你用誠意預早寫封信比校長(兩份一式一樣),預早掛號比校長,放榜日再即刻去該校,攞番同一封, ...

謝謝你等我開始度下點寫信先,希望可以有機會啦

lengnui 發表於 20-4-7 22:30
明白的,現在唯有寄望叩門或睇下會否接受入自一,可能係天意,都怪自己大意,影響到小朋友。
...

叩門仲難過自行, 我女兒曾經领教過了