用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你們覺得16/3 會全面或分批復課?
樓主: sandylaw617
go

你們覺得16/3 會全面或分批復課?   [複製鏈接]

swytca 發表於 20-2-23 22:23
有些小動作大人都控制不到,中學生也挺難吧,更何況小學生根本就無意識
...

我意思如果連口罩供應都唔穩定,點復課。都唔好講戴得好唔好

我都覺得可以復課,近日幾多人帶仔女去行山,郊遊,露營,BBQ,可以去玩,點解唔可以返學 ? 郊外D人仲密集 !

簽名被屏蔽

LeeCC 發表於 20-2-23 21:05
吃飯都要除口罩,中學生仲要出外吃

如果復課,交通工具又逼人,疫情未穩定,不宜勉強復課

交通工具確实好多菌……
https://topick.hket.com/article/2571775/%E3%80%90%E9%BD%8A%E5%BF%83%E6%8A%97%E7%96%AB%E3%80%91%E5%B7%B4%E5%A3%AB%E5%9C%B0%E9%90%B5%E6%9C%80%E6%B1%A1%E7%B3%9F%E5%A4%9A%E8%8F%8C%EF%BC%9FYouTuber%E7%94%A8%E9%BA%B5%E5%8C%85%E5%AF%A6%E6%B8%AC5%E7%A8%AE%E4%BA%A4%E9%80%9A%E5%B7%A5%E5%85%B7%E6%B1%A1%E7%B3%9F%E7%A8%8B%E5%BA%A6

MrBeast    發表於 20-2-23 22:54

02413124 發表於 20-2-23 21:44
但都要口罩穩定供應同去番合理價錢
同意呀,其實我也不是支持3月16開課,只是說might be poss if everything in olace.  可能正苦覺得三蚊之下必有勇夫,我呢d平民百姓點會明白高官諗緊乜

littlehoneymum 發表於 20-2-23 22:26
我都覺得可以復課,近日幾多人帶仔女去行山,郊遊,露營,BBQ,可以去玩,點解唔可以返學 ? 郊外D人仲密集  ...

因口罩提供唔穩定,另外dse如果要分開d坐,可能要用埋課室考,要多些老師監?

MrBeast 發表於 20-2-23 22:31
同意呀,其實我也不是支持3月16開課,只是說might be poss if everything in olace.  可能正苦覺得三蚊之下 ...

唯一可能係冇年青人感染,政府覺得冇事掛,但到時多左人用口罩,又再緊張

回覆樓主:

swytca 發表於 20-2-23 22:44
其實行山系好也,因為開放的環境,而且人不多,不密集。

不過現在行山都好多人

jli008 發表於 20-2-23 22:26
有咩咁奇怪,香港人好似唔出事嘅时候就冇野怕,出事就罵人不停,唸下經就会冇事咁。香港又冇火神山(檢疫 ...
香港有太平山,home office 就去行山,買口罩慘過搶包山,可惜再冇孫中山,只好張文山

健康的人唔使戴口罩喎!問題在於自以為是健康的人,原來是隱形帶菌者,咁先至大煲,所以戴口罩是必需的。

swytca 發表於 20-2-23 22:44
其實行山系好也,因為開放的環境,而且人不多,不密集。
今日人多到出现人鏈……-山垃圾,惨不忍睹。

MrBeast 發表於 20-2-23 13:20
這個二更utube channel 關於一護士在家隔離的經過
https://youtu.be/CbXyHGrXAsY
謝謝!希望大家都可以平平安安!

swytca 發表於 20-2-23 22:16
其實口罩沒多大用,尤其在密閉半密閉環境中,之前那個出租司機載客,就有客人感染到,大家都帶口罩,關鍵 ...
睇到南韓每日升百多個case, 就係因為有人返教會傳播。 教會唔係日日返。 返學就更加危險。

回覆樓主:

學校沒有口罩提供,家長如果也沒有足夠口罩的話,敢叫子女上學嗎?

b3410 發表於 20-2-24 00:49
謝謝!希望大家都可以平平安安!

Deleted

asweetmom 發表於 20-2-24 07:04
學校沒有口罩提供,家長如果也沒有足夠口罩的話,敢叫子女上學嗎?

各種途徑都有教大家如何自製可以循環再用的口罩,希望可以解決口罩問題。而且見到藥房其實有口罩,就係高價入,更高價賣。
不過,戴了口罩是否就可以有效防止小朋友之間的傳染,唔係太肯定。

王家爸爸    發表於 20-2-24 09:14

asweetmom 發表於 20-2-24 07:04
雖然仲係貴但價錢開始回穩,三月香港會有生產,或許到時不會是問題,不過小朋友仲細,會不會follow protocol 亦是憂慮

b3410    發表於 20-2-24 08:28

Osiana 發表於 20-2-24 05:18
睇到南韓每日升百多個case, 就係因為有人返教會傳播。 教會唔係日日返。 返學就更加危險。  ...
我估佢哋返教會一定冇戴口罩,而且冬季寒冷,通風唔好。雖然戴口唔等於100%穩陣,都可以減少一部分。
‹ 上一主題|下一主題