用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問大家啲小朋友都會先回港嗎?請給予意見 ...
樓主: rainbowwall
go

[英國] 請問大家啲小朋友都會先回港嗎?請給予意見   [複製鏈接]

Jasmine36 發表於 20-3-14 17:46
回覆 delfin 的帖子

我宜家想改個囡盡快返黎,點知最快都要月尾先有機位,都唔知點算 ...

但買下星期已冇直航,回程又不知道買那天,你們這裏返英國是否需要隔離14日?
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

SIYip 發表於 20-3-14 16:52
仲要考慮埋孩子的感受。以我仔來說,佢好擔心英國的情況,覺得當地防疫意識低,發燒、咳都四圍走,又唔戴口 ...
一星期前完全無打算回港,但星期四時覺得1)英國應該會宣報黎緊一星期停課,
2)香港政府放聲氣叫留學生好回港,應該下一星期內亦會要留英返港人士去隔離中心。
3)果單留英學生染病,英國唔理、唔驗、唔送院,港媽要搵民建聯向中國領事館求助。
4)莊生話等全英染疫,國民有抵抗力就解決問題了。
綜合以上,我星期四晚上決定叫阿仔返黎,阿仔仲話咁20號星期五啦,咁翌日一早打去BA訂左20號,到收工時阿仔已經話識得既同學全部呢幾日開始散水,最遲果兩個係19號,到我想改18、19已經無晒直航,唯有照舊20回港。

yuyueng 發表於 20-3-14 18:00
一星期前完全無打算回港,但星期四時覺得1)英國應該會宣報黎緊一星期停課,
2)香港政府放聲氣叫留學生好 ...

我情況同你差不多,只係個仔學校原本唔准學生返香港,要等佢星期五攞咗approval 我至買得飛機票,所以搵到最早嘅直航已經係21號。

Chole 發表於 20-3-14 18:10
我情況同你差不多,只係個仔學校原本唔准學生返香港,要等佢星期五攞咗approval 我至買得飛機票,所以搵到 ...
19/03 CX250 仲有

newfather 發表於 20-3-14 16:29
我仔都係,不過咁睇,當uk 升到過千單確診,仲會唔會照考?相反如果情況好到可以考,我地飛返去有甚麼問題 ...

我係怕停學不停考,到時個個都有gcse成績,得我地少數冇,咁點算?

summerhotel1 發表於 20-3-14 18:38
19/03 CX250 仲有

JM 有報料,半夜三更加咗班機,當時已經book 咗 lu.  

不過也好,我啱啱至寄哂上機用品俾佢地,一定趕得切。

我仲有一個考量,就係萬一英國疫情失控,Easter 後無了期停學(hk?), 到時可能佢走又危險,我去又危險。

反而返香港quarantine 唔係問題,為人為己佢地搭完長途機我都唔會俾佢地出街。政府強制仲好,唔使勞氣

喧嘩 發表於 20-3-14 18:45
我係怕停學不停考,到時個個都有gcse成績,得我地少數冇,咁點算?

但而家這時刻 ...

要有取捨,當然人人想法不同,找一個自己認為適合的方案。

喧嘩 發表於 20-3-14 18:45

所以每個家庭要衡量利弊。
我自己有最壞打算,如果英國到時完全禁hk 入境,無得考也無辦法。

其實而家由希思羅機場返嚟或者喺嗰度轉機,外國人又唔興戴口罩,嗰度又咁密集,歐洲人又出出入入,仲要搭超過10個鐘頭飛機返嚟,飛機上邊可能啲人都唔戴口罩,如果搭歐洲啲航空公司連啲員工都可能會唔戴口罩,又要係架飛機上邊食嘢,真係非常非常擔心呀😭😭

回覆樓主:

惟有自己帶口罩多消毒少接觸物件,無辦法。昨晚BA 20/3有位我都揀咗CX 26/3號直航,覺得機上防疫CX 會有信心啲,純個人意見

newfather 發表於 20-3-14 19:08
但而家這時刻 ...

要有取捨,當然人人想法不同,找一個自己認為適合的方案。
感謝撲飛過程中EK各位的回覆及提示

回覆 hongkeikei 的帖子

pls check pm

MrsFung 發表於 20-3-14 08:12
請問Finn air是經芬蘭轉機,回港要家居強制檢疫嗎?即是自己在家隔離,屋企家人要一齊隔離嗎?
...

不用

小頑皮 發表於 20-3-14 20:41
其實而家由希思羅機場返嚟或者喺嗰度轉機,外國人又唔興戴口罩,嗰度又咁密集,歐洲人又出出入入,仲要搭超 ...
由倫敦返港應該大部分係留學生多,我仔同學尋日機返,話原來機場多人戴口罩同䕶目鏡,佢仲話好後悔無戴護目鏡添,機上好多消毐水味,香港留學生應該全部有備而回。

我個女讀嗰間大學,同一個書院有人中咗,整個社區已經有10幾個個案,佢大學嗰度已經放緊復活節假,大學亦都宣佈左,勸喻學生立即離開大學校園區,琴日啱啱買咗機票俾佢返嚟,如果疫情係英國失控,我寧願佢喺香港等一年,遲一年畢業,好過搵命博
‹ 上一主題|下一主題