用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一派位 《甲部》 是不是全港中學可選(除直資及私校) ...
樓主: ET0911
go

統一派位 《甲部》 是不是全港中學可選(除直資及私校) [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-3-30 10:55
還是你想承接我的分享,想問哪兒可找到甲部和乙部學位數字呀?
1.之前政府唔係公佈4月3日公佈純一派位校網資料咩?2.昨晚再看自一自二開交日的powerpoint資料,見到中學一班最高可以去到34人?(自行加統一加叩門)
點解多過小學好多?

YmOra 發表於 20-3-30 10:55
還是你想承接我的分享,想問哪兒可找到甲部和乙部學位數字呀?

謝謝你的回覆!我們是KLN1男生,相信今屆都應該夠位俾b1仔。如果學校肯透露自行和直資取錄人數就更好。往年是靠家長group互通直資名單,今年停課多月,家長也少了交流。
利申:一直計劃大抽獎

nillnill 發表於 20-3-30 11:05
1.之前政府唔係公佈4月3日公佈純一派位校網資料咩?2.昨晚再看自一自二開交日的powerpoint資料,見到中學一 ...

答1:係。我樓上統一派位甲部和乙部資料係上年度2019的資料只作參考,想要最準確數字要等多一陣。

答2:中一每班人數不是間間都一樣,例如:銀禧33人;華英34人;民生36人。

Gloriasogashiwa 發表於 20-3-30 11:09
謝謝你的回覆!我們是KLN1男生,相信今屆都應該夠位俾b1仔。如果學校肯透露自行和直資取錄人數就更好。往 ...

認同呀!小學往往不願透露太多,我真係想可以"立法"規管小學必需透露多DD資料讓家長容易找到合適的中學。所以,當年唯有靠我哋班jm團結,四出八掛找資料,我哋有齊我校過往邊個學生去咗邊間中學的寶貴數據,我哋份入讀B1率數據好完整架!亦幫助咗後我哋兩三屆學弟學妹們的忙。今年新玩法之下嘅"自行結果放榜"的""數據""也是十分珍貴,我有鼓勵今年小四或小五嘅jm們盡可能八到D數據返來,對自己來年的"佈署"好有幫助。

1.之前政府唔係公佈4月3日公佈純一派位校網資料咩?2.昨晚再看自一自二開交日的powerpoint資料,見到中學一 ...

漏答:點解多過小學好多?
因為全港小學數為541間左右;而全港中學只有472間左右。

參考資料:請參看23頁嘅小學數目,24頁嘅中學數目。
https://www.edb.gov.hk/attachmen ... ol_2018.pdf#page=23

nillnill    發表於 20-3-30 13:18

醒目開學勳章

回覆樓主:

delete.

中學標準學額係36人一班

參加咗211減派既中學, 上年加派完今年無咗加派, 維持33人一班
參加咗111減派既中學, 上年加派完今年無咗加派, 維持34人一班

部份區份中學曾參加縮班, 今年又加番一班

如沙田培英和鄭榮之, 參加了211減派兼縮班, 今年由4班變5班, 每班人數由2年前收32人變回收33人

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-3-30 12:39
漏答:點解多過小學好多?
因為全港小學數為541間左右;而全港中學只有472間左右。

請問邊度可以睇到自己個區有幾多band1位同幾多升中學生資料?

k1123a 發表於 20-4-2 22:29
請問邊度可以睇到自己個區有幾多band1位同幾多升中學生資料?

小小個人分享,先鼓勵務必要知道貴區之B1中學是哪些,對升中"佈署"是最基本要知的。其次,就去下面之網頁逐間中學查看收生總人數再加總就是本區之B1學位總數了,但不要盡信該處的Banding評估,信自己好了。至於,各區升中學生人數最新數字暫時未有,可先看看上年度資料作參考,由於上年小五之學生今年將會是小六準升中學生,故可以參看貴區小五生人數作初步的大約估算。

參考資料:
例如九龍城區之中學名單
https://www.schooland.hk/ss/kowloon-city
2018年小學學生人數 ─ 按分區及級別統
https://www.edb.gov.hk/attachment/en/about-edb/publications-stat/figures/Enrol_2018.pdf#page=76

已有各區及甲部學額資料
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-sy ... y-spa/general-info/

YmOra    發表於 20-4-3 15:15

醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-4-3 08:52
小小個人分享,先鼓勵務必要知道貴區之B1中學是哪些,對升中"佈署"是最基本要知的。其次,就去下面之網 ...

謝謝分享

YmOra    發表於 20-4-3 15:14

chanti 發表於 20-3-18 17:00
甲部選區自己喜歡的、有人選區內、有人選區外。
甲部基本上得幾個位、基本上只有甲1 有機會中。甲同乙是分 ...

請問甲部分是否要睇區外學校是否得幾個位是同自己學校區才可以填寫?謝謝。

rainrain613 發表於 20-4-4 14:03
請問甲部分是否要睇區外學校是否得幾個位是同自己學校區才可以填寫?謝謝。
...

甲部、全港任選三間、學額:https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/USCHB_%202020.pdf

chanti 發表於 20-4-4 14:09
甲部、全港任選三間、學額:https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-sys ...

謝謝你。

樓主,想請問一下,以我所知,全港學生會分成Band 1, 2 and 3,只要是屬於那組別,不論成績,都以隨機號碼次序來分配學位。學校應該已經知道學生屬那組別,點解學校說我仔是邊緣人,唔講實是Band 1 定 Band 2?

CM0804 發表於 20-4-6 14:28
樓主,想請問一下,以我所知,全港學生會分成Band 1, 2 and 3,只要是屬於那組別,不論成績,都以隨機號碼 ...

因為學校都係估算而已

nillnill 發表於 20-4-6 14:36
因為學校都係估算而已

謝謝回覆。晤明點解教育署唔明確講明,咁樣邊緣人都唔知點好。如果肯定B1可以好進取,如果是B2就要保守d,完全不同策略。

‹ 上一主題|下一主題