用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 P5呈一
go

P5呈一   [複製鏈接]

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1732029/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%B0%8F%E4%BA%94%E5%8D%87%E4%B8%AD%E5%91%88%E5%88%86%E8%A9%A6-%E5%BB%B6%E8%87%B37%E6%9C%88%E5%BA%95%E5%91%88%E5%A0%B1
   13    0    2    0

醒目開學勳章

回覆樓主:

作為一個小五生的家長,心情好複雜!

conniecheung 發表於 20-3-26 15:05

我地都係。唯有提起精神 唔好鬆懈“網上”教學

conniecheung 發表於 20-3-26 15:05

別想太多,好好裝備,迎接呈1。

有明確目標,總比估估吓使唔使考更好,今日開始努力備戰!

fishballbaby 發表於 20-3-26 16:20
有明確目標,總比估估吓使唔使考更好,今日開始努力備戰!

閉在無範圍, 如果可以早D 知範圍, 有D 科可以早D 背定下野都好~
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

小五呈一幾時考啊?要考咩?我地老師冇講啊

donnywin 發表於 20-3-26 19:28

小5呈一,即大考,日子間間唔同, 依家連有冇得復課都未知,考試時間言之尚早,不過暫時EDB未取消,大家繼續努力啦!

考試範圍正常咪教過咩咪考咩, 意味著停課期間,網上教學/online教學都會係範圍之一。

回覆 kirstyau 的帖子

好的,唔該曬!

已經努力備戰中。學校出左 syllabus,就算 touch wood 7 月都唔得,可能 9 月都要。機會係留畀有準備嘅人

小艾比 發表於 20-3-26 16:41
閉在無範圍, 如果可以早D 知範圍, 有D 科可以早D 背定下野都好~

都一樣可以"裝備"架!咪背定"常識"書緊要嘅內容先,練習畫功和牧童笛亦可以,中英文說話和聆聽也可以買練習操練,數學更可以隨時幫孩子預習定,未必需要樣樣嘢做晒,針對性"補底"都OK。努力!

donnywin 發表於 20-3-26 19:28

就算未知範圍,一些基本功都要keep住,中英閱讀理解,聆聽,說話,作文,英文的grammar,這些可以自己操住先,無返學一段時間,這些基本功都荒廢曬,到返學時,就主力跟考試範圍,無時間去執基本功了

回覆 LeeCC 的帖子

好啊,唔該曬,我地依家日日都複習緊啊,每日都要讀書七八個鐘頭,驚呈一考唔好啊,本身band2,睇下谷唔谷得上B1C啦。大嘅剛剛小六升中,而家就準備細嘅呈一,冇得停一停啊⋯⋯

donnywin 發表於 20-3-26 23:34

好啊,唔該曬,我地依家日日都複習緊啊,每日都要讀書七八個鐘頭,驚呈一考唔好啊,本 ...

7- 8鐘,考DSE都不使,放鬆d家長。

醒目開學勳章

好啊,唔該曬,我地依家日日都複習緊啊,每日都要讀書七八個鐘頭,驚呈一考唔好啊,本 ...

我果d 每日抽到一粒鐘 讀下書 我已經好開心。

hea到出汁。。 我唔想鬧佢地,所以隻眼開 隻眼閉!

你真係好堅!

7,8個鐘,你好堅。老實我個女學校D功課一半都未完成 不過的起心肝,聽日開始追返進度。

1998Ruby1998 發表於 20-3-26 23:09
已經努力備戰中。學校出左 syllabus,就算 touch wood 7 月都唔得,可能 9 月都要。機會係留畀有準備嘅人 ...

準乜鬼備,中英數來來去去咪又係考果D嘢。我哋常識一課都未教。

IloveJJ 發表於 20-3-27 10:33
有啲學校既中英文有得預備架!講明考咩工作紙咁。

我哋英文都係,不過咪又係既有grammar知識囉。中文唯一可以預備係課文詞語同成語。我係擔心作文,佢下學期無作過,作文佔分好重。
‹ 上一主題|下一主題