用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈三
樓主: manman33
go

呈三   [複製鏈接]

boboT 發表於 20-2-9 21:36
有人聲明復課才回港自我隔離,而非復課前十四日回港,前後矛盾而且此人自我感覺國內疫情控制得極好。
慳返 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

王國會長

請勿偏離主題討論黃藍病毒, 否則關貼, 謝謝合作

醒目開學勳章 王國長老

版主按:任何政治話題請移玉步到親子王國 - 時政擂台討論

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

其實2/3或者9/3返學,呈三照考,多数學校會復活假前或後考呢?假期前太趕,假期後又冇咗個假期⋯⋯

我諗,.教育局唔會一次過全部學生一起復課掛
一星期復高中,
下星期初中,
再下星期高小, .
初小幼稚園

應該考到呈3計會好微,除非... 特衰政府作風, 亂來.. !

manman33 發表於 20-2-10 11:37
其實2/3或者9/3返學,呈三照考,多数學校會復活假前或後考呢?假期前太趕,假期後又冇咗個假期⋯⋯ ...

有學校出咗通告, 話如果3月9日或以前復課, 呈三係3月底考

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

manman33 發表於 20-2-10 11:37
其實2/3或者9/3返學,呈三照考,多数學校會復活假前或後考呢?假期前太趕,假期後又冇咗個假期⋯⋯ ...
而家咪預支左个復活節假囉。

IloveJJ 發表於 20-2-9 17:34
唔會,一來好多學校都用來分班,二來好多家長都知係影響學校banding 的。而且學校會幫小六生操練的。
...

Hello,想請教,如果冇呈三考,因為自行收左d學生,少左人,有冇機會大抽獎都會升level?請解答,謝謝!
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

PINK2007 發表於 20-2-10 12:15
Hello,想請教,如果冇呈三考,因為自行收左d學生,少左人,有冇機會大抽獎都會升level?請解答,謝謝!
...
應無分別, 現在和往年分別只在預先公布自行結果, 整個運作流程沒變過。
仔可以自動自覺溫書就好了。

醒目開學勳章

...
banding唔會因為自行收生而變,不過我估部分家長會保守咗,如果直資收而自行唔收都唔會搏,有利大抽獎學生

回覆 hkpapa852 的帖子

我仔間26考,下冊一課也未教過,我吾想趕餐死,同求其考囉。

hkpapa852 發表於 20-2-10 11:48
有學校出咗通告, 話如果3月9日或以前復課, 呈三係3月底考
请问呢个唔係就是EDB的决定吗?

jli008 發表於 20-2-9 00:01

这些就是香港人與国内人嘅自覺性及教育素质已分别高低,可能 ...

呢個唔係你所講嘅自覺性同“素質”上有分别,係政府監控管制上有唔同,內地已立令大部分公司停工,部份地區岀街買日用品實行配額制,岀外必需要戴口罩,疑似個案要家居隔離門口有封條,大廈保安會監察而如果偷走鄰居亦會去舉報,已上措施係他律非自律。

香港就真正靠自律去防疫,連疑似個案家居監察都係靠電話聯絡咋。

Yanamami    發表於 20-2-10 14:34

...
自行唔受呈三影響架,我地呈三系三月尾考的,自行完曬面試先考的

JojoDad 發表於 20-2-10 13:29

教局指示係9/3未能復課,呈3將會取消~~~

EDB只係話:

如果3月9日未能復課, 取消呈三
如果3月9日或以前復課, 需要繼續呈三 (無規定幾時考, 只係規定幾時學校要將學生呈三成績上報)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如9/3或以前復課 有呈三
呈三上EDB限期由24/4延至11/5
所以呈三可以係3月尾或復活假前後

https://www.info.gov.hk/gia/general/202002/06/P2020020600457.htm

(三)小六呈分試

考慮到延長停課的影響,學校向教育局遞交第三次呈分試成積的限期會由原定的四月二十四日延至五月十一日,讓學校有較充裕的時間安排有關工作。鑑於復課日子仍須按疫情發展而定,為了給予學校更清晰的指示,以便學校及家長可以及早部署,教育局已經決定,若小學最終未能在三月九日或以前復課,學校則無需進行第三次呈分試,而小六學生的派位組別將按他們的小五下學期及小六上學期的校內成績決定。

如果解決唔到跨境學童安排,香港真係好難可以復課。

‹ 上一主題|下一主題