用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教sfa 禮賢高小用家
樓主: CKTCKT
go

真心請教sfa 禮賢高小用家 [複製鏈接]

今屆SFA 小一用家, 上面yuenkw 嘅comment 好正確.

吾洗俾傳聞既谷嚇親.  :)

SFA高小 ,只能這樣說,如果小朋友自動波,受谷,SFA係一個好選擇,令願從小入少林寺受訓,終身受用,讀唔掂,相信中途跳船也不難

No doubt SFA

你要諗清楚你要什麼。如升中,SFA成績絕對高麗。你仲要記住二三年級,每年已經有起碼1X人轉左去一些有中學或理想學校。

回覆 francoma 的帖子

其實點解SFA 敎出黎班學生咁強, 係家長谷小朋友? 定係學校谷小朋友?定係佢地挑選天才小朋友呢?

CKTCKT 發表於 20-1-29 12:12
因為相信高小用家,會對學校實況更了解,小囡是LH學生,活潑有創意多說話,數學也不錯,現有sfa 禮賢 cky
o ...

上年未有其他offers時,同時收到禮賢及SFA offer, 最後我只留了禮賢. 原因是SFA 教師0-4年年資高達50%
相反禮賢教師10年以上年資高達81%,係私校中好少有。

SFA

CKTCKT 發表於 20-1-29 12:12
因為相信高小用家,會對學校實況更了解,小囡是LH學生,活潑有創意多說話,數學也不錯,現有sfa 禮賢 cky
o ...

禮賢

Florence4Leung 發表於 20-10-7 10:54
回覆 francoma 的帖子

其實點解SFA 敎出黎班學生咁強, 係家長谷小朋友? 定係學校谷小朋友?定係佢地挑選天 ...
我個人覺得是學校面試時,已經揾到想要的學生。SFA是小數對資優學生有資源培訓的學校。已相對上,佢資優學生的比例也比較高。我無資料係手,有興趣的話,可以上網揾或請教現在讀的學生家長。

當年同獲此兩校取錄.
用家鍾情英小,揀了SFA,打好學術底子,特別係英文科,絕對有助入理想中學.

回覆 mimi222shi 的帖子

小朋友讀得辛苦嗎?

Florence4Leung 發表於 20-10-9 15:20
回覆 mimi222shi 的帖子

小朋友讀得辛苦嗎?

SFA出名學術好,課程好,深受不少名中學歡迎.
小學(連呈分試)未有外補,英文應該係最深(比津校深2-3級)
記得最後一次考試,文法錯了一條...英文寫作一向超出字數
但平時真係大量閱讀(此方法可應付小學課程,中學未知)

學校加深中文課程,有助涵接中學課程.

數學要求快而準.

triceramum 發表於 20-10-8 10:42

上年未有其他offers時,同時收到禮賢及SFA offer, 最後 ...

可唔可以分享一下禮賢學術如何?英文水平係適中定較好好?如果是男孩子就升中跟深水埗定觀塘網較好?謝謝你

heily123 發表於 20-10-9 16:07
可唔可以分享一下禮賢學術如何?英文水平係適中定較好好?如果是男孩子就升中跟深水埗定觀塘網較好?謝謝 ...

對不起,我小朋友最後並無讀到禮賢

我比較著重小朋友學習嘅態度多於學術的深淺所以未乜研究禮賢學術如何

回覆樓主:

SFA確實辛苦,但讀得了的話,入了中學不是一般的輕鬆入了

回覆 EudyptulaMinor 的帖子

禮賢數學同常識是中英並行,說它的英文比出面淺,只係其他學校現在偏深,教快,佢地嘅水準係正常;反之禮賢嘅中文教得很好,校內的學生一般做到真正雙語睇、寫、講及閱,唔會好似其他名小咁好多小朋友只偏重英文,我自己個人較喜歡雙語並重,由於打算小朋友會將來到外國升學,現想學好中文;所以不想小朋友只偏向英語超班。英文比中文易學好多。

BoMuiB 發表於 20-11-19 16:36
回覆 EudyptulaMinor 的帖子

禮賢數學同常識是中英並行,說它的英文比出面淺,只係其他學校現在偏深,教快 ...

同意對禮賢中、英文科看法。

禮賢唔谷, 但因為老師引發到小朋友學習興趣、鍾意學習, 所以自學能力好高。

我大仔小三時, 因為中文科老師話佢哋上堂乖, 教學進度理想。有時間講每一個朝代嘅中國歷史俾佢知。但到下學期完未講到清朝, 佢叫我地買中國歷史書俾佢, 結果睇咗兩本字典咁厚嘅中史書, 仲叫我地買埋英國、美國史俾佢。

我覺得有學習動力係成功嘅要素。靠谷唔work。

mimi222shi 發表於 20-10-9 15:47
SFA出名學術好,課程好,深受不少名中學歡迎.
小學(連呈分試)未有外補,英文應該係最深(比津校深2-3級)
記得 ...

爬文話要踢得貼同有準備,請問班內多同學要外補嗎? 我膽心今年吾係考卷入,小朋友會力不從心。

另外SFA 教深,如英文係小一教小二程度,咁小一的課程雖要自已開學前先準備定學校會cover 小一的課程,只係教快d?

我家姐個小朋友讀緊SFA,我可以分享少少經驗,小朋友本身係自動波,受谷,所以低年級成績都ok,跟到學校呈度,而家高年級,中英成績都開始退步,中文成日都唔夠時間做,有時最後個閱讀理解成part無做,英文係識做,但係就好多位比人扣分,扣扣下得番7x幾分

總括嚟講,揀SFA,條件係小朋友要自動波,有基本底,主動學習,家長心態要正面,預6年時間一齊奮鬥,如果成績好可以外求,之後應該會讀得比較輕鬆,如果真係跟唔到,可以去其他直資/津貼,SFA個名應該唔成問題

hoada 發表於 20-12-18 00:15
爬文話要踢得貼同有準備,請問班內多同學要外補嗎? 我膽心今年吾係考卷入,小朋友會力不從心。

另外SFA  ...

SFA英文教快教深,收生個時學校都會睇學生本身幼稚園同學生英文水平而決定,可以話佢收得你,就代表佢認左小朋友英文基本能力,之後就要睇小朋友學習時跟唔跟到課程速度同深度

hoada 發表於 20-12-18 00:15

另外SFA  ...

我小朋友從小大量閱讀(K2頭可自行閱讀英文小說),小學從無外補,英文科9ㄨ分(非語文資優),英文級十內(入SFA資優組)
SFA小一考3種tenses,跟學校進度.
學校教完,我再教1次,無超前教定,應付到,又無死記硬背.

SFA文法方面,小一已執得極嚴,寫作亦是,打好基礎.
畢業中及英各交了一份幾千字功課,小朋友英文那份寫到停唔到手添

選小時,用家認真“堅持”2大原則
1.英小
2.男女校
‹ 上一主題|下一主題