用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 英華
go

宣小 vs 英華

剛收到信為宣小正取生,月尾register,另外英華下個月3rd In。兩間點揀好?

當然是先註冊,再去3rd in,無衝突!

回覆樓主:

勁呀, 宣小應該好難,小朋友咩特質, 點train

宣小好好

回覆樓主:

很厲害! 宣小收作正取生,證明你小朋友能力很好。

你應該先留位宣小,再去Yw 3rd in (入了3rd in, 取得offer機會超過50%), 到時Yw 收了再選擇吧!

宣小:升中成績
英華:男校,有歷史,有承傳,一條龍

睇吓自己最aim乜

當然,accept 左offer,之後再3rd in ,冇咩衝突。

南丁媽咪 發表於 20-1-20 11:58
宣小:升中成績
英華:男校,有歷史,有承傳,一條龍

最後有無讀aps?

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果你夠了解YW,其實唔駛問

鍾意嘅人會好鍾意,唔鍾意嘅人好唔鍾意
你唔夠了解的話,就當然揀YW啦,有中學、又平d!
恐龍家

回覆 hahaha1231 的帖子

多謝。其實之前好多直資都落空左,本來就係後悔冇上面試班TRAIN佢。幸而今年好消息才開始。冇特殊TRAINING,音樂﹑英文﹑運動興趣班每周上一個鐘。

冇野需要煩住喎
咪去註冊宣小,然後努力預備英華囉(我指家長部份)

mcloud 發表於 20-1-20 10:00
剛收到信為宣小正取生,月尾register,另外英華下個月3rd In。兩間點揀好?

...
依家你都未有得揀, 有得揀再諗吧!

唔通叫你依家放咗英華等運到?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

似曬太陽post

mcloud 發表於 20-1-20 10:00

...

羨慕,請問小朋友是名幼+ 學術很好乖乖型嗎?聽聞宣小鍾意收呢類型學生

回覆 pizzafat 的帖子

唔係名校,讀學券幼稚園。學習時專注力高,玩樂時愉快全情投入

我都諗緊依兩間

小曳人 發表於 20-1-20 12:17
如果你夠了解YW,其實唔駛問

鍾意嘅人會好鍾意,唔鍾意嘅人好唔鍾意
唔係好明?即係了解就唔會選yw?我不是佷了解,只知是不錯的男龍,可否解釋多一點呢?thx

醒目開學勳章 貢獻勳章

pckpck 發表於 20-1-21 00:23
唔係好明?即係了解就唔會選yw?我不是佷了解,只知是不錯的男龍,可否解釋多一點呢?thx ...
我唔係話了解咗就唔會選,我係話如果你了解咗,就唔會問,因為一般情況係兩極化:好鍾意或好唔鍾意
恐龍家

如果睇過往升中數據,宣小男生約有二三十人升到比YWC 高級數既中學,而英華小每年也有廿人左右成功外闖神校。兩間都強制學樂器,而讀男校係另一個考慮因素,可能會曳D😆

回覆 Mkmlmlmyh 的帖子

請問每年YW有二十人可以升去了哪些神校?

回覆 Mkmlmlmyh 的帖子

男校同男女校係我考慮緊既重要因素。
朋友兩個仔讀YW,佢就話如再揀覺得男女校好D,男仔會冇咁粗魯,但男校的確好玩。
讀12年男校唔知個仔第時會否埋怨我。

小學階段女仔出色D,男女校既宣小谷,男仔好似會蝕抵少少。