用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈三
go

呈三  

大部分學校都是三月中考呈三,跟住放復活節假。就算17/2返倒學,都係得返三星期時間,學校邊教得切,仲要收返細路個心。

manman33 發表於 20-1-31 13:05
大部分學校都是三月中考呈三,跟住放復活節假。就算17/2返倒學,都係得返三星期時間,學校邊教得切,仲要收 ...

我仔三月頭考, 就算17/2 返到學, 都係得返十日教書。不過, 我唸17/2 唔會復到課。
Relax , 我唸取消呈三既機會好大, 否則會齊齊延考呈三掛

傳今日公佈2/3先復課

如果真係2/3,咁冇得考la

manman33 發表於 20-1-31 13:55
我仔5/3考呈三, 即係唔駛考。
仔可以自動自覺溫書就好了。

sumchanma 發表於 20-1-31 13:34
傳今日公佈2/3先復課

希望可以公布埋自行面試安排,呈3延期定取消,自行公布有冇改。。。
日日擔心真係好煩。
當然都明教育局都好多嘢要考慮,dse,升中升小,幼稚園。。。

放鬆吧!見步行步,等政府公報。

要煩反而系中五中六個班人,我地已呈二次,吾呈也可了。

已經有講下星期公布考試安排。明白做父母一定會有所擔心,不過都控制唔到,等政府公布後跟住做啦!

chrischeung 發表於 20-1-31 17:34
要煩反而系中五中六個班人,我地已呈二次,吾呈也可了。

我估中四和中五要响暑假補番D進度,中六就麻煩D。

YmOra 發表於 20-1-31 16:48
放鬆吧!見步行步,等政府公報。

Agree! 塞翁失馬, 焉知非福 !其實由小五至呈二,大人和小孩已承受了不少壓力, 現在就當是比大家一個回氣的機會。 順其自然吧!
小孩可以輕鬆學習, 這是很難得的。

jc2009    發表於 20-2-7 17:16
YmOra    發表於 20-2-1 09:54

manman33 發表於 20-1-31 13:55

有待EDB下周公布······

https://www.hk01.com/社會新聞/428467/武漢肺炎-政府-全港學校最快3月2日復課-下周公布公開試安排

DOCTORGG 發表於 20-1-31 20:17

Agree! 塞翁失馬, 焉知非福 !其實由小五至呈二,大人和 ...

非常讚同   

DOCTORGG 發表於 20-1-31 20:17

Agree! 塞翁失馬, 焉知非福 !其實由小五至呈二,大人和 ...

讚成!
其實3月2日都未必復到課,這仍然是一個保守的日期,免強呈三只會增添學生、老師,和教育局的壓力,面對3月2日這個未知數,理應取消呈三,減少不必要的混亂,確保疫情隱定後,以學童安全回校為首任。

fishballbaby 發表於 20-1-31 21:12
讚成!
其實3月2日都未必復到課,這仍然是一個保守的日期,免強呈三只會增添學生、老師,和教育局的壓力, ...

剛看蘋果日報,指鄧顯2月底已經自行面試。印象中,體藝都係2月底面試。
恐怕都難以成事。
支持取消呈三。

nillnill 發表於 20-1-31 21:17
剛看蘋果日報,指鄧顯2月底已經自行面試。印象中,體藝都係2月底面試。
恐怕都難以成事。
支持取消呈三。 ...
下周公佈公開試細節,應該有個大概。
呈三無論取消或繼續,總有人歡喜有人憂!

官津自行,印象中最早開始應該係男校L記。女校,早前留意到的係2月中,最少都要推遲。
就算3月2日如期復課,面試安排真係撞到咩咁。又係如上面般,無論取消或繼續,縂有人歡喜有人愁。如繼續,估計憂愁多於歡喜。沒撞期的,估計提高了幾率,因有撞期已被放棄。

medicine 發表於 20-1-31 22:14
下周公佈公開試細節,應該有個大概。
呈三無論取消或繼續,總有人歡喜有人憂!

最大機會係不同面試撞期, 到時要取捨了。
仔可以自動自覺溫書就好了。

回覆樓主:

nillnill 發表於 20-1-31 21:17
恐怕都難以成事。
支持取消呈三。 ...

油麻地循道二月中第一次面試

個人認為,若然自行面試不取消,中學可能只選部份學生面見,成績次弟最前的可能出現必收不用面見,次弟中間嘅可能抽樣面見,次弟摘界於自行學額範圍嘅前幾個和後十幾廿個要見嘅機會很大,這樣可大大縮窄面見人數。