用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關教局次第同BANDING問題
樓主: bkrex
go

有關教局次第同BANDING問題 [複製鏈接]

我掛念嫲嫲 發表於 20-1-9 06:48
請問喺二線b1a會唔會次第比一線b1c低?

同網唔會發生
跨網都應唔會 B1A同B1C有距離

Poyau 發表於 20-1-8 21:40
唔會調整 所以才有跨區跌Band問題

跨區跌Band問題係指EDB影片中描述嘅由學校所屬的校網改為居住位置的校網情況之跌Band可能嗎?

YmOra 發表於 20-1-9 07:29
跨區跌Band問題係指EDB影片中描述嘅由學校所屬的校網改為居住位置的校網情況之跌Band可能嗎?
...

係此問題

Poyau 發表於 20-1-8 21:40
唔會調整 所以才有跨區跌Band問題

而且,我對"全港成績次弟"的理解為這是一個結果,而這結果响影片中清楚講述"次弟"的整個產生過程,而這過程係包括"調整機制"這程序。

YmOra 發表於 20-1-9 07:38
而且,我對"全港成績次弟"的理解為這是一個結果,而這結果响影片中清楚講述"次弟"的整個產生過程,而這過 ...

調整機制指呈分據PS1調整
從而計算全港每位學生分數及排名
PS1是全港同一份卷計 無區同區調整

Poyau 發表於 20-1-9 07:22
同網唔會發生
跨網都應唔會 B1A同B1C有距離

謝謝!
阿仔成績 b1a, 心儀一間1a, 另一間1c,
想佢自二報1b, 佢唔多願意

bbexpect 發表於 20-1-9 01:09
如果中西區誇去沙田, 自行階段會跌Band嗎?

這個"誇"字係講緊或用响""自行階段""嘅話,是不構成升跌Band事情,因為自行階段係以全港Banding作釐定準則,小學所評估學生的Banding是全港性是不受學校網限制的,因為小學所用嘅量尺係學兄學姊响PS1的估算位置來進行估算現小六學生的Banding位置。

而响大抽獎嘅"乙部"位置就有機會出現"升跌Band"問題,可能性有兩種:
可能性1:學生嘅全港Banding和本區Banding之差異,
     學生在大抽獎填甲部需考慮自己全港Banding位置;
     學生在大抽獎填乙部則考慮自己本區Banding位置,
     此時此刻,兩者才會出現""升跌Band""問題考量。

可能性2:學生唔用學校所屬之校網進行大抽獎,而改用住址所屬校網進行大抽獎,
     亦可以講為由原先學校校網"跨區"至居住地區之校網進行大抽獎,
     也可以說為由原先學校校網"轉區"至居住地區之校網進行大抽獎。
     由於原先嘅本區是以學校校網為估算就已經出現升跌Band的考量需要,
     現在的本區更改為住區之校網作估算就更明顯須要考量升跌Band問題。

個人認為,响大抽獎乙部的"跨"字與自行階段嘅"跨"字是有分別的,

乙部之誇區是存在着升跌Band問題之考量,而
自行之誇區是不存在升跌Band問題。

bbexpect 發表於 20-1-9 01:09
如果中西區誇去沙田, 自行階段會跌Band嗎?

正確來說,自行階段係唔計Banding,係將全港學生成績順序配對一次。

舉例,你全港名次係300,就係300。假設,你考A校,之前嘅299人無一個考該校,你排名考A校名單第1名。若你另一間考B校,又,之前該299名有99個考B校,你排名係100。

全港Banding只會係統一甲部先有用,即係可以係本區屬B1,全港屬B2。相反亦會存在。

教育局只會分B123。ABC係坊間自行再細分的。

B.B.BaBa 發表於 20-1-8 13:54
學校收到教育局的次第,只包括以下資訊:
1. 成績次第
2. 學生編號

咁即係話 學校大約收40 人 ,排名第1~40次弟嘅學生好大機會入到。咁樣推算啱唔啱?

YmOra 發表於 20-1-9 08:22
這個"誇"字係講緊或用响""自行階段""嘅話,是不構成升跌Band事情,因為自行階段係以全港Bandin ...

謝謝回覆, 十分詳盡。又再請教自行階段所用既全港banding係點排出黎?

回覆 bbexpect 的帖子

係用小學師兄師姐升中時考分班試果個PS1得出嚟,個試係直接影響之後兩年,間小學究竟有幾多B1位同全港排名高低。

bbhappy68 發表於 20-1-9 10:40

咁即係話 學校大約收40 人 ,排名第1~40次弟嘅學生好大機 ...

次弟排得前機會應該大啲
但亦要睇收生準則次弟佔比例多少
如面試比例高 排前優勢會較少

Poyau 發表於 20-1-9 12:21
次弟排得前機會應該大啲
但亦要睇收生準則次弟佔比例多少
如面試比例高 排前優勢會較少

好的謝謝妳

Poyau    發表於 20-1-9 12:38

想問某一中學的banding是根據該校的DSE成績?還是其它呢?謝

joeycj 發表於 20-1-9 17:51
想問某一中學的banding是根據該校的DSE成績?還是其它呢?謝

個人認為,可以以""DSE""成績表現作為釐定中學Banding的準則。而""自行階段""則需要以小六學生的Banding作指標才可透徹了解競爭對手的實力,從而估算出自己的勝算。

例如:
九龍城區::
九真中學:::
DSE屬B1c中學;
自行階段之競爭對手主要為(B1c-B2a)學生,
而佔少數嘅估計會係B1c學生或B2a學生。

‹ 上一主題|下一主題