用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈三
樓主: manman33
go

呈三   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-2-13 16:54
相信我,小六讀多一兩個月,對中學課程無乜大影響。讀中學最緊要英文、中文夠好同小朋友夠自律,that’s a ...

我都覺影響唔大。 如果預計係升到英中嘅,早啲預備英文數好過。 預習下文言文( 有d補充練習有教學, 深淺自己去書局揭下)

little_yolky 發表於 20-2-13 16:57
大家唔駛考呈三,除咗學校功課,趁呢個機會加強英文同文言文閱讀,一定有幫助。
...
有道理。小六縮短了,中一依然照舊,早些訓練英文、文言文最實際

little_yolky 發表於 20-2-13 16:57
大家唔駛考呈三,除咗學校功課,趁呢個機會加強英文同文言文閱讀,一定有幫助。
...

依家唔知典加強,我英文有限公司,外出或上門補習又唔敢!(emoji)
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

PINK2007 發表於 20-2-13 17:32
依家唔知典加強,我英文有限公司,外出或上門補習又唔敢!(emoji)

睇書啦!有無E book呀?睇英文youtube都係一個辦法,我哋都睇咗好多套DVD

PINK2007 發表於 20-2-13 17:32
可以舊書店買中一舊書,自己睇。例如數學主要是代數,中文重點文言文,例如木蘭詞,楊修之死,西遊記(其實我覺得唔使提早學)
英文可以多讀英文書,IS 熟悉詞彙。

不過,我覺得疫症停課小六取消呈三,其實係因禍得福,唔使浪費時間操題溫書,小六本身學的內容也很少,非常好的機會去學習一些平時沒有時間去學的範疇。例如coding

b3410 發表於 20-2-13 22:50
可以舊書店買中一舊書,自己睇。例如數學主要是代數,中文重點文言文,例如木蘭詞,楊修之死,西遊記(其實 ...

教局有個免費資源叫「積學與涵泳」,打google可以找到,通通都是經典。裡面有主旨﹑註釋等,中文科不用去買中一舊書。短的,可以鼓勵小朋友一星期背一首,例如一星期背蘇軾《水調歌頭》,一星期背《曾子殺豬》。
近日小學都叫學生玩Coding Galaxy的apps,但小兒話太"益智",學剪片好過

2jkidsfather    發表於 20-2-14 08:37

可以舊書店買中一舊書,自己睇。例如數學主要是代數,中文重點文言文,例如木蘭詞,楊修之死,西遊記(其實 ...

同意呀

阿仔學校本身有教你所提及的文言文,英數,現在網上教學仍然有繼續教,呢方面可以跟學校,我只是叫仔睇不同科目的英文科普書和雜誌報紙,認識多些詞彙,將來的phy, chem,bio, history, geog,和英文通識,更重要是練習睇英文的速度。

其他技能,我想到練習中英文打字速度,不過現在功課都網上教,佢都體會到打字速度的重要了。

nillnill 發表於 20-2-13 23:05
教局有個免費資源叫「積學與涵泳」,打google可以找到,通通都是經典。裡面有主旨﹑註釋等,中文科不用去 ...

阿仔學校五年級已經學左coding,剪片,現在自己在家玩microbit,和睇programming書,請問有無網站可推介?

nkf 發表於 20-2-13 10:55
楊潤雄又交波畀中學,等中學自己決定做唔做面試。怕且,中學唔會冒險14/3面試,有事要負責任,估計會改期/ ...

不只一次看说教局推个波俾中学。。。。讲到好似教局一D責任唔負。
面试係学校自己校本行政,除非关乎教育守则,否则教署不能过分干预的。换个说法,如果教局强令取消面试,又可能会引起一班对面试有期望的家长有大反应。我自己都想有面试,个女报左兩间,无乜搏高一线,佢英文好面试有着数,但梗系以安全風险行先啦!所以,现今批评政府好易,但真在其位,就完全兩回事了。利申,我唔係工务员。

LeeCC 發表於 20-2-14 09:18
阿仔學校五年級已經學左coding,剪片,現在自己在家玩microbit,和睇programming書,請問有無網站可推介? ...
剪片用什麼程式? 我仔都想學。
仔可以自動自覺溫書就好了。

王國會長

不過,我覺得疫症停課小六取消呈三,其實係因禍得福,唔使浪費時間操題溫書,小六本身學的內容也很少,非常好的機會去學習一些平時沒有時間去學的範疇。例如coding

是禍福睇學生頭兩次考成點了. 頭兩次考得好已在B1 咪福; 呈二失手跌左落B2頭想靠呈三上返B1 咪是禍.

瑩瑩老豆 發表於 20-2-14 11:35
是禍是福睇學生頭兩次考成點了. 頭兩次考得好已在B1 咪是福; 呈二失手跌左落B2頭想靠呈三上返B1 咪是禍.
...
真係好難講。始終Band1生多過Band1位,變成一定有小朋友最終在大抽獎都要落返Band2。所以出生率高、Band1位極不足校網,Band1未必係福,可能最終都會白白浪費了多年努力。
Band2,免受太大壓力,靠運就是,可能真係福。

請問大家知道自己嘅小朋友係Band幾未呢?

manman33 發表於 20-2-14 15:17
請問大家知道自己嘅小朋友係Band幾未呢?

考完呈二已知,唔知點報自行中學?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

nillnill 發表於 20-2-14 11:41
真係好難講。始終Band1生多過Band1位,變成一定有小朋友最終在大抽獎都要落返Band2。所以出生率高、Band1位 ...
努力係無白費的, 若小朋友係band1, 最終因學位不足入讀band2。佢始終係band1實力, 比band2學生的實力總有距離。若覺得努力最後得個吉, 連努力都不想, 很難想像將來會在社會是一個怎樣的人。努力唔係要換來成果, 係要換來無悔。Band2, 免受壓力, 靠運, 是福, 這是不能認同。現在不學懂面對壓力, 到DSE才學面對壓力嗎?

nillnill 發表於 20-2-14 11:41
真係好難講。始終Band1生多過Band1位,變成一定有小朋友最終在大抽獎都要落返Band2。所以出生率高、Band1位 ...

正確來講,中學係無分Banding,只有英中和中中之分~~~

當某中中大量接收到B1生,成績就會變成同坊間叫嘅B1中學相若,況且,現在中中又可以視乎收生情況去開英文班~~~

瑩瑩老豆 發表於 20-2-14 11:35
是禍是福睇學生頭兩次考成點了. 頭兩次考得好已在B1 咪是福; 呈二失手跌左落B2頭想靠呈三上返B1 咪是禍.
...

冇左呈三,好似得B2頭失望,極大部分人開心

其實冇咗呈三,應該好影響大家對自行分配學位嘅策略

manman33 發表於 20-2-16 20:34
其實冇咗呈三,應該好影響大家對自行分配學位嘅策略
沒影響, 自行只計呈一呈二。

‹ 上一主題|下一主題