用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生睇咩英文書同劇?
樓主: Ocean419
go

初中生睇咩英文書同劇?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-3-28 14:01
當然啦!睇劇先,就唔會睇書了,相反就會
都唔一定,有d人係中意食兩味汁都lo 埋

回覆 V.G 的帖子

>>Harry Potter伴讀幾版就嫌深唔肯睇落去。重點係故事唔吸引佢。

同意。需要伴讀許多頁,,直到Hagrid 到 Harry並告訴他是個巫師
The series of UE系列短,因此可以更快地進入故事

Youtube 許多紀錄片都是不錯的。 WW1,WW2, Vikings。關於科學 (電流之戰),藝術的歷史 (Da Vinci), 中央電視台的中國歷史也非常值得一看,很多像戲劇

bobbob 發表於 20-3-28 12:14
你小朋友幾大?本書咁厚好難伴讀,叫佢自己睇啦

現在P6, 嘗試伴讀HP時係P5, 有啲書為佢比較深又想引佢睇下會伴讀,最初睇金庸都係伴讀開始,之後佢覺得鐘意就自動波睇落去。我現在伴讀緊《古文今句今譯時析》佢都好like, 唔伴讀有啲地方幾難明,就算伴讀,我都未必識得晒,有時一齊搵答案。

notcool 發表於 20-3-28 18:08
Youtube 許多紀錄片都是不錯的。 WW1,WW2, Vikings。關於科學 (電流之戰),藝術的歷史 (Da Vinci), 中央電 ...

依家同仔睇緊“從秦始皇到漢武帝”, 每集一小時左右,其實仔興趣唔大,睇只係為咗中學課程,所以每集都要分開兩次睇

回覆 S-Kwok 的帖子

我有時也只能完成6集中的5集...觀看30分鐘 and stop。或者在我看了一些歷史劇或書籍後,想了解更多有關歷史的信息,然後會看

S-Kwok 發表於 20-3-29 09:50
依家同仔睇緊“從秦始皇到漢武帝”, 每集一小時左右,其實仔興趣唔大,睇只係為咗中學課程,所以每集都要 ...
有幾套相關年代的劇可考慮:楚漢驕雄,尋秦記,浩lan傳,不過6劇通常50集倒覺得太長

我自己唔太鍾意睇Harry Porter呢種題材,但我女小學時好鍾意。佢話好多平日唔係特別鍾意閱讀的同學,都睇到唔停得手,所以我估呢套書對細路係有d魔力。唔鍾意睇,可能係時間未到。每年暑假攞出來比佢試吓,可能突然又鍾意。

Jane1983 發表於 20-3-29 11:45
我自己唔太鍾意睇Harry Porter呢種題材,但我女小學時好鍾意。佢話好多平日唔係特別鍾意閱讀的同學,都睇到 ...
中意咪睇,唔一定人睇我又要跟,當然有時peer pressure 作為動力亦未必是壞事。
近排清了片貨,重看一些cartoon, eg kung fu panda,找回失去的童年

Netflix 上有兩套記錄片都好正:
-Inside Bill’s brain:Decoding Bill Gate
-Hitler’s Circle of Evil

回覆 MrBeast 的帖子

HP比較正常。外國少年的書,好多係一提到父母,就係佢地幾Embarrassing,令佢哋幾無面,連Wimpy kid都係。我覺得好唔爽。

V.G 發表於 20-3-29 15:05
Netflix 上有兩套記錄片都好正:
-Inside Bill’s brain:Decoding Bill Gate
-Hitler’s Circle of Evil
講人的我介紹:founder n steve jobs, sj 都幾多f wirds

Jane1983 發表於 20-3-29 15:14

HP比較正常。外國少年的書,好多係一提到父母,就係佢地幾Embarrassing,令佢哋幾無 ...
my guess, hp 內有些校園生活發生的事情可能對學童會有共嗚

都可能係。我女初小時,我都有同佢睇一樣的書,既可以傾,亦關注佢有無睇d唔適合佢年齡的嘢。但到佢大咗,好多時都跟唔到,或者題材我實在無興趣,已經lost track了,其實都好可惜。

Jane1983 發表於 20-3-29 11:45
我自己唔太鍾意睇Harry Porter呢種題材,但我女小學時好鍾意。佢話好多平日唔係特別鍾意閱讀的同學,都睇到 ...

我囡宜家高中,小學都睇咗頗多嘅書,一路都話無興趣睇HP~~~

回覆 mcl203 的帖子

我自己睇唔落,所以我明

Jane1983 發表於 20-3-29 18:33

都可能係。我女初小時,我都有同佢睇一樣的書,既可以傾,亦關注佢有無睇d唔適合佢年 ...
我看hp 原因有兩個::1)自己好奇點解咁多人睇
2)若果好睇見到我追或許會引起興趣,修煉就係咁

不過e加都好少咁做了,反而掉轉小朋友中意的書會叫我試下

MrBeast 發表於 20-3-29 20:10

我都係好奇,睇左修煉前傳,阿仔同我都覺得好睇,但係之後果集我仔就話唔好睇,我都覺得係,就冇睇落去⋯⋯

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-3-29 20:10
我仔係3)當年坐佢隔離嘅同學仔極力推介下睇

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 20-3-29 18:33

都可能係。我女初小時,我都有同佢睇一樣的書,既可以傾,亦關注佢有無睇d唔適合佢年 ...
我幾乎未同仔一齊睇過一樣嘅書,都唔啱睇
‹ 上一主題|下一主題