用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問大家啲小朋友都會先回港嗎?請給予意見 ...
go

[英國] 請問大家啲小朋友都會先回港嗎?請給予意見   [複製鏈接]

我小朋友year 7,Easter學校可以留校,之前暫定一動不如一靜,所以同學校講咗Easter留校,但近日英國疫情感染持續上升,見到有好多家長原本Easter機票已退,都重新買過機票比小朋友提前回港,啱啱見新聞報道London有一個香港學生懷疑染病,但冇醫生肯醫佢,病情越見嚴重但求助冇門,但又見有人從London坐長途機回港後確診,攪到我好擔心又好矛盾,究竟我應該繼續一動不如一靜留喺學校?定還是立刻叫小朋友回港好呢?請各位比啲意見參考一下,因為我依家思緒好混亂,thank you
   3    0    0    0

意見比唔到, 但我完全FEEL到你的煩惱, 我小朋友打算今年9月去讀YR 7, 而家都諗緊點算, 今日袁國勇仲話要搞多2-3年, 我都估歐洲夏天可能好少少, 但開學9月應該又來料, 我唔想成日要在HOMESTAY做ONLINE LEARNING, 我又唔想TERM BREAK同長期都返唔到HK, 而家我想緊好唔好蝕DEPOSIT等YR 9先走。

same same. 琴日至決定留校, 今日學校突然批准佢地返,票之前已退,coming week 都冇直航返, 煩!

回覆 Chole 的帖子

如果星航轉機呢? 星加坡好似相對安全, 中東同其他歐洲轉機就唔好了

kinder17 發表於 20-3-13 18:28
回覆 Chole 的帖子

如果星航轉機呢? 星加坡好似相對安全, 中東同其他歐洲轉機就唔好了 ...
Thank you, 仲諗緊.  

Chole 發表於 20-3-13 18:25
same same. 琴日至決定留校, 今日學校突然批准佢地返,票之前已退,coming week 都冇直航返, 煩! ...

有冇check 過BA ?

rainbowwall 發表於 20-3-13 18:14
我小朋友year 7,Easter學校可以留校,之前暫定一動不如一靜,所以同學校講咗Easter留校,但近日英國疫情感 ...
我會比佢返, 果邊醫療唔掂, 有事冇人理.  有公開試要考都係咁話,  所以我都比佢返黎先.

rainbowwall 發表於 20-3-13 18:14
我小朋友year 7,Easter學校可以留校,之前暫定一動不如一靜,所以同學校講咗Easter留校,但近日英國疫情感 ...

外人好難比意見你,因為每個學生的處境不同,但從幾方面你再諗諗先:

1. Easter holiday 你孩子學校係米可以全程比佢留宿?係就比較安全。

2. 你孩子學校同區有無人確診?如無,而你學校是否在偏遠地區?係就無甘驚。

3. 如果佢回港後,再回英,佢學校有無指定要自我隔離14天?如有,就麻煩一點。

4。如放完假,佢回英,佢自己一個人坐機?你唔陪佢?Year 7, 我唔放心佢飛來飛回囉,現在坐機好多風險。

我孩子考公開試,加上學校超嚴謹,指定回英後自我隔離14天(必須),所以我唔會安排孩子回港。

kinder17 發表於 20-3-13 18:23
意見比唔到, 但我完全FEEL到你的煩惱, 我小朋友打算今年9月去讀YR 7, 而家都諗緊點算, 今日袁國勇仲話要搞 ...

你仲有時間考慮吓,可以再睇下疫情嚟緊發展成點先,最多蝕deposit,我記得我小朋友學校第一期學費最遲9月交

Chole 發表於 20-3-13 18:25
same same. 琴日至決定留校, 今日學校突然批准佢地返,票之前已退,coming week 都冇直航返, 煩! ...

我小朋友學校早前email喺可以返港,回英後冇病癥唔需要隔離14日,但學校亦講明,叫家長考慮返港後如有病癥需要隔離14日,或封關各類問題而導致產生嘅問題,而機位agent話好full,最快要20號後先有

katrinafu 發表於 20-3-13 18:32

BA 冇UM, yr 7應唔0k

過客 發表於 20-3-13 18:34
我會比佢返, 果邊醫療唔掂, 有事冇人理.  有公開試要考都係咁話,  所以我都比佢返黎先. ...

就喺佢哋相信果套嘅自然療法先得人驚多謝你嘅意見

kinder17 發表於 20-3-13 18:54
BA 冇UM, yr 7應唔0k

BA year 7吾ok呀,好似要夠14歳

TTEE1819 發表於 20-3-13 18:44
外人好難比意見你,因為每個學生的處境不同,但從幾方面你再諗諗先:

1. Easter holiday 你孩子學校係米 ...

多謝你嘅分析(emoji)(emoji)

1. Easter holiday 你孩子學校係米可以全程比佢留宿?係就比較安全。

Yes,全個Easter都可以

2. 你孩子學校同區有無人確診?如無,而你學校是否在偏遠地區?係就無甘驚。

同區好似有2宗,學校喺偏遠地區

3. 如果佢回港後,再回英,佢學校有無指定要自我隔離14天?如有,就麻煩一點。

學校話冇病癥唔需要自我隔離14日

4。如放完假,佢回英,佢自己一個人坐機?你唔陪佢?Year 7, 我唔放心佢飛來飛回囉,現在坐機好多風險。

如果佢回英要睇情況陪吾陪佢返去,始終吾知到時候疫情喺乜狀況,如果情況許可我一定陪佢返去,因為佢自我保護意識太低,又鍾意周圍摸

rainbowwall 發表於 20-3-13 19:01
BA year 7吾ok呀,好似要夠14歳

年紀太輕,BA 一定不可以。 check 維珍 , 國泰打上去或經Agent , 現在國泰倫敦每日得返 兩班機回港 ,機位很緊張 。

katrinafu 發表於 20-3-13 18:32

佢未夠16歲,要打電話去訂,但係今日Hotline直情唔俾等,直接收線。

請問你知唔知道可否照book成人?最多唔要退稅。

Chole 發表於 20-3-13 19:35
佢未夠16歲,要打電話去訂,但係今日Hotline直情唔俾等,直接收線。

請問你知唔知道可否照book成人?最多 ...

甚麼是唔比等 ? 但我昨晚聽朋友講一有位要即Confirm 和出票 。

回覆樓主:

乘飛機現是高危,全程帶囗罩,盡量不吃不飲不去廁所,回去還有可能要隔離。。等番英國揾地方可能住番學校宿舍,其它如Band B,hotel,太少個揾homestay等。。。

Chole 發表於 20-3-13 19:35

請問你知唔知道可否照book成人?最多 ...

我之前同CX Hotline傾學生機票,佢哋話我隨時Online見啱價就可以買成人機票,不過如果要做UM就要小心啲, 因為每一班機都有一定quota, 就算買左機票但係UM full左都唔可以上機

kinder17 發表於 20-3-13 19:49
我之前同CX Hotline傾學生機票,佢哋話我隨時Online見啱價就可以買成人機票,不過如果要做UM就要小心啲,  ...

CX 可以,不過直航已經full 到23號至有位,仲要萬三蚊
‹ 上一主題|下一主題