用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你們覺得16/3 會全面或分批復課?
樓主: sandylaw617
go

你們覺得16/3 會全面或分批復課?   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 20-2-21 18:14
呢个我更唔敢肯定,所以都無提~

我成日有个想法,人地破壞地球既程度去到-个点,地球自然会开啟“排毒”/ ...

因為病毒太新,冇人知有乜後遺症,但有專家提出喺身體其他部位發現高濃度病毒,自己唔小心啲,就好似韓國日本等情況,祇能笑而不語。

luluhaha 發表於 20-2-21 18:36
看懂大陸的數據你要明白他們的診病程序先得,例如她要去左醫院被病房收治先叫確診,但從她發病到她去醫院排 ...

這件事上暫時沒有辦法。武漢/湖北大量病人,任何一個城市的醫療系統都無法短時間承受幾萬個病人。香港我估計幾百個同時發病,醫療系統已經會癱瘓。東區醫院因為打邊爐家族一下接收了20幾例,已經要準備分流。
所以最近更改診斷標準,湖北地區加入臨床診斷,可以不必等待試劑盒。

而湖北以外地區,包括其他國家,香港等等,相對病患沒有超過負荷,可以繼續採用RT PCR標準來診斷。

看待這個病,我唔會淨睇死亡和輕症康復人數,會睇死亡/ 危殆和嚴重人數,因為以SARS為鑑,醫番好唔死都變成長期病患。

akys 發表於 20-2-21 20:06
因為病毒太新,冇人知有乜後遺症,但有專家提出喺身體其他部位發現高濃度病毒,自己唔小心啲,就好似韓國 ...
對,關於新病毒,太多未知數。
如何去大膽猜測都沒有人可以說錯。不過猜測只是猜測,還需要有evidence support

b3410 發表於 20-2-21 20:18
對,關於新病毒,太多未知數。
如何去大膽猜測都沒有人可以說錯。不過猜測只是猜測,還需要有evidence supp ...

咁就要多啲上去lancet睇下啲科學報告了。

akys 發表於 20-2-21 20:23
咁就要多啲上去lancet睇下啲科學報告了。
追新聞不如睇報告

回覆樓主:

swytca 發表於 20-2-21 20:43
好像我說错了,我好像聽說的是確診人數是實際公布的10-20倍,瞞住的

聽人說不如追新聞
追新聞不如睇報告

南韓一日就爆 100單,問你敢唔敢復課,只要出現一個中招,成間學校就大鑊。

kmforever 發表於 20-2-21 21:45
南韓一日就爆 100單,問你敢唔敢復課,只要出現一個中招,成間學校就大鑊。 ...

韓國204宗確診
其中144宗同新天地教會相關

https://m.yna.co.kr/view/GYH2020 ... ction=graphic/index

notcool 發表於 20-2-21 16:44
核減
湖北省衛健委指出,根據第6版診療方案,湖北各地對前期確診病例會診,根據結果,有部份病例不符合第6 ...
It seems they just decide to add back

stillgood20 發表於 20-2-21 18:53
咁,澳洲山火,美國金融海嘯,
日本地震,
中東戰爭.
你分下类好d喎……天災还天災,人禍还人禍。而家講紧新病毒,你就講恒常發生既野,日曰都刷牙洗面,老師都叫唔好寫落日記。

b3410 發表於 20-2-21 19:54
這些還是一些基於個案報道的猜測。沒有真正的數據evidence.
猜測其实都係想人嚴肅对待唔係太瞭解既病毒,唔好掉以輕心。正正因為唔瞭解未掌握,先更应prepare for the worst. 如果只用已有对旧有病毒知識去面对(以往-般14曰潛伏期就夠),有乜唔似预期(好似而家禁,比14日更長潛伏期、無病徵、可復發……)就俾被殺过措手不及。人类係大自然面前,仲係謙虛d好,唔好成日觉得-切在掌握之中。

Yanamami 發表於 20-2-21 23:45
你分下类好d喎……天災还天災,人禍还人禍。而家講紧新病毒,你就講恒常發生既野,日曰都刷牙洗面,老師都 ...
什么恒常?

Yanamami 發表於 20-2-21 23:55
猜測其实都係想人嚴肅对待唔係太瞭解既病毒,唔好掉以輕心。正正因為唔瞭解未掌握,先更应prepare for the  ...
對未知的事物去尋求真相,去科學的考證,才是積極的方法去prepare for the worst.

b3410 發表於 20-2-22 00:08
對未知的事物去尋求真相,去科學的考證,才是積極的方法去prepare for the worst.  ...
對症下藥是治病基本原則.
對疫症了解, 我看了兩次中國疾控首席專家曾光訪問.
國務院內提供專業意見,甚至封閉武漢決策作病理支持.
他的十多個學生(资深醫生)在武漢抗疫.時刻反映疫情變化.而廣東鐘南山對疫情的意見,訊息都極之重要.

究竟如何面業疫情.
各人有自己理念.
Overlook. Or, under evaluate.
都無好處.

不過.香港情況複雜性大.
亞囝問我,對政府不信任,跟市民愚蠢瘋狂搶購行為有關係?
真係唔識答!!

猜測其实都係想人嚴肅对待唔係太瞭解既病毒,唔好掉以輕心。正正因為唔瞭解未掌握,先更应prepare for the  ...

日本琦玉縣一對武漢撤僑父子,隔離14日後順利回家,可惜之後確診。小孩還未讀小學。

b3410 發表於 20-2-22 00:08
對未知的事物去尋求真相,去科學的考證,才是積極的方法去prepare for the worst.  ...
又試問一下平民百姓like me 有什麼渠道可以得知科學考證、是否unbiased和全面呢?

MrBeast 發表於 20-2-22 14:12
又試問一下平民百姓like me 有什麼渠道可以得知科學考證、是否unbiased和全面呢? ...

香港的CHP  https://www.chp.gov.hk/tc/美國CDC https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/index.html
新加坡 MOH  https://www.moh.gov.sg/
澳洲 department of health  https://www.health.gov.au/health ... ronavirus-2019-ncov

中國丁香網   https://ncov.dxy.cn/ncovh5/view/pneumonia?from=groupmessage&;isappinstalled=0

這些都比較穩陣。
丁香網有唔少關於謠言/真假鑑別的知識。

aka 危機感
‹ 上一主題|下一主題