用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍華仁面試
go

九龍華仁面試  

醒目開學勳章

希望下星期收到面試信啦,九華改係3月28日面試,唔知面試人數有冇變?係咪照舊300人面試?

我都等梗,直資已有offer,要睇埋九華先決定

聽聞前兩個星期學校將今年中一同學的上學期考試成績跟佢地的PS1
成績做比對,個人認為呢個動作同黎緊的中一面試有一定的關係。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 20-3-17 12:02
聽聞前兩個星期學校將今年中一同學的上學期考試成績跟佢地的PS1
成績做比對,個人認為呢個動作同黎緊的 ...
對於中學來講,PS1已經施行好多年,亦有相應DSE畢業生,應好易比對到操卷的小學生與沒操卷的小學生的區別,

以及教快教深的小學生在DSE的表現

。因而,睇RO以及小學校内排名不難做出選擇。

尼點係個人比較有興趣想知道,當然,個人是沒可能有足夠數據,就算有數據亦僅僅是滿足興趣而已,該數據只有對中學有用。

medicine 發表於 20-3-17 12:34

對於中學來講,PS1已經施行好多年,亦有相應DSE畢業生,應好易比對到操卷的小學生與沒操卷的小學生的區別, ...

我覺得呢個比對係有補漏拾遺的作用。點解咁講?因為PSI程度偏淺,
變相考小心、眼明手快同有無操卷,變相令有實力、小學教深左的同學優
勢減退。(跟DSE成績不同,中一的上學期成績可假定為未經中學「加
工」)

以我所知今次考試的級二在PSl排五十幾,連兩班精英班也不入,校長
都特地來同班主任恭喜。。。(佢總分超過千一,而多年的中位數好似係
七百幾分)

咁你估級二的學弟在今年的中一自行可會被另眼相看呢?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 20-3-17 15:02
我覺得呢個比對係有補漏拾遺的作用。點解咁講?因為PSI程度偏淺,
變相考小心、眼明手快同有無操卷,變 ...
1)一向認爲RO不可靠(只是制度如此,沒辦法)。

2)睇回復,好似閣下幾認可小學教深是值得推崇。

3)個案成績突出并不能反映學弟就得,尼點類似睇RO。

4)感興趣的正正就係RO靠前,校内排名只是一般與RO靠后,但校内排名極前的廣汎(非個案)數據比對,簡單講即係小學教深(或操卷),校内名次中上(比如10幾)RO高於小學沒教深,校内名次上(比如前5)的這一類的廣汎數據。最主要是拿DSE與PS1的對比,而認爲中一二的排名並不能足夠具代表(因科目設置問題)

回覆 奥脫福 的帖子

同埋PRE S1冇考LISTENING,ORAL亦可知道某些學校是因操卷谷上RO

醒目開學勳章

回覆樓主:

大家如果收到九華面試信,麻煩通知係呢度一下,學校應該呢個星期寄出 (面試前一星期),等我都可以留意下信箱 ,希望有機會

回覆樓主:

如果無收到信係咪即係冇得面試 我都報咗九華,但係好耐都未收到任何面試通知,有d擔心

醒目開學勳章

Savy_1221 發表於 20-3-19 02:43
如果無收到信係咪即係冇得面試  我都報咗九華,但係好耐都未收到任何面試通知,有d擔心
...

學校話面試一星期前會寄出信件,我都係日日睇信箱,都好心急 冇信即係代表無需要面試,所以希望如果有家長收到信通知一下

我都一直望信箱!

回覆樓主:

我好緊張 日日都好留意信箱‼️

回覆樓主:

希望大家都可以成功,加油(emoji)(emoji)

回覆 奥脫福 的帖子

想請教,因為唔係太明:中一上學期大家都應該在適應中,咁九華同 Pre S 1 對一對,是用來verify學校睇的 rank order 嗎?

醒目開學勳章

回覆樓主:

岩岩打左去九華問,學校話尋日已寄出所有面試信,大家可以留意信箱  

回覆 嵐嵐mimi 的帖子

PUSH

嵐嵐mimi 發表於 20-3-20 10:52
岩岩打左去九華問,學校話尋日已寄出所有面試信,大家可以留意信箱  
...

冇信

希望在明天

路過一問,九華現在是band幾中學?

醒目開學勳章

回覆樓主:

尋日先寄,可能星期一至收到