用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想寄口罩去英國
樓主: 笑笑草
go

[英國] 想寄口罩去英國   [複製鏈接]

可考慮FedEx, 最近做55% off for new account. 唔駛兩日寄到Toronto and California. 0.5 kg around $350.  100個mask, 折盒寄

MsSleepy 發表於 20-4-10 19:45
回覆 yicy 的帖子

你報關時是否申報是「禮物」?就算是禮物 ,貨值也不能超過 英磅39元,否則收件人是要付 ...

當時填禮物,價值hk$150,2包消毒紙巾,眼罩,雨衣,一個n95,都真係$120⋯⋯,DHL熱線話近期大部分郵件都要打稅,不過最重要都是收到,3月10號寄e-express 還在機場貨櫃,所以今次DHL只要收到便安心

Tracy221 發表於 20-4-6 19:15
我17/3寄 e express, 而家仲係香港地!

我16/3 用e express,郵件在7/4 已到當地區,但英國郵局不派信件,要去郵局取,昨天不是復活節假期,已經偷偷地外出去郵局,結果郵局冇開門。

angelaclaire 發表於 20-4-10 20:39
我在 30/3 香港郵政 Speedpost 寄嗰箱物件往英國,昨天 9/4 英國時間下午 1 點抵達,共 10 天,我哋都有驚 ...

英國郵局肯派件嗎?今個星期郵局停工不派上門。

回覆 noel2010 的帖子

有,有繼續派件。如果係普通跟郵局嗰啲,就算掛號都只會 bulk delivery 或者撇低一二處,自己攞件,唔會交到手。DHL 呢啲就一定打電話,星期一先收到 DHL,然後尋日落樓下仲見到新郵件撇低係門口。

1998Ruby1998 發表於 20-4-11 01:16
回覆 noel2010 的帖子

有,有繼續派件。如果係普通跟郵局嗰啲,就算掛號都智慧 bulk delivery 或者撇低一 ...

昨天和今天郵局都沒有開門,英國明天11/4 是否復活節假期?因為呀仔都回港,這包件是KF94 口罩,如果取到可以上機用。

noel2010 發表於 20-4-11 01:19
昨天和今天郵局都沒有開門,英國明天11/4 是否復活節假期?因為呀仔都回港,這包件是KF94 口罩,如果取到 ...

我上網睇 Royal Mail 話 10 (good friday)、12、13 號唔會派件/開門,其他日子應該派。

1998Ruby1998 發表於 20-4-11 01:24
我上網睇 Royal Mail 話 10 (good friday)、12、13 號唔會派件/開門,其他日子應該派。
...

Thanks

郵局message 話不派件,要自己去郵局取,去了兩次都closed ,如果11/4 不開門,郵件就取不到,後悔用e express 。

noel2010 發表於 20-4-11 07:05
Thanks

郵局message 話不派件,要自己去郵局取,去了兩次都closed ,如果11/4 不開門,郵件就取不到,後 ...

屋企老人家份 passport 好冤枉。9 號掛號,27 先飛英國,29 號 mail centre,之後失聯。打電話去 mail centre,佢話份郵件唔係郵局,應該係送左,但宜家冇得簽收所以一定要 passport office 自己 update。打去 office 熱線,話宜家 office 冇人返工,所以唔會簽收亦唔知份郵件係唔係 office。  咁搞法,touch wood lost delivery 就死梗。

老人家話早知就唔好貪平。

1998Ruby1998 發表於 20-4-11 07:10
屋企老人家份 passport 好冤枉。9 號掛號,27 先飛英國,29 號 mail centre,之後失聯。打電話去 mail cen ...

我損失只是財物,你損失證件係好煩,我之前想搞BNO ,就是擔心寄證件一事而停了。

好彩我18/3 用EMS寄一盒日本口罩,23/3 就收工了。

我女話中國有寄口罩搓手液等防疫物資去英國免費比留學生wor! 可以叫仔女問下d中國同學仔

回覆 Umi 的帖子

各把中國大使館自三月底開始,通過學聯,已向留學生派發健康包,內有口罩,濕巾,簡單藥物。
國內DHL等國際快遞亦有寄運防疫物品指引和特價安排

LAS01 發表於 20-4-11 11:56
回覆 Umi 的帖子

各把中國大使館自三月底開始,通過學聯,已向留學生派發健康包,內有口罩,濕巾,簡單藥 ...

女的中國朋友仔早幾日也在火車站取了口罩等物資,本來想係香港寄過去,但佢朋友宿舍reception已經冇人可以收件,上網訂丶boost & 超市又5夠人快,最後好彩有中國送左d物資比佢

回覆 Umi 的帖子

是的,聯絡當地中國留學生同學會,他們都教你們如何登記和領取
https://www.hk01.com/即時中國/455935/新冠肺炎-外交部-海外留學生是當務之急-派發50萬份-健康包

回覆 LAS01 的帖子

謝謝分享,我朋友個女仲係英國大學未返,岩晒佢用

noel2010 發表於 20-4-11 00:47
英國郵局肯派件嗎?今個星期郵局停工不派上門。
有派,可能英國郵局不同城市有不同呱,我囡在 Reading,照派去,唔使出郵局攞。上次香港郵政職員話有機會不派,所以叫我寫清楚阿囡英國電話電郵地址,到時郵局唔派就會聯絡佢,可能叫佢去某處攞,所以我照樣提示阿囡。
職員話 Speedpost 都要等約一個多星期才離開香港,因為要檢測消毒程序,好在我哋見 tracking 在 5/4 已經出香港機場,在 7/4 已在英國分發中心。
我哋本來預三星期才抵達,宜家 10 天,又好在 9/4 派,遲一天便要等假期後。

angelaclaire 發表於 20-4-11 12:55
有派,可能英國郵局不同城市有不同呱,我囡在 Reading,照派去,唔使出郵局攞。上次香港郵政職員話有機會不 ...

所以現在知e express 和EMS 的服務有所不同,一分錢一分貨吧。

有家長私底下想再知道多一點,如何聯絡中國留學生同學會,或者我可以分享多一點。  駐英中國大使館,又或中國學聯都有官方微信帳號。通過微信搜一下「全英學聯」,關注官方帳號,會有詳細說明。 希望幫到大家。

1998Ruby1998 發表於 20-4-11 07:10
屋企老人家份 passport 好冤枉。9 號掛號,27 先飛英國,29 號 mail centre,之後失聯。打電話去 mail cen ...

今早我仔去了郵局,結果又冇開門,原本已經在Apps 留了取件時間,只是個區郵局要下星期二才正常,他在門口碰到郵局員工,是因有職員太太中了肺炎,所以暫停服務做大消毒,我仔去到,查到郵件在內,但他們不建議取走,所以冇緣取走郵件便要回港。

noel2010 發表於 20-4-11 18:55
今早我仔去了郵局,結果又冇開門,原本已經在Apps 留了取件時間,只是個區郵局要下星期二才正常,他在門口 ...

好可惜,都冇辦法,希望你仔仔健康平安歸來
‹ 上一主題|下一主題