用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 英華
樓主: mcloud
go

宣小 vs 英華 [複製鏈接]

newmommy 發表於 20-4-15 20:18
但想問一下,YW 小六(抑或小五)要幾時簽承諾書?實在太多人講 YW 最 top 的不會升去書院

...

當年(幾年前)是小六於12月尾、1月頭派承諾書,一般情況所有人(或接近所有人)會簽,因絕大部分家長不懂自行玩法(學校零支援零資訊,除非家長自己鑽研或另有子女在官津私校就讀之類),或不想冒險,又或心諗會直上書院。

其實不少級10%內會直升,這是事實。

sunnymama2 發表於 20-4-12 13:34
沒錯。最近幫侄女搞升中,自行失敗,我等放榜時個心好緊張,知道唔收後又vl好失落。考1間band 1中學真係唔 ...

其實唔想係好想講,但想指出請勿再將中學成績未及理想歸咎於當年只係小一嘅學生身上。YW 2007年轉直資一條龍,當年嘅小一生喺YW受足12年教育,去到考DSE都仲係被標籤為B2/3生?咁請問B1生係咪同樣都係當年嘅小一生?定係已經全部走晒剩返B2/3生舊年喺度考DSE?咁下年係咪DSE成績好勁?我情願相信學校慢慢地進步,成績會越走越好,好過相信有人話因為可以自已決定收生而成績就會好,如果咁嘅話,呢個世界應該冇好成績嘅官津。

回覆 monodad 的帖子

Band 1 既官津中自行或大抽獎都收晒 band 1 既小學生,當年非直資英小既小一生受6年YW小學教育,如果教得出過半數既band 1 生已經算有交代了(不過我冇實際數字,中一又溝左外來生計吾到)這是非直資YWC成績較牛津道年代差既原因。直資之後,且看2014 同 2015 pre S1 中英數平均由67.6 分升到72.6 分,親生仔理論也算是有數據支持,結果幾個月後就會知,純粹我自己估計,3322 同4+應該可以上番少少

Andrewpapa0513 發表於 20-4-16 09:58
回覆 monodad 的帖子

Band 1 既官津中自行或大抽獎都收晒 band 1 既小學生,當年非直資英小既小一生受6年Y ...

呢個就係唔想講嘅原因,呢批小一學生俾英華小學教足6年之係都俾人認定係B2/3生,再俾英華中學教多6年之後再成為DSE考試嘅負資產?如果係真,咁講法呢批小學生直係喺呢間學校白過咗呢12年,咁又反影咗D咩?即係唔係自己㨂嘅學生就教唔好?

官津中學全收B1生?SJC, LS, MCC, MSC等直屬小學升上去嘅全部都係B1生?極其量都係無B3生矣。而英華中學轉直資後所收嘅全係B2/3生?即係原校升上去嘅全部係B2/3,而中學收嘅又係B2/3,教到中六都係B2/3?咁樣講不單對學生唔公平,對學校亦唔係咁好。希望呢套親生仔理論只係家長嘅諗法或者期盼,而唔係學校對家長因成績未達理想嘅解釋。

mcloud 發表於 20-1-20 10:00
剛收到信為宣小正取生,月尾register,另外英華下個月3rd In。兩間點揀好?

...

英華
‹ 上一主題|下一主題