用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生睇咩英文書同劇?
go

初中生睇咩英文書同劇?  

請大家幫手介紹

最近每晚三集的速度看the good doctor

Danielhk 發表於 20-1-10 10:10
最近每晚三集的速度看the good doctor
請教是哪個網站或其他方式看的嗎?
另你小朋友每晚有咁多時間看劇集的?

海之風 發表於 20-1-10 10:56
請教是哪個網站或其他方式看的嗎?
另你小朋友每晚有咁多時間看劇集的?
...
直接google search,搜到哪個,看哪個。
都是完成功課后開始看。通常9點左右可以完成。

我也時常擔心他不夠時間溫書。目前都能應付。

如果我說,我們從九月份開始,看了70集延禧宮略,59集射雕,star war 1234,.....

我都覺著有點離譜了。後面要控制一些。

海之風    發表於 20-1-10 12:02

IloveJJ 發表於 20-1-10 13:25
我仔而家睇緊Harry Potter 書,亦有睇電影(睇完書先睇電影),另外在Netflix 睇啲青少年劇集,現在睇緊《 ...

有啲咩青少年劇集介紹?

S-Kwok 發表於 20-1-10 13:46
有啲咩青少年劇集介紹?
美青少年劇我覺得不是太啱香港睇,始終culture 不同

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-1-10 14:14
美青少年劇我覺得不是太啱香港睇,始終culture 不同
我仔仲係好老土地睇緊friends,睇得相當高興

王家爸爸    發表於 20-1-14 15:21

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-1-10 14:58
我都鐘意睇,諗住遲下問我仔睇唔睇?
要睇就快,響美國netflix已經下咗架,我估其他地區都將會

IloveJJ 發表於 20-1-10 13:26
9點後睇3套劇?咁咪好夜瞓?夠精神嗎?

到晚上11點多,也不算太夜。最近功課不多,上周開始看,第一季18集看完了。正看第二季。
目標10點半前入睡,但從未實現。
九點完成功課是保守估計。多數八點多完成。我時常懷疑是否有遺漏。看看班級群組,同學們討論的功課,我兒子說,許多天就完成了。再問,就嫌棄我太嘮叨。

不看劇,也不學習。兩兄弟打打鬧鬧。有時,我懸賞看些英文讀物。勉强看了五本。兩本是學校規定必讀。另三本,是積分獎勵或換游戲時間。

一旦看起英文reader,兒子時常會笑出聲來。想必是看懂了。但從不主動看。英文報紙,遞到眼前都不看。

bobbob 發表於 20-1-10 14:35

睇下你青少年定義la, 我覺得fds係年輕人,不過利申我是一集都冇睇過,不是用家冇g格,cmt 。regardless, 中e睇又唔係要家長指引就得

bobbob 發表於 20-1-10 14:35
Friends 係我最鍾意睇既美劇之一。

Ocean419 發表於 20-1-10 08:36
請大家幫手介紹
其實好睇小朋友對嘜野有興趣。

Ocean419 發表於 20-1-10 08:36
請大家幫手介紹

其實是同輩影響會大些,我女我提議的全不接受,反而同學喜歡睇書的建議她們會交換睇,農曆新年已經和我說,看同學介紹的英文書,要休息下!

亞仔最近睇The Hunger Games