用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家覺得6月呈一會否有機會取消?
go

大家覺得6月呈一會否有機會取消?  

就算20/4 如期開學, 都係只得6個星期教學時間....
定係呈一延期至6月中/尾先考?

cmir 發表於 20-2-25 14:15
定係呈一延期至6月中/尾先考? ...

我認為就算4月底先復課,應該都仲會如期考呈一。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cmir 發表於 20-2-25 14:15
定係呈一延期至6月中/尾先考? ...
如果四月底分批上堂,到六月都未輪到小學喇

回覆 luluhaha 的帖子

唔好諗復課喇,澳門確診數字咁少,已經連續21日冇新增個案都冇提復課,大家睇住澳門點做把喇呈一應該凍過水⋯⋯

回覆 haihaimom 的帖子

澳門能封關禁毒, 即使他日澳門能復課, 香港亦不能參考, 因為門常開.

王家爸爸    發表於 20-2-29 12:14

回覆 boboT 的帖子

其實澳門都冇正式封關,佢哋人口少咁多,人流又冇咁多,不過人哋就真係果斷好多,唉......人哋同珠海夾咗,總之發燒唔准過關。

haihaimom 發表於 20-2-25 15:15
回覆 luluhaha 的帖子

唔好諗復課喇,澳門確診數字咁少,已經連續21日冇新增個案都冇提復課,大家睇住澳門 ...
無呈一既影響, 相信比無呈三大

不少較早就開始收生既中學 (如DGS, GHS) 可能連成績依據(校內年級下學校既成績)都無埋, 咁可能會影響佢地收生部署

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

取消我覺得機會細,加緊努力溫習吧

hkpapa852 發表於 20-2-25 15:39
無呈一既影響, 相信比無呈三大

不少較早就開始收生既中學 (如DGS, GHS) 可能連成績依據(校內年級下學校既 ...

有小4和小5部份成績嘛,講真,我估,都係參考自己個database做依據,收開邊D就邊D,新埋位既反為蝕底D~~~

王家爸爸    發表於 20-2-29 12:15
haihaimom    發表於 20-2-25 17:42

停哂比賽, 連特異功能證書都少了兩張

雲牛 發表於 20-2-25 16:02
有網上的朗誦比賽,音樂比賽,好過無

no.
最多是7 月尾submit 呈一
暑期放 2 weeks

雲牛 發表於 20-2-25 16:02

特異功能一向都未必係靠證書~~~

sandylaw617 發表於 20-2-25 16:07
no.
最多是7 月尾submit 呈一
暑期放 2 weeks
老師點肯同你放兩星期暑假咁少, 局長都話:
"教育局宣布因應疫情,繼續延長停課,延長至復活節假期後,最早會於4月20日復課。教育局局長楊潤雄表示,學校不需要改變原有的暑假安排,因為在這段停課期間,很多學校有為「停課不停學」作出很多努力,亦有些成績做了出來。"
(From RTHK News: https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1510663-20200225.htm )

mcl203 發表於 20-2-25 16:13
特異功能一向都未必係靠證書~~~

你的鋒芒盡露梗係唔怕, 不少家長的安全感都是來自那曡證書嘛

雲牛 發表於 20-2-25 16:19
你的鋒芒盡露梗係唔怕, 不少家長的安全感都是來自那曡證書嘛

安全感未必係真實嘛,特異唔少係出自名師的~

mcl203 發表於 20-2-25 15:46
有小4和小5部份成績嘛,講真,我估,都係參考自己個database做依據,收開邊D就邊D,新埋位既反為蝕底D~~ ...

未到呈分, 總有人話"未發力"

如果無呈一, 下年SPC唔知問人攞咩成績睇(過往只收五下成績表, 小四同六上都唔睇)

hkpapa852 發表於 20-2-25 16:28
未到呈分, 總有話"未發力"

如果無呈一, 下年SPC唔知問人攞咩成績睇(過往只收五下成績表, 小四同六上都唔睇 ...

可以改㗎嘛~~~

唔知會唔會攞小五第一次考試嚟做呈一呢?

mcl203 發表於 20-2-25 16:29
可以改㗎嘛~~~
想不到, 鼠年真的變了"白老鼠年"