用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關教局次第同BANDING問題
go

有關教局次第同BANDING問題 [複製鏈接]

如果我自行, 而學校根據學生既BANDIND定係教局個次第?會唔會有個情況小朋友B1但教局個次第好後呢?
同埋一般學校IN人會係按學校次第行先定係學生BANDING?
   9    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

一路聽到嘅資訊,都係學校會收到一份申請名單,學生係順住排,無次第序號,無banding

有錯請更正
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,自行係排全港次第,所以唔會有 "小朋友B1但教局個次第好後" 呢件事

當然,要睇返你個band 1 係地區地全港band 1啦,因為地區band 1有機會全港係band 2
恐龍家

bkrex 發表於 20-1-8 12:07
如果我自行, 而學校根據學生既BANDIND定係教局個次第?會唔會有個情況小朋友B1但教局個次第好後呢?
同埋一般 ...
banding 無人定,全部自己估。咁中學梗係以有固定準則的教育局的次第來揀人啦。
尤其不是全 in 的學校,一定是次第越高越著數。

如果小學話你係 b1,但你次第好後。咁果間小學肯定是弱/寶校,級一=人地級40/50。

1010mum 發表於 20-1-8 12:33
banding 無人定,全部自己估。咁中學梗係以有固定準則的教育局的次第來揀人啦。
尤其不是全 in 的學校,一 ...
其實有無辦法知道自己小朋友間學校係屬咩次第?

bkrex 發表於 20-1-8 12:47
其實有無辦法知道自己小朋友間學校係屬咩次第?
次第 =  全港小六學生的呈分排名
基本上,睇返上一兩屆師兄師姐派去邊一級的中學,對應返自己的級數。

所謂 banding,咪就係咁估出來的。

1010mum 發表於 20-1-8 12:51
基本上,睇返上一兩屆師兄師姐派去邊一級的中學,對應返自己的級數。
謝謝你的資訊

1010mum 發表於 20-1-8 12:51
睇返上一兩屆師兄師姐派去邊一級的中學>>>>請問係計派位嗎? 如果D 師兄自己在出面考私校又會COUNT 嗎?
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

bkrex 發表於 20-1-8 12:07

同埋一般學校IN人會係按學校次第行先定係學生BANDING?

小學係跟據過往經驗估算小六學生的"全港Banding",為的是方便jm選擇全港中學時容易匹配到合適的中學。而中學响自行階段可從教育局得到一份申請人由高至低的"全港次弟"排列。

在眾多申請人中會有機會發生例如B1a學生响那份全港次弟中排列在好後的位置,例如迦密華英中學自行申請人數有幾百人,而她們响自行階段又主收B1a成績為主要客源,那麼成績稍為遜色的B1a學生分分鐘排响過百人之後也不為奇。

至於,中學自行收生是以學生次弟行先定Banding行先,其實兩者描述無分別,因為兩者呈"正比關係",一方上升;另一方同樣上升。

小艾比 發表於 20-1-8 12:58
睇返上一兩屆師兄師姐派去邊一級的中學>>>>請問係計派位嗎? 如果D 師兄自己在出面考私校又會COUNT 嗎? ...

早幾屆的玩法與今年不同,只能做參考。
今屆哪位自一﹑自二入﹑大抽獎入,應該好清楚,更反映小學在自行的實力。
以北區為例,以往,二三線小學BAND1生,好命可能抽入鄧顯的人數多過自行,但小學唔知,難以知道小學實力提升抑或彩數。

nillnill 發表於 20-1-8 13:08
早幾屆的玩法與今年不同,只能做參考。
今屆哪位自一﹑自二入﹑大抽獎入,應該好清楚,更反映小學在自行 ...

但也有可能不知是自行還是大抽獎入的情況。eg 31/3 收不到自一電話、收到自二電話。而7 月結果係入了自一校、而吧間係甲乙一入還是以後備情況入了自一也不知。對嗎?

小艾比 發表於 20-1-8 12:58
睇返上一兩屆師兄師姐派去邊一級的中學>>>>請問係計派位嗎? 如果D 師兄自己在出面考私校又會COUNT 嗎? ...

私直都是收配合 banding 的學生,例如 dgs, hy 總不會收 band 3 生掛。身懷特異功能除外。
但是,私直收人早,應該不會太依賴教育局的次第去揀人。

因此,師兄姐自己考了私直,也具一定的參考價值。

chanti 發表於 20-1-8 13:16
但也有可能不知是自行還是大抽獎入的情況。eg 31/3 收不到自一電話、收到自二電話。而7 月結果係入了自一 ...

自二收咗,就唔會去甲、乙階段。

cornelius 發表於 20-1-8 13:24
自二收咗,就唔會去甲、乙階段。

係喎, 我忘記了多謝提醒
那麼今年誰是自行入、大抽獎入、學校好清楚了。

1010mum 發表於 20-1-8 13:18
私直都是收配合 banding 的學生,例如 dgs, hy 總不會收 band 3 生掛。身懷特異功能除外。
但是,私直收人 ...
明白了, 謝謝~
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

chanti 發表於 20-1-8 13:29
係喎, 我忘記了多謝提醒
那麼今年誰是自行入、大抽獎入、學校好清楚了。
...
自行備取入係唔會知
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

學校收到教育局的次第,只包括以下資訊:
1. 成績次第
2. 學生編號
3. 英文姓名
4. 中文姓名
5. 性別
6. 就讀小學
7. 備註  (通常只用作標註 "無呈分")

"成績次第" 就是申請此校的所有學生,根據呈分及就讀小學過往 pre-S1 成績等... 而計算出來。如此校有 500 學生報名,成績次第就會由 1 排到 500;如另一學校有 350 學生報名,成績次第就會由 1 排到 350。任何學校都唔會知道某個學生的全香港總排名。

舉例說:某學生的成績次第在 A 中學排第 1,在 B 中學其實是可以排在 200 的,因為成績次第的排位是與報考同一間中學的其他學生作比較的。

回覆樓主:

"成績次第" 個分數會唔會因為小學所在地區而有所調整?

hkpapa852 發表於 20-1-8 13:43
自行備取入係唔會知
自2正取,自1備取,7/7派自1就知

fefemom 發表於 20-1-8 13:57
自2正取,自1備取,7/7派自1就知
自1自2都係備取,甲1乙1係自2同一選擇,如果最入自2甲1乙1,即係係點入呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題