用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道中學自行唔知有幾多人報呢
樓主: gugu1000
go

培道中學自行唔知有幾多人報呢 [複製鏈接]

christy2011 發表於 20-1-11 06:16
回覆 Poyau 的帖子

佢地無公布數學

九真2019年數4+ >50% 無實數

2018-2019 School Report
http://www.ktlms.edu.hk/data/doc/share-file/school_report/2018-19_School-Report.pdf

In 10 of them including core subjects, more than half of our students scored Level 4 or above.

In2c68 發表於 20-1-11 04:31
其實兩個女校有料的,可惜只能收女仔,所以就算好多今年b1c但如果男多過女佢幾想再收好d都有好多係band2入 ...

認同呀!九龍城區"女孩子"多好選擇。尤其B2女孩子,如果孩子程度高DD嘅可以選擇B1c""九真"",更難得嘅係B2組別學生有機會入讀提升學術表現,讓DSE更有競爭力。又如果孩子程度稍遜可以B2a""培道""入手,入到嘅B2組別學生也同樣需要珍惜那個學位。兩校名有特色,若然選校配合得宜,相信必定大大提升學生入讀大學的競爭力。個人認為,"谷"會是"增長期"必然看見的情景。無辦法啦!要馬兒好,就必需要有""好糧""及一定程度的""操練""。希望兩校繼續努力,雙雙成為B1c中學,會是九龍城區女孩子們的福祉。

回覆樓主:

唔知油尖旺區跨區過去九龍城會睇高一線定係睇低第一線。或是冇關係呢?
油真又係咪好多人爭呢?

gugu1000 發表於 20-1-11 09:43
唔知油尖旺區跨區過去九龍城會睇高一線定係睇低第一線。或是冇關係呢?
油真又係咪好多人爭呢?
...

自行階段:油尖旺區"跨區揀"九龍城區中學,或許沒有睇高或睇低一線。
統一甲部:油尖旺區"跨區填"九龍城區中學,或許沒有睇高或睇低一線。
統一乙部:油尖旺區"跨區轉"九龍城區住區,或許會出現少少跌Band
     機會,但不是"邊緣人"不需擔心。

‹ 上一主題|下一主題