用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想寄口罩去英國
go

[英國] 想寄口罩去英國   [複製鏈接]

想寄口罩去英國,不知是否會扣海關,有沒有人成功寄到啊~
   3    0    0    0

笑笑草 發表於 20-4-6 07:26

之前得,而家唔知

poonseelai 發表於 20-4-6 07:27
之前得,而家唔知

喔~謝謝你,請問之前是幾時用咩快遞?

回覆 笑笑草 的帖子

如果你用 Hong Kong Post 香港郵政寄,可以在以下查看 Appendix : Overseas Post - Service Information by Destination,因為每個國家有不同限制 :
Please click here for the details of the prohibited goods and restricted goods of different destination (Post Office Guide Appendix : Overseas Post – Service Information by Destination). The above reference materials are subject to revision from time to time without prior notice. Hong Kong Post staff will not express any opinion on the subject of export controls. In any case of doubt the mail item will be accepted for posting but such acceptance does not imply that the export licensing requirements have been met. The sender should take the responsibility to make enquiries on the details of destination.

It's found from the link below
Hongkong Post - Q3
https://www.hongkongpost.hk/en/faq_support/sending_mail/q3/index.html

我在21 Mar 2020透過DHL成功寄出口罩,寄了一盒口罩往英國約HKD$450 courier fee,星期六寄,再下個星期三才收到。

angelaclaire 發表於 20-4-6 08:26
回覆 笑笑草 的帖子

如果你用 Hong Kong Post 香港郵政寄,可以在以下查看 Appendix : Overseas Post - Se ...

謝謝分享

littleparent 發表於 20-4-6 09:32
我在21 Mar 2020透過DHL成功寄出口罩,寄了一盒口罩往英國約HKD$450 courier fee,星期六寄,再下個星期三 ...

Thx DHL好貴啊~

上星期去取回郵件時,職員話香港郵政已經唔可以安排任何空郵和特快,只可寄平郵! 點解會扣口罩? 我之前都寄過普通空郵包裹,冇問題都收到,不過報關紙我冇寫係口罩,只寫禮物裝飾品!

我上星期二香港時間早上寄fedex , 英國星期三下午收件。寄咗2盒,$37x

Taimum 發表於 20-4-6 10:58
上星期去取回郵件時,職員話香港郵政已經唔可以安排任何空郵和特快,只可寄平郵! 點解會扣口罩? 我之前都 ...

3月尾我去DHL寄防疫帽去英國,隔離個女仔寄口罩去澳洲,職員話不符合澳洲標準或超過3個月用量可能会被扣查

FennieMan 發表於 20-4-6 11:42
我上星期二香港時間早上寄fedex , 英國星期三下午收件。寄咗2盒,$37x
請問要打稅嗎 ?    在香港或英國交 ? 謝謝 !

上星期去取回郵件時,職員話香港郵政已經唔可以安排任何空郵和特快,只可寄平郵! 點解會扣口罩? 我之前都 ...
我 30/3 香港郵政 Speedpost 寄左一箱物件往英國,8.438 kg 共 $877,郵局職員話只有 Speedpost (即特快專遞)和平郵,因為 Speedpost 都 delay,平時 2-5 天但宜家 delay 約一至兩星期,所以唔會再安排普通空郵,郵局有一個窗專做 Speedpost,唔太多人,職員有耐性問我寄箱內有沒有這樣那樣,仲話寫價值要諗清楚,寫超過好似 $350,收件人要額外付費。寄英國 Speedpost 仍然有,只是沒有普通空郵,平郵寄海外要兩個月以上,大部份其他國家和英國一樣,很少量國家全部暫停。

angelaclaire 發表於 20-4-6 13:12
我 30/3 香港郵政 Speedpost 寄左一箱物件往英國,8.438 kg 共 $877,郵局職員話只有 Speedpost (即特快專 ...

speed post 可tick 係"gift", 如申報價值超過£39, 收件人要付增值税才可取件,口罩我當平時價錢HK$1 一個

FennieMan 發表於 20-4-6 11:42
是從香港寄英國嗎?我們也是寄兩盒。
dhl要六百多哦。

回覆 笑笑草 的帖子

我最近用郵局「特快專遞」Speedpost 寄口罩到英國, 收件人已成功收到, 寄件日期和收件日期如下供你參考:
26/3 香港寄,1/4 London 收到
26/3 香港寄,2/4 Devon 收到

郵局職員話「口罩可以寄」,「有酒精成份的物件不可以寄」,我申報表填口罩,包裹已收到,冇問題。

另外, 提提你,報關紙上請
- 選「禮物」
- 價值「不能夠超過£39元」,否則收件人要付稅項
後才能取件

MsSleepy 發表於 20-4-6 15:38
回覆 笑笑草 的帖子

我最近用郵局「特快專遞」Speedpost 寄口罩到英國, 收件人已成功收到, 寄件日期和收 ...

謝謝。我女同佢之前的寄宿家庭溝通過,覺得都需要口罩。所以想寄2盒卑佢先。但宜家先發覺唔係咁易

MsSleepy 發表於 20-4-6 15:38
回覆 笑笑草 的帖子

我最近用郵局「特快專遞」Speedpost 寄口罩到英國, 收件人已成功收到, 寄件日期和收 ...

想問你用咗幾多郵費。

我見某d網頁寫口罩寄去英國要有CE認證證書先可以寄,所以怕唔得。唔知點去搵證書

回覆 笑笑草 的帖子

我分別寄咗兩個speedpost 包裹 往英国,一個~1.5kg $321 ,一個~2kg $376。 內裏除了口罩我也寄了 不含酒精的 消毒搓手液 和 消毒濕紙巾。

你可以用以下郵局網站計算你所寄郵包重量及相應郵費
https://www.hongkongpost.hk/tc/postage_calculator/

如果你多嘢要寄,你可以考慮在郵局買 「特快專遞 萬用箱」, 佢有5kg,10kg,20kg和30kg, 當你使用萬用箱,並以有關收費速遞急件,郵局會從收費中扣除萬用箱嘅售價。

郵局並沒指定你一定要用他們的萬用箱 寄特快專遞,如果你寄嘅東西不是太多, 萬用箱太大,並不合用。

你可以跟超市藥房的職員談談,要求要一兩個乾淨的紙箱,他們一般都樂於幫忙。把東西放好後,封口,再用防水雞皮紙 (在文具店有售) 包好,便可拿到郵局,再填寫 特快專遞投寄表格便可投寄。

如果急用就唔好用speed post .
因為我用speed post 寄物資到英國足足要兩星期才到,  我阿女等唔到個parcel就返咗香港
‹ 上一主題|下一主題