用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金迦Pn 學生出去考K, 通常考到邊間?
go

金迦Pn 學生出去考K, 通常考到邊間?

因Pn 篩人篩得勁要諗定K 既出路
Thx另外,Updated K1 係約200人嗎?
咁Pn 而家係幾多人?

金迦系被人篩得勁, 到最後除非真系好唔得, N班的小朋友基本都會收返

出去考K, 應該系KV 收得多, SC 都有一定數目,
附近龍幼如禮賢,宣道,民生,啟幼都唔少
亦都有聽聞去SH/SKH

快樂火雞 發表於 20-3-16 10:54
金迦系被人篩得勁, 到最後除非真系好唔得, N班的小朋友基本都會收返

出去考K, 應該系KV 收得多, SC 都有一 ...

咁都幾多名幼鐘意金迦啲小朋友!金迦PN其實收幾多人呢?

回覆 50267612 的帖子

印象中應該上下午班各八班
好多金迦PN的學生本身質量唔差, 差小小入更出名的名幼,也有部分系讀兩間PN, 在金迦操中文,另一間例如york操英文.
到考K,由於金迦系券校,好多考到就走

lcmyk 發表於 20-3-16 02:56
因Pn 篩人篩得勁要諗定K 既出路
Thx另外,Updated K1 係約200人嗎?
咁Pn 而家係幾多人?
都唔老定呀,打左去問,大概係Pn 成300+人,K 差唔多篩剩一半如果揀左佢,就無一個必收k1 backup 真係好刺激
不過加埋你既考K 資訊,考得好好下,我都叫做有少少信心
請問你所講考到既K 係識既朋友考到嗎?

資訊來自Offer Group,不排除集中系小部分人度

走一半好正常,金迦的K的學生比PN弱幾多下.而且迦南最愛溫馨提示你的小朋友可能跟唔上, 沒收到類似電話就可以放心

我女兒本身係金迦N學生,
有原校K offer, K1出面考到坑真同德望(我只報左3間龍校).
金迦係一間非常好同有愛既學校

carriekababe 發表於 20-3-19 16:45
我女兒本身係金迦N學生,
有原校K offer, K1出面考到坑真同德望(我只報左3間龍校).
金迦係一間非常好同有愛 ...

謝謝你,用家資訊好寶貴。當時揀金迦,你有無面對過呢2個難題?
1. 升K1 好險無Backup
2. NET time 唔夠 (Briefing 話要同普通話輪住上,1周得2-3日NET)

我情況係可以自己教英文,但都想有多D 英文語境
所以之前本身係想最終要另一間英文幼稚園
但近日諗番金迦名氣,考K 起碼人地知邊度出黎,應該比較穩陣
但睇番各位資訊,其實好多好K 都鍾意金迦生,咁我就放心了

回覆 lcmyk 的帖子

同埋呢排諗,既然英文可以自己教,中數先係更難打底,不如放手俾學校教好,就改變主意想改去金迦

回覆 lcmyk 的帖子

1.) 反而我會諗, 金迦好多學校都識. 都算係一個優勢

2.) 可能家中姐姐關係, 我女兒英文對答冇問題 :) 金迦Net 時間的確唔多, 不過學校教既英文歌普通話, 女兒在家都有唱比我地聽. 咬字清淅完全聽得明, 感覺上對學校係滿意的, 始終n班, 我對女兒要求不高. 開開心心返學就收貨了

我囡都係今年金迦PN.

聽到很多同班同學都考到心儀K, 例如SC, KV, 龍校

感覺金迦PN老師比較資深D, 無用甘多年輕老師.

原校K1 offer 第1ROUND好似收左4成左右, 但有同學無take offer後,學校好快問返其他同學要唔要升讀.  估計今年想原校升K的同學最後都可升到