用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 del.....
go

del..... [複製鏈接]

dell.....
   1    0    0    0

del.....

samsam123321 發表於 20-3-28 18:51
請問如已入香港的大學,可否用dse成績轉系?还是不能,只能用year 1成績轉?
如果非常有信心用a level 成績 ...

妳是考DSE定AL架?

唔好理今年呢個情況。講一向點做。

如果妳考DSE以JUPAS入左U。要第二年轉第2間U

1. 妳只能用DSE成績再報jupas。但妳要放棄現在讀緊受資助既學位。

如果妳考A level入以non jupas入U, 想轉第2間U

1.妳只要再用AL 成績再報non jupas。無需quit.

如妳想以第1年成績在自己大學內轉系,妳要問大學如何做。

回覆樓主:

如果妳以DSE入左U,未考過A  level, 想一路讀degree, 一路考A level以non jupas轉U轉系,係得既。

當然,妳想gap year來考A level報U一定可以。

samsam123321 發表於 20-3-28 18:53
如果今年DSE唔考用prediction grade. 但又唔滿意PG出來的grade, 咁點算?

妳問今年如果取消DSE用PG出grades, 妳唔滿意點算?

要楊局長先答到妳。

我都想知,我都要考DSE 2020.

nicolemummy 發表於 20-3-28 19:44
妳是考DSE定AL架?

del......

del.....

醒目開學勳章 王國長老

nicolemummy 發表於 20-3-28 19:44
妳是考DSE定AL架?

如果讀緊jupas offer嘅學位課程,係唔可以apply 多一次jupas  
你可以apply non jupas轉校,或自己學校轉科
自己轉科問自己學校
Non jupas轉校就自己大學續間報。留意教資會有指引唔建議大學收UGC funded degree學生轉校重讀以免浪費資源,有幾確實執行我就唔知了
而此種申請一般會根據dse+大學/大專成績+其他經驗/學習黎俾co,co點set就由學校決定,一般係要求某gpa,有時更低

如果jupas出offer但你無接受,咁就可以再申請多一年jupas。咁考慮就以dse成績為主,除非你考多次dse,否則無so

醒目開學勳章 王國長老

samsam123321 發表於 20-3-28 21:28
我想問,放棄現在讀緊受資助的學位,是否能理解為可照入讀,但當下年收你就quit 左唔讀。咁同AL入jupas 又 ...

聯招網頁寫左:LOCAL applicants who belong to the categories below with past and / or current HKDSE Examination results are eligible to apply via JUPAS for admission to the following programmes on the strength of their HKDSE Examination results, provided that they are NOT enrolled in full-time bachelor's degree programmes offered under JUPAS at the time they submit their JUPAS applications

除非你申請前已quit u,否則不能申請jupas

del.....

Charlotte_mom 發表於 20-3-28 21:49
聯招網頁寫左:LOCAL applicants who belong to the categories below with past and / or current HKDSE  ...

del....

samsam123321 發表於 20-3-28 21:28
我想問,放棄現在讀緊受資助的學位,是否能理解為可照入讀,但當下年收你就quit 左唔讀。咁同ALnon jupas  ...

唔係。要即刻quit. Charlotte mom講得好清楚了。

non jupas同jupas唔同。

同一間U轉系,唔知啊

samsam123321 發表於 20-3-28 21:54
咁即是話程願係gap year 唔入出年會apply 好過?

其實,DSE出左成績後,有3日畀妳重㨂報考課程。妳到時㨂返妳鐘意既又能夠分入到既學系咪得囉。

妳gap year, 用返舊DSE分數再㨂課程一次,我見唔到有甚麼增加的好處。

nicolemummy 發表於 20-3-28 22:06
其實,DSE出左成績後,有3日畀妳重㨂報考課程。妳到時㨂返妳鐘意既又能夠分入到既學系咪得囉。

妳gap yea ...

del....

samsam123321 發表於 20-3-28 22:21
用prediction 出來的grade , 總會大人唔滿意,佢一定會比人真正有一次考試機會。但未必係9 月前,到時出到 ...

妳孩子不是留學的嗎?還是幫人問?

同意。PG出黎既grade會商確。但以現時機制,出了DSE grades後有時間Appeal的。在8月都會可以appeal rearrange過selection的。

今年既appeal, 可能以其他國際考試,或中六成績去appeal. AL 都未知, 我估DSE會盡跟AL(IB不同,IB試只佔好少%)

所以會唔會畀考多次,真係唔知。我相信,連楊局長自己都唔知。

回覆樓主:

今年一疫,盡顯DSE既缺陷。

IB,以校本評審為大部份,所以PG距離真grades好近。而且,在香港,好多學校有考IGCSE。

AL,雖然也是一試定生死,但grade 11 有GCSE,grade12有AS (雖然唔計入AL)去支持prediction。

DSE,只有好少量校本評刻,亦完全無其他試去支持。

回覆樓主:

除了個別科目internal assessment佔4成,IB 大部分學科 internal assessment 只佔2至3成。IBO 已公布取消考試後評分方法,包括所有校內 course work 要交由 external examiner 比分

Charlotte_mom 發表於 20-3-28 21:44
如果讀緊jupas offer嘅學位課程,係唔可以apply 多一次jupas  
你可以apply non jupas轉校,或自己學校轉 ...

你說得正確。第一位回覆是不對的,我再查了一次資料

醒目開學勳章 王國長老

samsam123321 發表於 20-3-28 22:21
用prediction 出來的grade , 總會大人唔滿意,佢一定會比人真正有一次考試機會。但未必係9 月前,到時出到 ...

其實我都唔太明你建議gap year意義喺邊?
香港jupas制度,正常係中六申請,之後出dse results,改選,出大學offer,升大學
如果你gap year,一係1.中六唔申請聯招 , 中六後無論如何gap year 2. 照申請,照有offer,但唔take,gap year
但無論1或2,你再申請第二次jupas,都係用返同一份dse成績,唔會因為遲一年申請著數左,所以我get唔到點解要咁做

識個朋友仔係中六後出國,(因不喜歡jupas派位)讀左一學期quit左返港。無得用non jupas因為已停學,只能用jupas。但第二次派jupas, 咪又係派返果d! 結果都係唔開心,但只能照讀,唔會考慮nj再轉校因好大機會要year one 重讀(就算人地肯收),已浪費左一年,唔想再浪費另一年了

醒目開學勳章 王國長老

識個case係gap year申請happy ending的
但情況係因為考試開試果年壓力太大,同家人商量後決定唔好煩大學,下一年點都gap year,放棄所有大學申請,只專注考試 (外地考IB)

考完試就大放監,食痾訓咩都唔理,做下義工,結果成績39分
下一年再申請,拎住IB39分再穩穩陣陣咁去選科選校,當然係百戰百勝,仲有驚喜tim (喜出望外地收到不少心儀學科提供獎學金)

但前提係,公開試成績只有一份,分別只係先有成績再選科,勝算較高而已
‹ 上一主題|下一主題