用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一派位 《甲部》 是不是全港中學可選(除直資及私校) ...
go

統一派位 《甲部》 是不是全港中學可選(除直資及私校) [複製鏈接]

請指教!
請問升中統一派位係未全港官立貼資助學校都會包括係「不受地區限制」的選校網內?
供應學位可以係邊度睇到?
謝謝!
   4    0    0    0

ET0911 發表於 20-3-16 19:10
請指教!
請問升中統一派位係未全港官立貼資助學校都會包括係「不受地區限制」的選校網內?
供應學位可以係 ...

係,去Schooland睇吓~

仍然心大心細,雖然甲部學位較自行少得多,但又係機會。又驚浪費機會。

呢啲冇話浪費唔浪費機會。甲部就係畀機會你出去搏殺。

nillnill 發表於 20-3-16 21:13
仍然心大心細,雖然甲部學位較自行少得多,但又係機會。又驚浪費機會。

甲部不想浪費機會、就應該搏到盡、有幾個位比你跨區搏下都唔搏就真係浪費機會了

ET0911 發表於 20-3-16 19:10
請指教!
供應學位可以係 ...

睇住上年度嗰份資料先,作為參考,並密切留意最新網上資料。

參考資料:上年度"不受學校網限制"學位數字,即提供""甲部""學位數字。
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/handbook-for-unrestricted-sch-choices.html

chanti 發表於 20-3-17 08:22
甲部不想浪費機會、就應該搏到盡、有幾個位比你跨區搏下都唔搏就真係浪費機會了
...
想了解一下, 甲部是否跨區? 如是, 甲部係咪抽完先到乙部? 定係甲同乙同步抽?

bkrex 發表於 20-3-17 14:34
想了解一下, 甲部是否跨區? 如是, 甲部係咪抽完先到乙部? 定係甲同乙同步抽? ...

甲部可選全港任何三間。甲部抽完先到乙部。

chanti 發表於 20-3-17 14:36
甲部可選全港任何三間。甲部抽完先到乙部。
    明白, 謝謝回覆

甲部 - 是按全港學生分3個 band 去抽
乙部

- 是按地區校網學生分3個 band 去抽

我理解正確嗎?

sandylaw617 發表於 20-3-17 15:55
甲部 - 是按全港學生分3個 band 去抽
乙部 - 是按地區校網學生分3個 band 去抽
應該係,教局隻CD如是說

回覆 chanti 的帖子

咁多數甲部係未"不"會選區內學校?
如果甲部 1 , 2 , 3 再放係乙部1 , 2 , 3,抽入機會係未會大D?

ET0911 發表於 20-3-18 16:31

咁多數甲部係未"不"會選區內學校?

甲部選區自己喜歡的、有人選區內、有人選區外。
甲部基本上得幾個位、基本上只有甲1 有機會中。甲同乙是分開的、獨立運作的、甲部1 , 2 , 3抽完、同乙部抽入機會幾大係無關係的。

謝謝!即,其實多數以乙抽入大過甲部,除非成績好top + 隨機no. 好前。

ET0911 發表於 20-3-18 17:43

謝謝!即,其實多數以乙抽入大過甲部,除非成績好top + 隨機no. 好前。

唔關成績top唔top 事、eg 可以係band 1 尾抽入而band 1 頭抽不到。

請問,如果我沒有填甲部,會否提高乙部中奬機會?

CM0804 發表於 20-3-30 04:38
請問,如果我沒有填甲部,會否提高乙部中奬機會?

絕對不會,別誤會放棄甲部就等於比人快一步進入乙部抽獎增加中獎機會,係等甲部完完全全收晒工才一齊進入乙部配對。

並且代表你"放棄"競爭大約10%甚至更多的""甲部學位"",變相""增加""了別人的"""命中率"""。

舉例說明:2019大抽獎中九龍城區學生可抽學額與甲部和乙部之比例(學位比例計算)

迦密:甲部= 8;乙部=76, 8÷( 8+76)×100%= 9.52%
華英:甲部= 9;乙部=73, 9÷( 9+73)×100%=10.98%
銀禧:甲部=11;乙部=85,11÷(11+85)×100%=11.46%

所以,個人認為甲部學額數目佔比都多,佔甲部加埋乙部總學額的10%左右,jm不能忽視,應盡量填寫心儀中學,起碼也填自行有揀過嘅中學以增加入心儀中學的"命中率"。

YmOra 發表於 20-3-30 08:57
絕對不會,別誤會放棄甲部就等於比人快一步進入乙部抽獎增加中獎機會,係等甲部完完全全收晒工才一齊進入 ...

請問哪裏可以查閱各區band 1學位?

Gloriasogashiwa 發表於 20-3-30 10:08

我係把"本區"B1中學逐間加總而得知。個人認為,jm們起碼需要透澈了解自己所屬嘅本區內之所有B1中學有邊幾間及學額數目。

Gloriasogashiwa 發表於 20-3-30 10:08

還是你想承接我的分享,想問哪兒可找到甲部和乙部學位數字呀?
‹ 上一主題|下一主題