用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 今年中五點算好?
go

今年中五點算好?

回覆樓主:

都冇辦法。我都叫女邊科唔得就補習(E +補英及basf)好彩暫時都ok,學校老師都好好唔明可以搵佢。最慘我女今年11月考日文dse。唔知會唔會延遲考

今年中五學生要睇學校有咩網上學習配套同靠自己自律,畢竟係屋企學習好容易分心。
學校應該暑假會有補課,驚跟唔上進度就唯有搵補習。

高中課程緊迫,中四/中五都好多嘢要學,所以學生自律性好緊要,讀書始終要靠自己。

goodmama2003 發表於 20-3-17 19:53
其實唔關事,叻嘅人,有自律,返唔返學都可以學習到。

申利:我女唔叻。 ...

哩個認同,但對一些理科生沒有實驗堂影響都大。

好擔心又冇,但對一個中5生來講,幾個月冇返學,絕對不是一個理想既學習狀態,希望4月可以開學。

October. 發表於 20-3-18 21:46
好擔心又冇,但對一個中5生來講,幾個月冇返學,絕對不是一個理想既學習狀態,希望4月可以開學。 ...

我覺得高中而言,中五最為重要,論課程緊密度或校本評核都係响這年進行,既忙又緊張。其實,4月只給中五復課應該可行,把復課人數減至最低,咁成功可復課咪可望囉!

YmOra 發表於 20-3-19 10:18
我覺得高中而言,中五最為重要,論課程緊密度或校本評核都係响這年進行,既忙又緊張。其實,4月只給中五 ...

學校SBA,IES 都未做曬,我仔CHEM & BIO一定要LAB , 依家都唔知點搞,或者DSE出年取消SBA? IES 係屋企做到,靠曬自己,都好花功夫,我諗如果有返學,老師都會指導下學生掛?
我仔有啲書放LOCKER, 中文書都冇攞返家,唔知佢ONLINE上中文堂冇書點上,不過,呢啲係佢個人問題。

其實高中生唔細了,可以安排大學高中4月返學先,逐步來。

回覆樓主:

我仔佢都放到頂唔順,話想返學,話而家上網返學,冇左學習氣氛,佢平時好鐘意課堂問嘢,而家難啲。IES有做緊,Send比老師比下評語自己又執下。三科X嘅SBA就真係冇計,要復課先趕返了。。。

20/4可否復課,就真係要睇下係咪真係有口罩先(到時疫苗都唔知研發到未),萬事仔女健康最重要。

October. 發表於 20-3-19 14:04
學校SBA,IES 都未做曬,我仔CHEM & BIO一定要LAB , 依家都唔知點搞,或者DSE出年取消SBA? IES 係屋企做到 ...

SBA取消就唔會,佔分都幾多。我估減少D實驗可能性大DD啫!我校叫人這兩星期回校清枱內物品,如果清埋儲物櫃D書更好,因為課室要用作DSE試場。如果,只給中五學生復課,人數少易控制D,高中三級即半間中學嘅人返晒去,確診機會會增加,到時又係立即停課仲麻煩。

YmOra 發表於 20-3-19 15:09
SBA取消就唔會,佔分都幾多。我估減少D實驗可能性大DD啫!我校叫人這兩星期回校清枱內物品,如果清 ...
學校真係可以安排下,最怕佢地驚孭鑊,有諗法,未必夠膽做。
我仔前排返學校攞上學期考試卷,老師都冇返,自己攞完就走。

YmOra    發表於 20-3-19 20:33

goodmama2003 發表於 20-3-19 17:04
我覺得返學最難處理係食午餐 ,要大家一齊除口罩,出去食又危險,課室食位又窄又多人又迫;

再者,食完再戴 ...

可以用"夏令時間"上到點幾鐘走,我建議只係中五返就係想解決坐位問題,就當一級有四班,各班去D較大間嘅室上堂,坐位可以隔開DD,有些選修科總人數少嘅可以原用番普通課室。

goodmama2003    發表於 20-3-19 20:47

October. 發表於 20-3-19 15:40
學校真係可以安排下,最怕佢地驚孭鑊,有諗法,未必夠膽做。
我仔前排返學校攞上學期考試卷,老師都冇返, ...

你對。其實,方法係有嘅!問題係學校是否會積極運用。

YmOra 發表於 20-3-19 20:41
你對。其實,方法係有嘅!問題係學校是否會積極運用。
理大好似下個月要局部复課。

YmOra    發表於 20-3-20 06:55

goodmama2003 發表於 20-3-20 09:47
可以中五先復課,上半日,盡量不在外吃午膳。學校要諗諗啦,唔可以長期停課啦,屋企有條大懶蛇啦,嗚嗚鳴… ...

我估家長、學生和老師都想。