用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 文章分享
樓主: Jane1983
go

文章分享 [複製鏈接]

Jane1983 發表於 20-2-22 15:08
回覆 MrBeast 的帖子

除非有家業比小朋友繼承,否則出來做嘢,實會有比人點的日子。所以教養小朋友真係唔 ...
就算有,只是教導的東西不同,一,要懂得感恩,今天的生活是前人的努力,二,要懂得管理,好似在the rown, queen e 上課是學constitution 而不是phy chem bio.  otherwise 就富不過三代

Jane1983 發表於 20-2-22 15:47
回覆 licpd 的帖子

新一代好似唔係咁,基因變異。
好似好兩極化甘!勤奮的仍然好努力,但差的可能真係比我地個代差!

licpd 發表於 20-2-22 15:31
平日playground K3 以上的小朋友真係好少見!香港地小朋友忙補習,課外活動就多。讀完大學又忙進修,拷cer ...
我有些英國西人舊同學,自己讀書不錯,但真的對子女成就冇乜要求,另一邊廂, 有位german fd, 佢小時做決定都要解釋比佢阿爸聽原因,有時會被challenge 理句,有咁嘅阿爸,仲裁洗乜上咩critical thinking classes。

Jane1983 發表於 20-2-22 15:02
回覆 gigayan 的帖子

生活定生存,幾拼搏去追求成就,幾放鬆去提升生活質素,呢d每個時代唔同的人有唔同的 ...

你最後一段我好認同,富不過三代。

但係咪由十歲八歲開始同佢講,你唔好諗住第時啃老,你第時要點點點.....佢又真係會變成點點點呢?我有點商榷.....

如果用正面講法同佢講,人長大咗係有社會責任和家庭責任,甚至演繹俾佢睇會更傳神?

其實小朋友聽到家長講,你第時一定要俾家用,唔俾唔得㗎,小朋友係好反感㗎..... 我個女聽到咁講,佢會話:咁以後係咪放低錢,我就唔理你都得呢?

Jane1983 發表於 20-2-22 15:08

除非有家業比小朋友繼承,否則出來做嘢,實會有比人點的日子。所以教養小朋友真係唔 ...

就算有家業,都會俾人指指點點,甚至遇到嘅問題,可能比打份工更大壓力.....

所以每個人一出生都會遇到唔同壓力,你睇我好,我睇你好..... 最緊要知道自己嘅責任,盡力做好就已經好好~

要點同小朋友connect,觸動到佢去教佢,係兇佢,定愛與關懷,真係考家長功夫。
我無同我女講家用的事,一來太早,二來錢唔係事情的重點。我想佢有開創新領域的志氣和魄力,唔想佢安逸。佢搵份唔用腦的工,即使個個月攞錢返屋企,我都唔會特別開心。

都唔係ga,有唔少人識投胎,真係果住好舒服、好富貴的日子。不過呢d命生成,唔係呢度討論的範圍。

你都有睇the Clown,我有tag along陪我老公睇。真係搞笑,皇室咁多資源,學constitution之餘,學埋phy、chem、bio或其他常識有幾難。

回覆 little_yolky 的帖子

邊間左派?福建?培僑?
以為你一心瞄準直屬中學添。

Jane1983 發表於 20-2-22 16:45

邊間左派?福建?培僑?

大家,呢D全部係B1,阿妹係B2尾成績呀!

gigayan 發表於 20-2-22 16:20
就算有家業,都會俾人指指點點,甚至遇到嘅問題,可能比打份工更大壓力.....
...

咪係囉,巴士阿叔都有佢既壓力。前幾日,好開朗既阿妹同我傾偈,佢覺得好大壓力,好唔開心⋯⋯真係好彩佢仲會同我講。於是,放咗佢一日假

gigayan 發表於 20-2-22 16:14
你最後一段我好認同,富不過三代。

但係咪由十歲八歲開始同佢講,你唔好諗住第時啃老,你第時要點點點... ...

如果佢有能力工作而唔工作,當然係佢既問題。

俾家用係佢既責任,照顧父母都係佢既責任。由細要講到大。你唔講,佢覺得自己無責任,自己搵自己洗就夠,俾錢屋企好似係bonus咁。其實佢住屋企都有洗費,佢明白自己有責任,就會盡力做。

如果佢咁同你講,你話依家佢未有能力時,你無只俾錢唔理佢,當然到你兩老老咗無能力,佢都應該盡佢既責任。

Jane1983 發表於 20-2-22 16:38

要點同小朋友connect,觸動到佢去教佢,係兇佢,定愛與關懷,真係考家長功夫。
家用老一輩較著重,到我地呢代,可能仲要幫子女比首期

到我地老at at, 最想都是子女幾忙都來探下,照顧下而不是送去老人院。

有次一家老少去金曲團,小朋友對大陸團有微言,咁啱車上有位老人家上落都要用walking stick, 放是我又借題發揮:唔通等阿嫲唔行得先同佢來嗎?跟著我就比assignment 叫小朋友諗旅程中三個positive experience.  其實家人的愛小朋友是感覺到的,間唔中間接地remind 下佢地就得

Jane1983 發表於 20-2-22 16:43

你都有睇the Clown,我有tag along陪我老公睇。真係搞笑,皇室咁多資源,學constitut ...
queen mother 覺得冇需要ma,嗰集都寫得不錯,同小朋友睇,不過對小朋友來說是有d深,both eng n the internal struggle

little_yolky 發表於 20-2-22 17:01
如果佢有能力工作而唔工作,當然係佢既問題。

俾家用係佢既責任,照顧父母都係佢既責任。由細要講到大。 ...

其實好多嘢唔需要講到出口,你演繹俾佢睇,佢自己會知道長大點樣做先係一個正確責任.....身教係最好的教育。

例如:你孝順老人家,佢都會跟住你去孝順......

如果講到明,唔俾家用就唔係個家嘅一份子,佢想關心你都關心唔到呢~因為屋企佢都入唔到

Jane1983 發表於 20-2-22 16:38

性格如果係好勝心強,可能你想佢安逸,佢都唔肯呢~

左派學校唔熟ga。亞妹仲細,兩手準備無妨,但唔好放棄,佢可以後發先至呢。

希望佢係。做人太pair,真係浪費生命。

gigayan 發表於 20-2-22 17:16
其實好多嘢唔需要講到出口,你演繹俾佢睇,佢自己會知道長大點樣做先係一個正確責任.....身教係最好的教育 ...

咁點解佢要唔俾家用呢?

Jane1983 發表於 20-2-22 18:06

左派學校唔熟ga。亞妹仲細,兩手準備無妨,但唔好放棄,佢可以後發先至呢。 ...

後發,可能要後到中學呢

間學校校風幾好,幾嚴,而且佢一定讀得掂。
‹ 上一主題|下一主題