用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 del.....
樓主: samsam123321
go

del..... [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

nicolemummy 發表於 20-3-28 23:01
今年一疫,盡顯DSE既缺陷。

IB,以校本評審為大部份,所以PG距離真grades好近。而且,在香港,好多學校有 ...

我都唔知如果dse真係取消,點整個pg出黎
我女學校,pg係手緊,不少家長申請外國學校牙痛咁聲,話因為手緊影響申請
但如平時俾得太鬆,在正常情況下,大學亦會知,又唔太願俾co
Jupas最大優點,係出dse成績後可改選 (幾乎可由頭選過咁滯),而nj,只有達標 vs 唔達標,無轉軚,如果撻q就大鑊

醒目開學勳章 王國長老

moniquechoy 發表於 20-3-29 09:51
你說得正確。第一位回覆是不對的,我再查了一次資料

我唸無咩人好似我咁,身邊人齊晒jupas , non-jupas轉校,外國quit u再jupas, gap year經驗
所以隨口噏得出一大堆

Charlotte_mom 發表於 20-3-29 14:49
我都唔知如果dse真係取消,點整個pg出黎
我女學校,pg係手緊,不少家長申請外國學校牙痛咁聲,話因為手緊 ...

係,非常同意。NJ只有達標不達標。所以都非常“剌激”。

我地一直聽到IB既人12月收到哂CO,但到1月尾,我地都無回音...當時我地失望透。

我當時諗,是否㨂錯科,無得好似jupas咁再㨂喎...要唔要報埋其他U?

後來HKU催我地交10月份 2科成績(1月尾出), 交左之後,2日後就出CO。當時我地開心到喊。終於到我地有第1個CO了。

從另一個trend得知,AL甚少出CO,要等出真grades先出firm offers。所以,考IAL真係早D考哂佢好D。

醒目開學勳章 王國長老

nicolemummy 發表於 20-3-29 15:37

我地一直聽到IB既人12月收到哂CO,但到1月尾,我 ...

我相信今年大學收nj會進取左(之前講過,因怕dse整體跌影響收生分數,所以想nj收多d,亦預見今年會少左內地生),anyway,我都明果種感受,我自己讀預科嘅年代咪就係咁,7、8成同學有co,我無.....好彩最後爆冷,哈哈
希望你地順利入到心儀學科

nicolemummy 發表於 20-3-29 15:37

我地一直聽到IB既人12月收到哂CO,但到1月尾,我 ...

del....

Charlotte_mom 發表於 20-3-29 15:49
我相信今年大學收nj會進取左(之前講過,因怕dse整體跌影響收生分數,所以想nj收多d,亦預見今年會少左內 ...

謝謝妳

samsam123321 發表於 20-3-29 15:51
A level 都有出神科offer , 有PG就得。

我地係AL自修生,無學校PG,只submit左私人老師畀既PG。所以,可能HKU唔信呱。

另外pharmacy個個thread, 有人打電話上HKU問點解AL未有CO,HKU答佢話AL過往太多水份,所以現在傾向有真grades先出offer. 而我地真真當係有真grades先有offer既好例子。

nicolemummy 發表於 20-3-29 15:56
我地係AL自修生,無學校PG,只submit左私人老師畀既PG。所以,可能HKU唔信呱。

另外pharmacy個個thread,  ...
del....
‹ 上一主題|下一主題