用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 文章分享
go

文章分享 [複製鏈接]

因為原文太長,cut咗d枝節。

@@@

生存環境從來都是苛刻,只是我們沒有察覺而已。猶記得我還是在念幼稚園的時候,媽媽經常對我說:「你唔勤力,實會乞食!」她還用粉筆在地上寫上「乞食」兩個字,在我小小的腦袋,留下深刻的印象。鏡頭一轉,來到今天。今天的父母已變得完全兩樣,很少父母會跟子女說「你唔勤力,實會乞食」,還會換上另外兩句:「咁辛苦,就不要做了。」以下有個真實例子。

有一對夫婦是會計師,年青時在八大會計師行(現實是四大)之一做核數工作。每到年頭是核數高峰,他們都要趕工,每晚做到凌晨兩、三點才回家,也很普遍。三十年後,他們的兒子也讀會計,也加入了四大會計師行工作,在核數旺季,也是要在凌晨一、兩點才回家。媽媽見到很心疼,便對兒子說:「這樣辛苦,不要做了。」兒子本來也怕辛苦,便辭去了工作,之後幾年流離浪蕩,一年轉一份工,找不到工作便出外旅行。我看這個孩子的事業前途已經廢了,心想為什麼這對父母親身挨過的事情,卻輕鬆一句「這麼辛苦便不要做了」,便毀了自己孩子的前途呢?挨一挨便可以挨過的事情,不願意挨,當然挨不過了。
   5    0    0    0

50、60年代的父母是艱苦的一代,他們會教導子女要勤力挨苦。而70、80年代的父母,是奮鬥的一代,他們自己奮鬥, 但自己上岸後,對子女卻相當縱容。因為他們比較富裕, 覺得子女就算不工作,養他們過世也沒問題。現在的年青人, 變成享受生活的一代,對工作的態度自然不一樣了。 但香港不是一個孤島,香港和新加坡、 深圳以至世界各大城市都在競爭,要成功的環境仍然苛刻,抱著「 這麼辛苦便不要做了」的態度,香港變成了一個富二代社會, 總會坐吃山崩的。

70年代成長的父母,自己捱過、努力過,成就唔錯的人生。為何唔少人,但到佢地教仔女,就會放棄自己成長時恪守的刻苦奮鬥果套?

Jane1983 發表於 20-2-22 10:14
因為原文太長,cut咗d枝節。

@@@

我唔止話乞食,仲外加句附註:你哋唔駛旨意可以做啃老族,我唔會心軟了,死咗條心吧啦!

回覆 little_yolky 的帖子

我都唔係d會比人「啃老」的人,無咁大愛

Jane1983 發表於 20-2-22 10:57

我都唔係d會比人「啃老」的人,無咁大愛

我唔係咁諗,我因為大愛,所以唔會俾佢啃老

真係無理由大好青年,滿腹經綸,由得佢「唔做就算lor」。如果都係打散工,旅行high tea,父母當年使乜帶佢考名校、谷佢成績?

又唔係個個父母都咁嘅,不過現今世代相對富裕,通常只生1-2個孩子,百般寵愛,小朋友生话安定未捱過苦啫。

個人從小有教兒子要學懂靠自己,唔用功讀書唔好旨意我會供佢去海外讀,我亦唔會買定樓比佢,積極裝備好自己,唔好怕辛苦,學懂居安思危,遇大風浪都可以唔駛怕。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我女自細,我已經有同佢講,唔係訓話形式,只係傾計咁講,講番我細個時,生活係點樣差,食都冇得食,讀書環境又唔好,邊度有自己房溫習,要學懂珍惜。我自己讀書唔多,但自問中學5年,我係盡力去讀,成績雖然唔好,但我有毅力,每份工我都會比別用雙倍時間去學,人地放工係6:00,我會做到晚上11~12點,用多左既時間都學多d。所以我女從細都學會2個字,就係「毅力」。佢明白到,今日未必有他人既卓越成績,但只要有毅力,必定成功。升中選學校已經係一個好好既經歷。

IloveJJ 發表於 20-2-22 11:22

呢個亦係我同老公有既諗法。

咁國際學校又有國際學校既優點既,我無錢咋,唔係細個一定俾佢讀英普幼稚園。

IloveJJ 發表於 20-2-22 11:36
我唔係話國際學校唔好,亦唔係話讀國際學校只為了呢個原因。

不過事實上,我認識既呢類人(自己捱過,但 ...

我肯定阿細比較適合讀國際學校,不過我無錢咋。

最重要是有能力可以揀

Yanamami    發表於 20-2-22 14:20

回覆 IloveJJ 的帖子

讀國際學校有好多原因。咁多間國際學校,咁多學生,個個都有自己的故事。
我比小朋友讀國際,唔係怕佢辛苦,我女本身好讀得書。而係我睇番自己,當年讀書咁勤力,都叫做公開考好多A,但投入咁多,得到的遠不如其他讀國際學校、海外留學的同事。人地行出來英文native,自信洋溢,同上司傾外國政治、運動、旅遊,講笑話,樣樣都咁自然隨意。我希望如果我女夠勤力夠叻,佢可以敲到Ivy League、Stanford、牛劍的門。

妹妹頭 發表於 20-2-22 11:25
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我女自細,我已經有同佢講,唔係訓話形式,只係傾計咁講,講番我細個時,生活係點 ...
時代唔同又好難用上一代同佢哋比,我仔會話現今時代進步,佢哋有嘅只係好基本嘅嘢,呢點我都同意。我又唔係李十X冇咁多資源,只能盡我所能養佢教佢,提供基本需要,指引佢行條明路,人貴自知,比佢知道現實社會,將來條路點行就要睇佢自己啦。態度決定高度,肯學肯付出將來得益嘅最終都會係佢自己。

回覆 IloveJJ 的帖子

你呢種鐵腕做法,好似我外婆。老一派,但真係有佢好的地方。

‹ 上一主題|下一主題