用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道中學自行唔知有幾多人報呢
go

培道中學自行唔知有幾多人報呢 [複製鏈接]

好似冇乜人推,上網見算band1,但啲人又話係band2但校風唔錯, 我阿女係油尖旺區邊緣人,唔知有冇機會呢?求高人指教(emoji)
阿女操行係A多學校服務宗教相同有分加嗎
   1    0    0    0

gugu1000 發表於 20-1-9 22:59
好似冇乜人推,上網見算band1,但啲人又話係band2但校風唔錯, 我阿女係油尖旺區邊緣人,唔知有冇機會呢?求高 ...

培道九龍城當band2A,但dse成績唔知係咪好左,今年多人話左1C! 你邊緣人其實可以話下,上年我地小學都有band2入左呢間話老師好好課程唔算谷!重好學校環境唔錯,我地小學係附近,好多女仔唔選自己小學都去呢間!我係附近住見d女仔都好乖下!如果重想進取自一丘佐榮自二培道,保守d就自一培道自二何官

好似冇乜人推,上網見算band1,但啲人又話係band2但校風唔錯, 我阿女係油尖旺區邊緣人,唔知有冇機會呢?求高 ...

"培道"係好學校,你囡囡邊緣人係好適合讀培道,培道屬B2a中學,有3班英文班,好受(B1c-B2a)邊緣人和B2a學生歡迎,以你囡囡成績係有機會的。你囡囡有好多服務對面試好有幫助,同屬基督教都要睇下女孩子是否經常返教會,有穩定健康的教會生活才可容易讓學校感覺女孩子乖巧。你另一間自行揀咗邊間?若然另一間選擇係屬於搏DD嘅話,培道可當作為保守穩健的合程度之選。

小小分享:阿女當年中學面試與面見老師傾談時,老師有介招中學裏有自己的團契聚會,女兒便分享自己從小就返教會主日學和崇拜聚會,話題亦由此進入,後來阿女話大家傾得十分開心,唔似考核緊。

YmOra 發表於 20-1-10 09:58
"培道"係好學校,你囡囡邊緣人係好適合讀培道,培道屬B2a中學,有3班英文班,好受(B1c-B2a)邊 ...

你好 路過想請問下, 九真今年係咪升咗做band1呢? 因為 band 2 女 好多時都係會考慮呢兩間學校,如果九真係band 1 又要計劃過呢...

bbfonghk 發表於 20-1-10 11:32
你好 路過想請問下, 九真今年係咪升咗做band1呢? 因為 band 2 女 好多時都係會考慮呢兩間學校,如果九真 ...

响EK有jm分享過九真已升至B1c中學了。但個人認為,早幾年已經成為B1c中學,我和我的jm朋友早年已經把"九真"當作B1c中學嚟入讀,因為這樣才不會追得太辛苦,才配合到學校的教學模式。

先問問你女兒屬Band幾?

其實,九真好特別,B2組別有幸抽入嘅話,真係需要好好把握這個機會,因為學校仍處於"增長期"。

YmOra 發表於 20-1-10 12:39
响EK有jm分享過九真已升至B1c中學了。但個人認為,早幾年已經成為B1c中學,我和我的jm朋友早 ...

炒咗科數學, 不過老師就話佢仲係B2...

你好 路過想請問下, 九真今年係咪升咗做band1呢? 因為 band 2 女 好多時都係會考慮呢兩間學校,如果九真 ...

這是個人對"九真"的估算:

九龍城區:九真中學::
DSE成績表現屬B1c中學;
自行階段之競爭對手主要為(B1c-B2a)學生,
而佔少數嘅估計會係B1c學生或B2a學生,
預計响自行階段九真會盡收B1c和(B1c-B2a)學生。
大抽獎會有B1組別學生以保險線設定方式進入九真,
亦有人經由B2組別透過甲部乙部抽入。

bbfonghk 發表於 20-1-10 12:47
炒咗科數學, 不過老師就話佢仲係B2...

炒咗後仲係B2嘅意思係B2c嗎?

YmOra 發表於 20-1-10 12:54
炒咗後仲係B2嘅意思係B2c嗎?

學校冇公報名次, 只係太太攞成績表嘅時候再三追問,老師先話大約B2…

bbfonghk 發表於 20-1-10 14:01
學校冇公報名次, 只係太太攞成績表嘅時候再三追問,老師先話大約B2…

明白。但要知道"大約B2"可以理解為靠向B3嘅B2c成績,加上你話炒咗科數學,就更加估係B2c位置。我認為,溫柔DD向老師道出困難所在,同佢講如不確定比較準確的Banding位置好難選校和不知搏唔搏"培道"好?!襯就快放學捉住班主任問清楚。

bbfonghk 發表於 20-1-10 14:01

不過,响未攪清楚孩子屬B2幾之前,仍然可以建議你大抽獎放"培道"响乙1增加入培道的機會。

上年有460 applications

YmOra 發表於 20-1-10 14:49
明白。但要知道"大約B2"可以理解為靠向B3嘅B2c成績,加上你話炒咗科數學,就更加估係B2c位置。 ...

唔該曬! 唯有盡力啦, 不過學校政策係咁樣都冇辦法, 有同級同學仔直頭問都問唔到㖭…

bbfonghk 發表於 20-1-10 15:30

唔該曬! 唯有盡力啦, 不過學校政策係咁樣都冇辦法, 有 ...

對着哩D小學真係無奈

回覆樓主:

多謝大家回覆(emoji)

回覆樓主:

另一間都係好穩陣, 揀返銘基書院(油尖旺), 就係揀咗兩間都好似band2, 個心15 16緊

回覆樓主:

培道2019年33222率73.7%
主科4+平均43.4% 接近B1C水平

http://www.pooito.edu.hk/Chinese/School_life/News/201819/(CHI)20190710_DSE.html

九真2019年DSE成績達B1C水平
33222率88%
主科4+ 中有62% 英近60% 通識達67%

KTLS DSE 2019 Result
http://www.ktls.edu.hk/data/?p=10572

We are tremendously proud to announce that our students’ result this year is very gratifying. Overall speaking, the 33222 attainment percentage is 88%. In 8 subjects, students have achieved better than the Hong Kong average at level 5 or above. One student took Japanese Language as an extra subject and got a grade ‘A’ in the Cambridge International Examination (CIE). In Chinese Language, the credit rate (level 4 or above) is 62% while in Liberal Studies it reaches 67%; as for English, the rate is nearly 60%. Yip Tsz Ting (6A) has scored 35 marks in six subjects with 5 ** in Chinese Language, 5* in English Language, Liberal Studies and Chinese Literature.

The DSE result of KTL has been reaching new heights. We congratulate our students on their brilliant results and we will keep on striving for excellence with perseverance and assiduity for more amazing results to come.

YmOra 發表於 20-1-10 12:39
响EK有jm分享過九真已升至B1c中學了。但個人認為,早幾年已經成為B1c中學,我和我的jm朋友早 ...

其實兩個女校有料的,可惜只能收女仔,所以就算好多今年b1c但如果男多過女佢幾想再收好d都有好多係band2入!所以其實九龍城女仔算幸福,女校都有幾間!
但諗真d收咁多band2a都重可以係咁上,我相信九真都應該幾谷!

回覆 Poyau 的帖子

佢地無公布數學
‹ 上一主題|下一主題