用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家覺得6月呈一會否有機會取消?
樓主: cmir
go

大家覺得6月呈一會否有機會取消?   [複製鏈接]

ren 發表於 20-3-4 10:14
估唔到停課對小5影響重大過小6。小5同學真係要收番個心,俾心機做好停課不停學。
...

個人認為,中三影響最大,高中要揀咩選修科十分重要,是入大學前嘅"重大選擇",現在未有得復課都唔知跟住係以咩作為選科優次?!

foxli 發表於 20-2-25 16:32
唔知會唔會攞小五第一次考試嚟做呈一呢?

我都估計有可能 影響最少易處理

YmOra 發表於 20-3-4 11:59
個人認為,中三影響最大,高中要揀咩選修科十分重要,是入大學前嘅"重大選擇",現在未有得復課都唔知跟住 ...

咁呢度"升中"嘛,小學最影響係小5。
中三我平時都覺得緊要過dse, 宜家停課真係慘,真係想追都唔知點追。
所以真係要教小朋友認真面對每次考試,唔好諗住hea過,臨尾才發力。。。原來人生咁多"估你唔到"

YmOra 發表於 20-3-4 11:59
個人認為,中三影響最大,高中要揀咩選修科十分重要,是入大學前嘅"重大選擇",現在未有得復課都唔知跟住 ...
中三成續都只考了一兩次, 可能用埋中二成績去決定。
仔可以自動自覺溫書就好了。

ren 發表於 20-3-4 12:38
咁呢度"升中"嘛,小學最影響係小5。
中三我平時都覺得緊要過dse, 宜家停課真係慘,真係想追都唔知點追。
...

是的,中三選科學年比DSE應考年更為緊要,要DSE考得好,第一步先要揀到自己喜歡讀嘅科目。其實,今年中三除咗少了大部份時間上堂學習之外,仲少咗好多與老師與同學仔傾談選科取向,家長亦少咗D學校講座詳述高中選修科與出路等等嘅資訊,响家長學生缺乏了解嘅情況下恐怕作出錯誤之選擇,我估計影響將會十分之大。

sillydad 發表於 20-3-4 12:43
中三成續都只考了一兩次, 可能用埋中二成績去決定。

我估用上中二成績去評估選擇中四嘅選修科之優先機會細,因為中學有可能响中三才把科學科一分為三成生物、物理和化學,及有些中三才有經濟科讀,這些種種都係發生响中三學年,沒有這年之成績評估係好難以中二成績排學生之選擇"優次"。

kittypo    發表於 20-3-6 16:50

hkpapa852 發表於 20-3-3 12:52
小六復唔復課其實對大份學生嚟講已經唔係太重要.

小五, 中五呢D先係關鍵

你唔好嚇我啦,阿妹個心好似蒲公英一樣隨風飄揚了⋯⋯唔知去咗邊⋯⋯4月初話要評估了⋯⋯

回覆樓主:

20/4 未必復課,又唔知幾時,仲有冇呈一呢?真令人忐忑不安

a_for_apple 發表於 20-3-17 14:18
20/4 未必復課,又唔知幾時,仲有冇呈一呢?真令人忐忑不安

我不相信學校或edb 會咁易取消呈三,建議還是不要想太多,全力備試吧!

煩媽你好媽 發表於 20-3-17 19:05
我不相信學校或edb 會咁易取消呈三,建議還是不要想太多,全力備試吧!
...
呈三已經取消啦。呈一亦不樂觀。睇外國係甘爆,甘多四圍轉的人……

medicine 發表於 20-3-17 19:10
呈三已經取消啦。呈一亦不樂觀。睇外國係甘爆,甘多四圍轉的人……

呈三可謂大局已成,沒考影響較微,可是沒有呈一,自行直資只能看呈二。呈三冇空間延遲考,呈一有空間延遲考

煩媽你好媽 發表於 20-3-17 19:23
呈三可謂大局已成,沒考影響較微,可是沒有呈一,自行直資只能看呈二。呈三冇空間延遲考,呈一有空間延遲 ...
如果到7月都未復課尼?

medicine 發表於 20-3-17 19:24
如果到7月都未復課尼?

如果沒有呈一,就可能一次定局,如果失手就慘了。如果小五暑假繼續上堂,可能會有得考一次。都要等DSE順利開考之後,EBD才有空間處理。

behappypapa 發表於 20-3-17 21:37
如果沒有呈一,就可能一次定局,如果失手就慘了。如果小五暑假繼續上堂,可能會有得考一次。都要等DSE順利 ...
DSE考完,有沒考生中招,再考量世界以及本地個案等等,再決定中學分階段復課。又需要時間檢驗評估中學復課后的風險效果。再輪到評估小學,六月復課真不樂觀。

fefemom    發表於 20-3-17 21:56

behappypapa 發表於 20-3-17 21:37
如果沒有呈一,就可能一次定局,如果失手就慘了。如果小五暑假繼續上堂,可能會有得考一次。都要等DSE順利 ...
我都覺得EDB會等DSE 考得七七八八,才會讓中學先復課,冇事,才輪到小學。如果一切順利 ( a big IF),DSE 考到五月頭,小學最樂觀五月中復課,七月中考呈一都好過完全冇考。

我們學校已講明,由復課日開始計至考試,必須有4星期的時間,若5月尾還未能復課,考試便會取消,而暑假只會比原定時間延遲一星期。

我估取消多喇!剛剛講話黎緊一兩個月都無可能復課,特別是小學生同幼稚園

medicine 發表於 20-3-17 19:10

相信好多學校會參考四年級份成績表

回覆 ren 的帖子

我咪衰咗囉,唉,如果真係再遲開課,都唔知點死

回覆 sweetie-mom 的帖子

我估 K3 畢 業添 ...學校淨追交學費.呈一凍過水..
下年有些早 offer 直資, 冇得參考 Ranking order. 到時唔知怎收人
‹ 上一主題|下一主題