用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈三
樓主: manman33
go

呈三   [複製鏈接]

nillnill 發表於 20-2-7 11:22
跨境生的住處都在深圳。要求2月23日前回港,香港則必須主動向他們及家屬提供處住。
問題係,依家連大陸人 ...
同意。而且唔只要深圳、香港兩地受控,基本上要全中國都受控。。唔係點開返d關口。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-2-7 10:34
我覺得仲有一個原因,就是社區未必有足夠口罩供應,如果冇足夠口罩,學生返學就一定會互相感染,只要有一 ...

昨天睇無線新聞,訪問聖公會聖雅各小學校長,他說3月2日復課是很難做到,學校口罩存量得800個,即是復課兩日已經玩完。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-2-7 13:33

fishballbaby 發表於 20-2-7 12:23
昨天睇無線新聞,訪問聖公會聖雅各小學校長,他說3月2日復課是很難做到,學校口罩存量得800個,即是復課兩 ...

現在口罩已供不應求
如加上中小學幼稚園生90萬人······

2018/19學年 (千人)
幼稚園 176.2
小學 376.3
中學 344.6
專上 324.1

按教育程度劃分的學生人數
https://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/publications-stat/figures/enrol-by-level.html

IloveJJ 發表於 20-2-7 14:13
學生返學,口罩要由學校供應嗎?我係自己預備喎!
基於防疫,即使話要家長自備,學校應該都要備有

其實可以首先由小學五年級以上開始復課,咁口罩用量可以減半,取消呈三,咁即使繼續封關,佢哋落唔到黎上堂,都影響唔到跨境學童呈分成積。

IloveJJ 發表於 20-2-7 14:13
學生返學,口罩要由學校供應嗎?我係自己預備喎!

買不到又怎預備呢?

IloveJJ 發表於 20-2-7 15:50
請睇埋下面,已經回覆。

明白,也想理性討論。
家裏如没口罩的話,由家出門,乘校車到學校時間我們也頗擔心的。可能我們預備得唔好,請見諒。

bearbearsnake 發表於 20-2-7 16:39
明白,也想理性討論。
家裏如没口罩的話,由家出門,乘校車到學校時間我們也頗擔心的。可能我們預備得唔好 ...

這假設的答案十分明顯,如果家長手上一個口罩的存量都沒有,就當然不要上學留响家中比較安全,沒口罩就連家長也需考慮不上班。

bearbearsnake 發表於 20-2-7 16:39
明白,也想理性討論。
家裏如没口罩的話,由家出門,乘校車到學校時間我們也頗擔心的。可能我們預備得唔好 ...
與大衆同在,唔使怕!

當絕大部分人都係沒足夠口罩/防護,以及尚有確診出現,復課時間繼續推遲機會大。

IloveJJ 發表於 20-2-7 14:56
學校要備,但數量無可能係以所有學生每日需要去計,相信好多學生都有備口罩,咁學校只需要俾無口罩既學生 ...

對呀。但依家恐怕政府連每人每日一個的基本數量都未必有辦法。
如前提過我的觀點,防疫設備只是其中一點,主要都是深港兩地都做到無新症14日先。
其實,就算復課,我都同意,逐步恢復,先恢復某年級,並且可能改行半日,縮短在校時間。
呈三,當然應該取消算喇。

PINK2007 發表於 20-2-6 10:58
真的,乜原來會分兩part評band?

甲部:全港次弟
乙部:本區次弟

參考影片:3分23秒位置
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/max-SSPA2020-part2_clip2-CANT.mp4

YmOra 發表於 20-2-7 17:27
甲部:全港次弟
乙部:本區次弟

多謝你報料,其實我不是太明白,不過我會慢慢研究消化下先!
其實最終有冇機會升band,系果區多人著數定少人著數?除左隨機冧把,系咪要睇埋學校屬於同區的位置?
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

IloveJJ 發表於 20-2-7 14:56
學校要備,但數量無可能係以所有學生每日需要去計,相信好多學生都有備口罩,咁學校只需要俾無口罩既學生 ...

基本上短期內,大家也未能容易在街買到口罩,至少在藥房、萬寧,屈臣氏也輕易買到,不用高價買、不用團購、不用排隊攞籌,才可叫做不缺貨,這樣學童才可自備口罩上學。

fishballbaby 發表於 20-2-7 19:07
基本上短期內,大家也未能容易在街買到口罩,至少在藥房、萬寧,屈臣氏也輕易買到,不用高價買、不用團購 ...

還有,不用上網"搶" (不過其實連入去個網的機會也沒有)

IloveJJ 發表於 20-2-7 20:14
這條政府連每人每日一個的數是怎樣計出來呢?
坦白講,我連自己家裏應該有多少才算安全都唔識計,何況是全 ...
如果只係出街買餸,短時間外出,一日一個口罩已經足夠。

‹ 上一主題|下一主題