用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教sfa 禮賢高小用家
go

真心請教sfa 禮賢高小用家

因為相信高小用家,會對學校實況更了解,小囡是LH學生,活潑有創意多說話,數學也不錯,現有sfa 禮賢 cky
offer,
cky :學校是吸引的,但未必適合我們家庭,所以應該會放位
禮賢 :我對學校的關愛校育十分欣賞,但的確擔心升中成績及語境,希望有用家可分享學校對升中的支援及其他資料
Sfa : 我知道學校升中成績亮麗,但我的確比傳聞既“谷“嚇怕,不想整個小學都在破壞親子關係 ,所以很想有用家可以多分享學校一些其他人不了解的地方

先謝謝大家
當有決定後亦會盡快放位

回覆樓主:

再考慮吓CKY 一條龍 學術佳

回覆 Poyau 的帖子

可唔可以分享下CKY 點樣學術佳

allenallen 發表於 20-1-29 17:07
回覆 Poyau 的帖子

可唔可以分享下CKY 點樣學術佳

CKY 2019年IB平均分38.98 全港第4

http://cky.edu.hk/academic/ibdp/ibdp-results-2018/

https://www.sundaykiss.com/417391/education/ib-成績排位/

醒目開學勳章

Poyau 發表於 20-1-29 17:35

http://cky.edu.hk/academic/ibdp/ibdp-results-2018/
其實你識唔識cky真正用家?

回覆樓主:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3798326

回覆樓主:

破壞親子關係與否與讀哪小學無關的。我是SFA高小家長,一直非常感恩孩子一直在各方面成長。

bearcat2003 發表於 20-1-29 23:23
破壞親子關係與否與讀哪小學無關的。我是SFA高小家長,一直非常感恩孩子一直在各方面成長。
...

請問可以跟你了解多一點嗎?
請問學校會係傳統坐定定聽書,定係都會透過活動式去教學增加趣味呢?

bearcat2003 發表於 20-1-29 23:23
...

請問sfa 的功課量如何?
如果小朋友算係自覺做功課的,初小和高小做功課時間大約用多久?
另外學校有德育方面的配合嗎?

小兒係SFA的舊生,呢間唔係一間易讀的小學,不過如小朋友、家長都有備而來,讀呢間學校唔會算好辛苦!
小朋友係底子未穩妥之前,家長需要高度投入;越高年班,考試題目越唔會跟書直出,所以有人講SFA教淺考深,甚至唔教就考,當然如果小朋友只讀識面嗰浸,面對呢間小學的轉灣考題,的確有企係度的感覺。
小朋友如坐得定、做嘢快手日常功課不用太擔心,小兒大部份日子9點半前有得訓,唔訓都係因為玩手機。

回覆樓主:

每天1-2小時內完成功課,功課量合理

CKTCKT 發表於 20-1-29 23:28
請問可以跟你了解多一點嗎?
請問學校會係傳統坐定定聽書,定係都會透過活動式去教學增加趣味呢?
...

一般都是坐定定

首先我不是用家,只是塘邊鶴 povide another angle

身邊一例子阿大sfa, 阿爸要花很多口水先dum到阿細去讀,至於親子關係,這depend on你口術高唔高明和你升中有乜expectation。

我會建議你也試試lh 同學有兄姊就讀你心目中的小學,get a fuller picture.

醒目開學勳章 貢獻勳章

有case,家姐讀緊SFA,細佬想跟,抽到沙呂都唔去讀

又無話嚇親個細喎~
恐龍家

禮賢用家,學校絕對十分關愛同包容。學術當然無SFA咁谷,但係都唔差。考試亦都唔算難應付,基本上有溫都可以七十以上,老師亦會為考試與同學溫書,其實絕對可以令小朋友建立自信。禮賢中文教得好好(廣教中),有普通話課,英文我覺得略淺,不過可以外補。數學、常識都中、英並行。
個人覺得睇下家長要咩野,想跟住學校一齊追,或是自己自由度高D;若要自由度高,自然要家長唔可以放鬆兼要本身識教,同小朋友識自律。
坦白講,好多時係家長性格問題,有D人接受唔到小朋友係谷嘅學校唔合格或低分,搞到家無寧日。有D揀間無咁谷,次次考試九十以上,大家開心,又可以循步漸進,最重要考慮小朋友特質同「家長本身特質」。
升中有7成上英中,女孩子深水埗都不錯的!

BoMuiB 發表於 20-1-31 18:54
禮賢用家,學校絕對十分關愛同包容。學術當然無SFA咁谷,但係都唔差。考試亦都唔算難應付,基本上有溫都可 ...

謝謝回覆,請問小朋友係高小學生嗎?
想問下學校升中方面有咩支援?

Poyau 發表於 20-1-29 17:35

semms 5-8 都好close

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3798326

你可以參考呢個,我之前開的。

BoMuiB 發表於 20-1-31 18:54
禮賢用家,學校絕對十分關愛同包容。學術當然無SFA咁谷,但係都唔差。考試亦都唔算難應付,基本上有溫都可 ...

請問你話禮賢英文略淺,7成上英中,咁升中會唔會英文唔好而跟唔上?
再請教一下,你話女仔都唔錯,如果男仔喺深水埗區讀係唔係升中都唔理想?