用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 spc VS 九華 你揀邊間?
go

spc VS 九華 你揀邊間?  

綜合成績, 體育, 音樂, 學校發展, SPC 會好D!

回覆 winnie_kin 的帖子

純睇近年 DSE 成績, SPC 完勝.

校園環境, 九華勁正.

文化歷史, 各有千秋.

全人發展, 各有特色.

winnie_kin 發表於 20-3-17 15:12

經濟不是問題,SPC
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

winnie_kin 發表於 20-3-17 15:12
直資VS資助,好易做出選擇!

回覆樓主:

回覆 IloveJJ 的帖子

AGREE

都係先問:阿仔有無心水? 樓主又有無傾向?

講學業,SPC 喺英文通識係領先WYK的。

音樂體育....似乎差不多吧。

校風.....兩間好與不好的都見過,所以不敢判斷。

近屋企。

b3410 發表於 20-3-17 16:54
近屋企。

呢個答案好,中學時近屋企有幾重要,真係人人睇法唔同。我覺得近係好,但有人話如果識利用車程,其實冇關係。但我相信好一部分學生都會look電話look左去。

ucw 發表於 20-3-17 16:19

都係先問:阿仔有無心水? 樓主又有無傾向?
其實本身心儀英華,因住荔景夠近,亦喜歡學校理念,無奈衰左。至於九華同SPC,都係次心儀,所以難於抉擇!

winnie_kin 發表於 20-3-17 21:27
其實本身心儀英華,因住荔景夠近,亦喜歡學校理念,無奈衰左。至於九華同SPC,都係次心儀,所以難於抉擇!
...
SPC你已有offer?

回覆樓主:

過往數據,spc好似難入過yw yw 已出result?

我只係想知邊間好啲先啫

但九華始終歷史比較悠久,校友的聯繫否比較強?校友始終要咁上下年資才「儲」到

newmommy 發表於 20-3-18 19:09

但九華始終歷史比較悠久,校友的聯繫否比較強?校友始終要咁上下年資才「儲」到 ...

計創校年份spc 歷史悠久d wo

回覆 02413124 的帖子

如果咁計,咁英華會唔會贏曬?人哋有2 百年的校友史諗吓啫,不喜勿插

newmommy 發表於 20-3-18 19:43
回覆 02413124 的帖子

如果咁計,咁英華會唔會贏曬?人哋有2 百年的校友史諗吓啫,不喜勿插

係你話歷史悠久,咁唔計年份計?唔係年份越耐,越多校友。
Spc 同英華好似都差3x年架,英華仲差2年先2百年。

醒目開學勳章

02413124 發表於 20-3-18 19:48
係你話歷史悠久,咁唔計年份計?唔係年份越耐,越多校友。
Spc 同英華好似都差3x年架,英華仲差2年先2百年 ...
英華1843年先由馬拉搬嚟香港,到1858年就停止辦學,直至1914年先恢復辦學,計落spc辦學時間長過佢

bobbob 發表於 20-3-18 20:09
英華1843年先由馬拉搬嚟香港,到1858年就停止辦學,直至1914年先恢復辦學,計落spc辦學時間長過佢 ...

中學概覽就寫1818 係馬六甲創校,可能上面位jm計埋馬六甲校友
如果只計香港就1843年,耐spc 8年