用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中的壓力來自..........
go

升中的壓力來自.......... [複製鏈接]

我呢!對阿囝的要求非常之簡單,可升讀一間普通的中學已心滿意足,一家人其實也沒有什麼壓力。
但最近我的99佢哋突然間對阿囝的升學有點意見,令我們不愉快和有無型的壓力。
大家有這樣的親戚嗎?總喜歡在不清楚的情況下指指點點,好討厭
   2    0    0    0

fishballbaby 發表於 20-3-10 00:35
我呢!對阿囝的要求非常之簡單,可升讀一間普通的中學已心滿意足,一家人其實也沒有什麼壓力。
但最近我的9 ...

嫲嫲関心孫兒的學業前程好平常。
對升學無要求確可減少很多煩惱。

fishballbaby 發表於 20-3-10 00:35
但最近我的9 ...

係,99 ! 好,99 ! 收到,99 !
聖喇拔,明白99 !

求其答咪得啦,考左聖 paul , 後日去考皇仁。

回覆樓主:

升小時已經係咁。。。
平時無所謂,讀到嘅邊度都讀到。。。
原來到放榜時係"點可以差過樓上阿肥仔明架?!"
都慣了。。。今年99對阿仔發功猛話聖喇拔先係好嘢。。。阿仔答佢"我唔中意喎"。。。哈,唔關我事啊!

但最近我的9 ...

你奶奶已經好好啦,升中先嚟出聲

我啲姑奶姑仔在升K時已經指指點點

我老爺奶奶唔理只係幼稚園時講過一次好咁遠,小學講過做咩要搬出去,到中學時話點解唔簡免費既讀

但最近我的9 ...

升小時 99 要求入喇叭,之後唔知 c6用咩方法滅聲 XDDD

ren 發表於 20-3-10 08:04
升小時已經係咁。。。
平時無所謂,讀到嘅邊度都讀到。。。
原來到放榜時係"點可以差過樓上阿肥仔明架?!"

沒有對比,就沒有傷害.....我講緊99

piyohk 發表於 20-3-10 08:49
你奶奶已經好好啦,升中先嚟出聲

我啲姑奶姑仔在升K時已經指指點點

我個姑9就是攪事果個,阿99知咁多就是她在背後說三道四。

好鬼煩,不想回去吃飯,要減少接觸的機會。

adrio    發表於 20-3-16 16:51

gigayan 發表於 20-3-10 09:59
沒有對比,就沒有傷害.....我講緊99

其實我好想話比99知,肥仔明就考邊間讀邊間都冇問題啦,人地冇佢個d壞基因。。。

但最近我的9 ...
20年後妳都係99喇⋯⋯到時唔知妳覺唔覺自己比壓力人哋呢?生仔喇,生兩個喇,煲乜湯喇,考乜幼稚園喇,點都會忍唔住,講上兩句㗎

回覆樓主:

大部份長輩都是這樣的,只識喇,仁,拔記,其他學校?“咩學校黎 GA? (加個不屑的表情)唔好讀啦!!” 以為自己個孫係學霸,全港名校任佢揀

但最近我的9 ...

咁耐以嚟!我同老公一早已經有咗默契。响關鍵時刻如升幼、升小和升中,估計甚至乎將來升大學,總之當响佢家族嗰邊之"煩音",一律交由老公負責"擋住及回應及發火",小妹就粒聲唔出扮唔識嘢!相反,响我家族哩邊的煩音就由我去惡走晒所有建議入名校實為攞面子嘅聲音。不過,真正關心我女的聲音就全單接收,多謝關心之餘並且請佢地飲茶添。當年升中,反而最難處理嘅係小學老師和一些家長群嘅""煩音"",佢哋仲緊張過佢哋自己親生嗰個咁?!真係R頭?!

YmOra 發表於 20-3-10 10:58
咁耐以嚟!我同老公一早已經有咗默契。响關鍵時刻如升幼、升小和升中,估計甚至乎將來升大學,總之當响佢 ...

升小升中升大!
全港约有四成中六生有33222升大資格,而英中又佔據了絕大多數席位,所以讀邊間冇所謂?人地會多謝你!
中學無慾無求六年,跟住再諗辦法都得,辛苦D啫!
所以好多家長經常把「皇瑪聖喇拔」掛在咀邊,都係想增加子女將來的競爭力,好揾食D啫!

fatman69 發表於 20-3-10 15:08
升小升中升大!
全港约有四成中六生有33222升大資格,而英中又佔據了絕大多數席位,所以讀邊間冇所謂?人 ...

其實好多地區名校入大學率不比神校差,甚至更好,因一批有錢勁人提早出左國

02413124 發表於 20-3-10 15:23
其實好多地區名校入大學率不比神校差,甚至更好,因一批有錢勁人提早出左國
...

當然!好似三神津鄧曾林咁,自行不易入。

fatman69 發表於 20-3-10 15:08
升小升中升大!
全港约有四成中六生有33222升大資格,而英中又佔據了絕大多數席位,所以讀邊間冇所謂?人 ...

若然小學真心為孩子好而力推"神校"係OK架!因為真知道那些中學"適合"孩子成長,老師多推亦感到真心想幫學生,也不會係人就叫填。當年阿女小學各班嘅班主任口徑一樣只為學校增取入Band1率,我哋班jm不甘給人家"老點"才自強起來自己求自己,及後亦互相團結互相幫助。阿女當年屬B1成績,就係給叫一定要揀B1a英中,我們一家皆認為去"銀禧"對女兒的成長比較""適合"",無諗過要排除萬難下才可以順利交表,其實都無諗過小學可以"煩"到這種程度。另外,是的,真係有些家長多謝我唔同佢哋爭啲B1a英中。

fatman69 發表於 20-3-10 15:40
當然!好似三神津鄧曾林咁,自行不易入。

但呢3神津應該比神校易入
曾為例,地區名小級頭3都應該得,但倒轉地區名小頭3未必入到神校

YmOra 發表於 20-3-10 15:44
若然小學真心為孩子好而力推"神校"係OK架!因為真知道那些中學"適合"孩子成長,老師多推亦感到真心想幫 ...

無論入B1好B2好,都係要為子女找到最適合的學校,並非邊間都冇所謂!
香港吾會再有「冇書讀」情況,所以有要求有選擇係應該的。

醒目開學勳章

但最近我的9 ...
轉個角度睇,都係關心你仔先俾意見啫,我啲長輩親人真係不聞不問,分分鐘連我仔係咪仲讀緊小學都唔知
‹ 上一主題|下一主題