用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小學用中文教數學升英中可以銜接嗎?
樓主: Yfyh
go

小學用中文教數學升英中可以銜接嗎?  

1998Ruby1998 發表於 20-3-14 19:02
回覆 little_yolky 的帖子

我識一間,我係用家。一定忙,好多練習,不過好有效,個導師會 push 會督促完成 ...

手機版無PM制呀!!

1998Ruby1998 發表於 20-3-14 19:09
回覆 October. 的帖子

Band 1 中學中文科個 3 得來不易吖!係經歷無數次操卷先保到有 3。尤其中文科 7 字 ...

同意,中文分係極難取得高。
我仔剛測完驗中文平均都係得6X分,英文则接近90。

little_yolky 發表於 20-3-14 19:47
手機版無PM制呀!!

有,click 頭像,然後右上角。

1998Ruby1998 發表於 20-3-14 20:01
有,click 頭像,然後右上角。

係喔

IloveJJ 發表於 20-3-14 20:41
即係純粹係搵個人push你做多啲練習?
咁同自己做多啲有咩分別?

唔係個個好似你個仔咁自動波嘛!我同埋個妹都係要人鞭打下先可以做到 best performance,冇人監測只能做到 7、8 成。
個導師當然唔止俾練習,仲會預習新課題同埋幫溫測考。
同埋有時候自己都唔識搵啱題目去操。每間學校都有自己出題套路,就算搵啱 topic 但套路唔同,咁就事倍功半。

1998Ruby1998 發表於 20-3-14 01:06
回覆 little_yolky 的帖子

中文不論係中文小學定英文小學,都係死穴。

同你想法相同,可惜有啲家長從小喜歡重英輕中,講佢地又唔信,成日話中文係母語驶乜怕

洋蔥頭媽咪 發表於 20-3-14 21:34
同你想法相同,可惜有啲家長從小喜歡重英輕中,講佢地又唔信,成日話中文係母語驶乜怕  ...

我之前返小學探班主任,班主任教我中文,佢話我中文好好,冇 9 字都有 8 字,作文亦係高汁。當刻真係有口難言,第一次中學中文測驗得個位數。

後來我地班舊生反映中文唔夠強,校長先改方針,重返中文。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-3-14 21:45

Yfyh 發表於 20-3-13 00:41
請問過來人比意見⋯小學一直用中文教數學,升英中可以適應及銜接到嗎?
如果時光倒流,是否會選擇英文小學 ...
答番樓主問題,我仔算半英小升英中,小學數學用英書,初小用中文教但高小已英書英教,所以升上英中的確比中小同學有優勢,如果再揀一次都會咁揀。
不過中小升英中基本上銜接問題不大, 全港大部分小學都係中文小學升英中,中學會有適應班銜接,至於升中後能否保持,就要睇小朋友能力同態度。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-3-14 19:57
同意,中文分係極難取得高。
我仔剛測完驗中文平均都係得6X分,英文则接近90。
...

不過,"難"取高分嘅中文科,相對上會出現"易"達到3級或以上成績,即多人達標。這點應該比英文科易取高分嘅更難逹3級或以上和人數會少喎?!

簽名被屏蔽

回覆 YmOra 的帖子

全港咁睇嘅話,咁 19 年中文攞 2 嘅 % 係高過英文,亦即係多人因為中文而大學夢泡湯。
取分難,係 5-5** 之爭嘅問題,同攞 U-4 冇關。
對 Band 1 生而言,中文攞 3 背後要花嘅功夫,肯定多過英文攞 3。

1998Ruby1998 發表於 20-3-16 19:22
回覆 YmOra 的帖子

全港咁睇嘅話,咁 19 年中文攞 2 嘅 % 係高過英文,亦即係多人因為中文而大學夢泡湯。

英文真是吾難,中文升上F4已經覺得好難,數學反而覺得拎四一定吾難,最緊要明白同操,而英文抽象但感覺易過中文,中文係小女畫鐵爐令我們失信心拎合格

JJDBB 發表於 20-3-16 20:13
英文真是吾難,中文升上F4已經覺得好難,數學反而覺得拎四一定吾難,最緊要明白同操,而英文抽象但感覺易 ...

我 Form 1 已經覺得中文好難。

中學生涯,我 40% 精力放在數學,40% 中文,20% 係三科選修科。

1998Ruby1998 發表於 20-3-16 20:18
我 Form 1 已經覺得中文好難。

中學生涯,我 40% 精力放在數學,40% 中文,20% 係三科選修科。  ...

最後中文取咩成績!

JJDBB 發表於 20-3-16 20:23
最後中文取咩成績!

咪就係由 U 變合格   ,作文攞埋 5。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

請問係點做到呢?靠睇書?做閲讀理解?操卷?還是有其它方法呢?

Yfyh 發表於 20-3-16 21:14
回覆 1998Ruby1998 的帖子

請問係點做到呢?靠睇書?做閲讀理解?操卷?還是有其它方法呢? ...

睇書都要有興趣。作文選議論文定記敍文,描寫文等等都已經好多類型書。當然從小睇書當然好,不過好似幫吾太多。我自己體會的!

回覆 Yfyh 的帖子

我放棄治療,專搞作文。某程度上得作文得天下
我專寫描寫/抒情文,其次記敘文,議論文 no way。我小學睇嘅書唔太深,去到中學比較少睇任何書,都已經忙到七彩冇時間再睇書。