用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中的壓力來自..........
樓主: fishballbaby
go

升中的壓力來自.......... [複製鏈接]

fatman69 發表於 20-3-10 15:53
無論入B1好B2好,都係要為子女找到最適合的學校,並非邊間都冇所謂!
香港吾會再有「冇書讀」情況,所以有 ...

認同呀!升中真係要有所求,找最"合適"嘅中學是最重要。

我們沒有升中壓力,但始終遇到一些老人家又要不停講,但講的又有很多錯誤資訊,最麻煩係傳媒很多嘩眾取竉,佢地又信哂,好難忍住吾反駁

我呢,上年阿仔就算去神校interview 都唔會俾99一家知,費事佢哋以為in得就好大機會入。如果真係入到就一定會知,入唔到咪算囉

咁唯有講「老師話間學校唔適合仔仔/仔仔話唔太鍾意間學校/間學校改左遊戲規則,面試要睇體育同藝術,阿仔得讀書,唔夠人多獎」。

然後再講「A 區嗰間 XXX 校咪好出名嘅?佢其實 DSE 好麻麻咋,YYY 都叻過佢吖,多人攞 5** 又多人入港大」。再唔係就話「識左嗰讀 XX 嘅家長,佢話個仔讀到喊,啲老師教得差又針對佢個仔」
啲堅持入「聖喇拔」嘅老人家通常都唔會走去 fact check,聽到呢啲之後都會嚇一嚇,再畀少少數據抛下,咁佢哋就信

99 總算都係「好親」,總好過啲三姑六婆直接向你指指點點。而且 99 算容易搞,老人家 10 個 有 8 個道聽塗說就信,只要你做少少戲,主動畀啲數據佢,佢心中就增加疑問。之後再加句「老師前日打電話黎,佢話 YYY 校好適合仔仔」,開埋校網畀佢望下學校有幾好,然後再加句「阿仔啲同學家長話,老師唔係個個都推薦呢間學校畀學生,因為好難考入,讀書好嗰啲先推薦去試」。

1998Ruby1998 發表於 20-3-11 03:09
咁唯有講「老師話間學校唔適合仔仔/仔仔話唔太鍾意間學校/間學校改左遊戲規則,面試要睇體育同藝術,阿仔得 ...
然後再加句「阿仔啲同學家長話,老師唔係個個都推薦呢間學校畀學生,因為好難考入,讀書好嗰啲先推薦去試」

太精彩!!

簽名被屏蔽

b3410 發表於 20-3-11 09:17
然後再加句「阿仔啲同學家長話,老師唔係個個都推薦呢間學校畀學生,因為好難考入,讀書好嗰啲先推薦去試」 ...

嘅然最好果啲唔揀聖喇拔,咁人棄你取,咪入硬聖喇拔囉,一於去馬!~~~

bobbob 發表於 20-3-10 15:59
轉個角度睇,都係關心你仔先俾意見啫,我啲長輩親人真係不聞不問,分分鐘連我仔係咪仲讀緊小學都唔知 ...

應該話,如果阿仔老豆係聖喇舊生兼有宗教分,就一早25分入左聖喇小學啦。講到尾都係 99 當年無做足,以至個孫咁彷徨。

我唔係唔接受老人家的關心,我99是講到會死唔眼閉,你話點同佢溝通呢?唯有少接觸,避免不和。

fishballbaby 發表於 20-3-12 13:33
我唔係唔接受老人家的關心,我99是講到會死唔眼閉,你話點同佢溝通呢?唯有少接觸,避免不和。
...

哩點我好明白,奶奶和阿媽個個禮拜都會見,有時因工作、家務和孩子成長瑣碎事等等,已經體力透支晒,還要與她們"辯論"個人見解,有時我情願放下一時的堅持多休息十五分鐘好過。哩段時間好D,見面少咗,傾起電話嚟反而笑聲多咗!阿女仲問你哋幾時開始咁好傾架?!

回覆 boboT 的帖子

拔都係收 25 分舊生架,04 年之前係 DPS 小學,DPS 頭 10 名男仔保薦入 DB,DBSPD 都係,舊生直入 Round 2。所以今日孫仔唔讀呢啲學校,都係因為奶奶失策。

1998Ruby1998 發表於 20-3-12 16:01
回覆 boboT 的帖子

拔都係收 25 分舊生架,04 年之前係 DPS 小學,DPS 頭 10 名男仔保薦入 DB,D ...

即係入唔到聖喇拔主因係99

YmOra 發表於 20-3-10 10:58
咁耐以嚟!我同老公一早已經有咗默契。响關鍵時刻如升幼、升小和升中,估計甚至乎將來升大學,總之當响佢 ...

我C6果邊完全無梵音,家姐考乜,99都話:好好呀,俾心機讀。我自己果邊仲威,到阿妹成績不似預期:是旦揀間開心咪得囉!做人最緊要開心,谷乜鬼

jli008 發表於 20-3-11 12:56
你可以同99講,阿囝可以在一間讀得開心好,還是按99指示強迫去讀不開心的學校好就得.  ...

99一定話佢講果間好的,你放心得了。

little_yolky 發表於 20-3-12 20:31
我C6果邊完全無梵音,家姐考乜,99都話:好好呀,俾心機讀。我自己果邊仲威,到阿妹成績不似預期:是旦揀 ...

無"煩音"真好,真係樂得清靜。每次返屋企食餐飯,煩音總佔去整晚大半時間,阿女反叛期開始唔想返嫲嫲婆婆屋企。

YmOra 發表於 20-3-13 10:27
無"煩音"真好,真係樂得清靜。每次返屋企食餐飯,煩音總佔去整晚大半時間,阿女反叛期開始唔想返嫲嫲婆婆 ...

但你個升咗中啦喔,仲有梵音?!

little_yolky 發表於 20-3-13 11:50
但你個升咗中啦喔,仲有梵音?!

有呀!兩老太e+蛾緊入邊間大學揀D咩學係讀,你知啦!哩D嘢後生仔好有主見架嘛!咪唔想俾人喺咁煩囉!成日用溫書做借口唔跟我哋返去聚餐,我估兩老太好快就估到。
‹ 上一主題|下一主題