用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問大家啲小朋友都會先回港嗎?請給予意見 ...
樓主: rainbowwall
go

[英國] 請問大家啲小朋友都會先回港嗎?請給予意見   [複製鏈接]

hongkeikei 發表於 20-3-14 07:38
我仔year 1今日大學(在倫敦)先有明確的email通知23/3開始停止所有on campus lectures, 4月底至5月底的考 ...

我嗰個都係喺倫敦,星期四收email 一樣咁講,23號轉online ,點知星期五已經即刻轉晒,唔使返學啦!

知道咗即刻撲機票,book storage ,一星期後返。

學校中咗兩個!

noel2010 發表於 20-3-14 06:37
我仔大學出了電郵給學生,有學生中招,而且住大學宿舍,學校不考慮停課,所以香港和中國學生出入都會帶口 ...

我 大仔大學已通知下星期三開始停課至復活節假完畢, 佢都唔會返香港,因為大學通知所有嘢考試繼續正常,點解唔繼續完成final year? 怕疫情 ?全世界都一樣啦 !如果已經完成咗幾年差一個final year當然完成埋好啲啦! 我細仔今年a level,做一定會在英國繼續大學!

Taimum 發表於 20-3-14 13:06
我 大仔大學已通知下星期三開始停課至復活節假完畢, 佢都唔會返香港,因為大學通知所有嘢考試繼續正常, ...

琴晚英國新聞一出,個個人心惶惶,呀仔考試On line 可交,但仍有堂上,所以暫未打算離開。但身邊很多同學都走,現坐飛機又是危險,相信很多家長和留學生心情一樣。

醒目開學勳章

睇你覺得健康重要還是學業重要!我就係覺得全世界疫情不一樣才安排阿仔速速回港。之前half term break覺得英國安全過香港,才甘於留英!

我仔要考GCSE, 都唔知返唔返好

Junko 發表於 20-3-14 09:08
同我仔情況相若,想知道道,退了宿舍,仍需要交最後一期宿費嗎?

應該要,因為無人要求你唔住係我哋提早退房

Chole 發表於 20-3-14 10:51
我嗰個都係喺倫敦,星期四收email 一樣咁講,23號轉online ,點知星期五已經即刻轉晒,唔使返學啦!

知道 ...

大學星期五的email仲話上到下星期五先轉online,可能個個faculty 唔同。
上年我用過door2door 唔錯跨區免費但比較貴。你有無在倫敦好的storage 介紹?唔該晒

Taimum 發表於 20-3-14 13:06
我 大仔大學已通知下星期三開始停課至復活節假完畢, 佢都唔會返香港,因為大學通知所有嘢考試繼續正常, ...

如果final year 就最好留低,叮囑佢小心啲寄足夠防疫用品俾佢。如果唔係考試轉左我都寧願呀仔留低專心考完試先返

YongXin 發表於 20-3-14 01:22

咁既情況之下
只係短短幾日時間就變成人心惶惶呀,上星期六我仔仲開開心心話今日有個formal dinner party,特登寄左套西裝禮服比佢,到左星期一朝早,佢話好朋友收到阿爸通知即晚機回中山,跟住有幾個內地學生都起星期三就回家,另一香港同學亦會在週四回港,再一問原來香港及內地學生全部打算一星期內回港,前晚仔問我洗唔洗返香港,我先開始諗,又覺得學校會起20號停課,所以前晚即刻決定訂票回港,好有走難feel 。

SumSumBB 發表於 20-3-14 13:30
睇你覺得健康重要還是學業重要!我就係覺得全世界疫情不一樣才安排阿仔速速回港。之前half term break覺得 ...
Half term break 時真係覺得英國好安全,但前日突然覺得香港比英國安全,尤其如果在英國染疫,真唔敢想像可以點,我相信唔會有接待家庭比你住,學校一定唔比留校,醫院又唔比你入,叫你自己家居自癒⋯⋯返香港先比較放心。

yuyueng 發表於 20-3-14 15:17
只係短短幾日時間就變成人心惶惶呀,上星期六我仔仲開開心心話今日有個formal dinner party,特登寄左套西裝 ...

今日睇cx已經要29/3了,我女學校未打算停課,機票本身1/4,唯有見步行步

hongkeikei 發表於 20-3-14 14:10
如果final year 就最好留低,叮囑佢小心啲寄足夠防疫用品俾佢。如果唔係考試轉左我都寧願呀仔留低專心考完 ...
係呀!大仔final year,已叫佢小心,人多就帶口罩,唔理得咁多!

dolphin123 發表於 20-3-14 13:41
我仔要考GCSE, 都唔知返唔返好

我仔都係,不過咁睇,當uk 升到過千單確診,仲會唔會照考?相反如果情況好到可以考,我地飛返去有甚麼問題。
不過搭飛機又有風險,回來又可能要隔離,好多野要諗。
個人見解而已,可能睇錯晒。

newfather 發表於 20-3-14 16:29
我仔都係,不過咁睇,當uk 升到過千單確診,仲會唔會照考?相反如果情況好到可以考,我地飛返去有甚麼問題 ...

如果買機票下星期返,又怕學校話我個仔曠課,加上問咗學校返去又要14天隔離,而家都唔知點算好。
加上而家都冇乜直航,轉機又怕在神根地方。
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

回覆樓主:

係,任何決定都係極艱難

回覆樓主:

仲要考慮埋孩子的感受。以我仔來說,佢好擔心英國的情況,覺得當地防疫意識低,發燒、咳都四圍走,又唔戴口罩。所以佢非常唔想留英國。當然,留英有風險,飛返hk 亦有風險,做家長只能夠考慮各個因素,做當刻最有利的決定。
我仔都要考GCSE, 學校亦無停課,但都決定盡快回港。

真係好難決定,但如果唔考到,有乜野options呢?響香港考?遲 d補考?

阿仔可能被當地周邊人影響咗意識低, 所以都唔認為一定要曠課
返香港. 其實而家所有地方都唔見得安全, 返香港只係想一家人走在一起,有咩事都叫有照應共同進退.

Aoi 發表於 20-3-14 17:13
阿仔可能被當地周邊人影響咗意識低, 所以都唔認為一定要曠課
返香港. 其實而家所有地方都唔見得安全, 返香 ...

兩地政府處理手法有很大分別,英國政府輕視疫情無好好教育群眾。我仔昨晚仲同大班同學在倫敦食飯,俾我鬧咗一餐。
現在香港市民出外全部戴口罩,社會無人群大量聚集,有唔舒服可到GP求診,再嚴重啲去醫院有即時驗Covird test;同留在英國幾乎處於無防護狀態及不幸中招只是自行隔離差好遠呀。

回覆 delfin 的帖子

我宜家想改個囡盡快返黎,點知最快都要月尾先有機位,都唔知點算
‹ 上一主題|下一主題