用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小學用中文教數學升英中可以銜接嗎?
go

小學用中文教數學升英中可以銜接嗎?  

請問過來人比意見⋯小學一直用中文教數學,升英中可以適應及銜接到嗎?
如果時光倒流,是否會選擇英文小學比較好呢?

部分小學最遲五六年班已經會俾英文數學生做,有啲英中升中一嗰本數學暑期作業都係英文,照計應該冇問題喎,至少我女中小升英中冇投訴過跟唔到先。

兩大升中謬誤:
1. 中文小學銜接英文中學會銜接唔到
2. 中文小學英文唔及英文小學

過慮喇!8 成小學都係中文小學,小學唔係第一年有人入英中,英中亦唔係第一年收中文小學。暑假有 Bridging Course 畀時間適應,就算冇,半年都肯定適應到,就算半年唔得,到 Form 2 乜都得,唔得嘅話,即係自身學習能力問題。識人你女間小學升去 YolandaTam 女女間中學,一樣冇問題。尤其你嗰間係有中學部,為銜接中學部,點都一定五六年級老師會做野。就算老師咁衰唔做野,中學部都一定做野
St Mary's 天神、KTS、APS、兩聖心、沙呂一呂、Paul Cat、兩李兆強、兩油天、兩協和、兩仁,年年都多人升 Band 1,從來都冇適應問題。放鬆!放心!

lauralinnn    發表於 20-4-27 11:24
2jkidsfather    發表於 20-3-13 08:12

回覆 Yfyh 的帖子

我女都係中小升英中, 小六全年已間中有英數比小朋友做, 老師都會解釋, 升中一既暑假, 中學暑期數學作業都係英文, 阿女都冇問題, 開學初期, 只係做數做得慢少少, 但適應都只係一個月時間, 到UT已經掌握得唔錯....

我地學校考級頭5, 都唔係英小升上來, 係中小升上來的....

Yfyh 發表於 20-3-13 00:41
請問過來人比意見⋯小學一直用中文教數學,升英中可以適應及銜接到嗎?
如果時光倒流,是否會選擇英文小學 ...

不是。努力便可追上。
數學能力和語文不大關係。

1998Ruby1998 發表於 20-3-13 04:12
兩大升中謬誤:

禁唔好講d又唔講d。

我两个女都係中小升英中的,你講果批升band1英中率高既中小,要知道家長都紧張学习,唔係乜都大安旨意哂学校,学生个英文低亦係打得好好既,例如APS KTS之类本身学校既英文同数已係教快,学生上英中當然無问題。所以关键不在中小定英小,在乎果个中小生既小学課程同佢本身英文能力。

所以唔好俾false hope其他中小家長,首先要问佢地小学時做左幾多準備?因為机会只係留俾有準備既人,唔分中小定英小上英中。

楼主只係担心升中变英数?唔担心其餘+科八科都係用英文教?我覺得只係担心英数就好简单,升中果个暑假去補下英数,tune up下就好快適應,provided学生本身英文基礎ok.

Yanamami 發表於 20-3-13 08:31
禁唔好講d又唔講d。

我两个女都係中小升英中的,你講果批升band1英中率高既中小,要知道家長都紧張学习, ...

我講得咁好係因為我知佢間學校都唔差,雖然話英文係比較淺但唔會銜接唔到中學部或其他英中,叫佢俾信心自己間小學。

如果佢嗰間係普通學校,我一定另一套說法。

1998Ruby1998 發表於 20-3-13 08:35
我講得咁好係因為我知佢間學校都唔差,雖然話英文係比較淺但唔會銜接唔到中學部或其他英中,叫佢俾信心自 ...
禁就易辦事,担心咪暑假去雞精下英数,好快上手。

我女讀中文小學,升中暑假中學有bridging cause及功課,數學功課更加係用英文做,開學後2個月完全適應到。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Yanamami 發表於 20-3-13 08:31
禁唔好講d又唔講d。

我两个女都係中小升英中的,你講果批升band1英中率高既中小,要知道家長都紧張学习, ...

拿,我自己係二線中小,中學係英數,一D問題都無,自動轉channel。阿大雖然都係中小,但英文一定好過當年既我,佢係唔識計呀!同意JM講數學同英文唔係有好大關係。

Yanamami 發表於 20-3-13 08:38
禁就易辦事,担心咪暑假去雞精下英数,好快上手。

係,一個暑期班就掂,起碼上學期無問題。

1998Ruby1998 發表於 20-3-13 04:12
兩大升中謬誤:

//過慮喇!8 成小學都係中文小學,小學唔係第一年有人入英中,英中亦唔係第一年收中文小學//

真係擔心㗎,我舊年擔心咗成年,死咗好多細胞㗎。

little_yolky 發表於 20-3-13 15:28
//過慮喇!8 成小學都係中文小學,小學唔係第一年有人入英中,英中亦唔係第一年收中文小學//
我劝極你都庸人自擾

中文先最難。英文只要從小培養閱讀興趣 ,多睇多聽英文節目(YouTube,電視,電影……),加說話練習。中小上英中冇銜接問題。

我地五年級開始做英文數

little_yolky 發表於 20-3-13 15:28

當年聽上智校長講過英小上英中只係頭一年優勢,中小讀到書個班好快會上手追到。

YmOra    發表於 20-3-14 10:51

Yanamami 發表於 20-3-13 16:10
我劝極你都庸人自擾

唓!當時響個氹入面丫嘛!同拍拖一樣,係盲目既

kirstyau 發表於 20-3-13 17:32
當年聽上智校長講過英小上英中只係頭一年優勢,中小讀到書個班好快會上手追到。
...

係鬼咩!阿女話協和同學會好勁呀,咪又係中小

kirstyau 發表於 20-3-13 17:11
中文先最難。英文只要從小培養閱讀興趣 ,多睇多聽英文節目(YouTube,電視,電影……),加說話練習。中小 ...

數學難呀!真係天生既