用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 今年中五點算好?
樓主: 香香
go

今年中五點算好?

YmOra 發表於 20-3-20 17:55
我估家長、學生和老師都想。
你地學校中5 有冇用DSE比分?

October. 發表於 20-3-20 18:04
你地學校中5 有冇用DSE比分?

有呀!中四開始已經係。

October.    發表於 20-3-20 18:16

goodmama2003 發表於 20-3-19 17:04
我覺得返學最難處理係食午餐 ,要大家一齊除口罩,出去食又危險,課室食位又窄又多人又迫;

再者,食完再戴 ...

我都覺得就算復課,返半日都係安全啲。同埋應該中三四五先復課,其他都係繼續停課較安全。

回覆樓主:

今年咩都停,出年交SLP/OEA係咪直接空白 就鬥中四有幾多就填幾多。。。

YmOra 發表於 20-3-19 15:09
SBA取消就唔會,佔分都幾多。我估減少D實驗可能性大DD啫!我校叫人這兩星期回校清枱內物品,如果清 ...

唔好意思,借位ㄧ問,SBA 是計S4 開始嗎?

DOCTORGG 發表於 20-3-31 09:48
唔好意思,借位ㄧ問,SBA 是計S4 開始嗎?

參考資料:校本評核科目資訊
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/sba/sub_info_sba/

你可進入查看各科SBA考核時間或內容。
進入網頁後,選擇想知科目,再選擇"校本評核教師手冊"便可找到你想要的資料。

主科會响中四開始SBA
理科類就會响中五開始SBA

YmOra 發表於 20-3-31 10:02
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/sba/sub_info_sba/

Thanks

YmOra 發表於 20-3-31 10:02

問咗我仔學校老師,佢哋 SBA 安排在S5先正式開始,S4會比佢哋試下做,但唔會計分。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-4-2 18:50
問咗我仔學校老師,佢哋 SBA 安排在S5先正式開始,S4會比佢哋試下做,但唔會計分。
...

我以為主科一定要中四開始,理科D實驗評估喺中五才開始添。

YmOra 發表於 20-4-2 21:14
我以為主科一定要中四開始,理科D實驗評估喺中五才開始添。

我初初都以為部份科目係,但問咗我仔老師佢話S5先開始 。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-4-2 21:32
我初初都以為部份科目係,但問咗我仔老師佢話S5先開始 。

oicthx.thx。原來可以嘅!

回覆樓主:

https://www.thestandnews.com/society/%E7%9B%B8%E8%BC%83%E6%96%BC%E6%87%89%E5%B1%86-dse-%E8%80%83%E7%94%9F%E1%85%A0%E6%88%91%E6%9B%B4%E5%BF%83%E7%97%9B%E4%BB%8A%E5%B9%B4%E7%9A%84%E4%B8%AD%E4%BA%94%E7%94%9F/

goodmama2003    發表於 20-4-14 11:18

silvia_ng 發表於 20-4-13 21:53
https://www.thestandnews.com/society/%E7%9B%B8%E8%BC%83%E6%96%BC%E6%87%89%E5%B1%86-dse-%E8%80%83%E7% ...

攪派對是經歷,打比賽是經歷。

雖然不好說,但失去了這些來跟全世界一起抗疫也是經歷。

共勉之。

goodmama2003    發表於 20-4-14 13:18