用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A自行咁排係保守定進取?
樓主: Gakki
go

B1A自行咁排係保守定進取? [複製鏈接]

mcl203 發表於 20-1-6 19:37
見前列大部份港東中學,誤會咗了~~~

我都一樣

mcl203 發表於 20-1-6 19:26
恕我直言,似乎貴校跨區成績唔算好強,又或,貴校學生唔太願意跨區,留係東區為主。另外,聖言或上智,會 ...

係呀,謝謝你提醒。
冇錯,我係唔知往年學生係自行入定抽入,只係從老師其他家長收集左d情報,咁我大致上估我囡可以入到邊一級嘅中學。當然家長日都聽下老師意見。咁諗啱唔啱呢?

Gakki 發表於 20-1-6 19:38
係呀,謝謝你提醒。
冇錯,我係唔知往年學生係自行入定抽入,只係從老師其他家長收集左d情報,咁我大致上 ...

考慮下坑真和聖保祿中學,似乎都岩你囡性格,不過,兩間都係坊間評1B,又或,英華女校~~~

Gakki 發表於 20-1-6 19:38
係呀,謝謝你提醒。
冇錯,我係唔知往年學生係自行入定抽入,只係從老師其他家長收集左d情報,咁我大致上 ...
前面過獎了。

樓主一講標題的内容,感覺是個邊的學校。

其實貴小學已經具相當強外創能力。可以大膽的判定,該部分外區學校是自行進入。

比照實力,樓主自行可揀選目標學校相當多。

mcl203 發表於 20-1-6 19:45
考慮下坑真和聖保祿中學,似乎都岩你囡性格,不過,兩間都係坊間評1B,又或,英華女校~~~
...
咁我想請教除左大熱門英華、庇理羅士、ST MARY,其實重有咩B1A津貼女校在港島九龍?我有睇過置頂貼,不過好似冇分B1A/B/C?
今日老師問我想點報,我話坑真,佢話唗左我個囡。我話聖羅撒,佢話佢未聽過… 所以我開始有D驚係咪做錯決定辜負左個囡呢?個心十五十六… 問個囡基本上佢一舊飯冇咩意見。我係咪太保守呢?

Gakki 發表於 20-1-7 00:00
咁我想請教除左大熱門英華、庇理羅士、ST MARY,其實重有咩B1A津貼女校在港島九龍?我有睇過置頂貼,不過好 ...

港島1A仲有Marymount,九龍有Maryknoll Convent, 1B有港島既St Stephen’s Girls’,當中呢3間相對都唔算好催谷式中學,比較全人嘅,當中以Marymount更自由度大出名,可能,未必係你想要嘅中學~~~

又依你嘅升中數據,若以前極少派入,或絕少同學會報,要考慮下機會率可能會更好。不過,凡事總有開始嘅~~~

咁我想請教除左大熱門英華、庇理羅士、ST MARY,其實重有咩B1A津貼女校在港島九龍?我有睇過置頂貼,不過好 ...

甘Top10又真係唔會報SRL,坑真。
甘你覺得阿女面試能力如何?搵間睇成績,全港次弟比重較多,可能勝算大D。

你提到以往5-10名會入聖馬可、中婦、聖傑靈,其實坑真同佢哋成績相若甚至更好,論名氣亦比呢三間大,老師覺得「嘥左」是誤會了是九龍真光吧!難怪你們小學從沒有人入。至於聖羅撒是低調但成績好,印象中可能仲好過聖傑靈。你其實有沒有參觀過坑真和聖羅撒?如果喜歡便去吧!你提過想自行攪掂,這兩間是1B而坑真已很接近1A,你女兒入到機會很大,反而1A生報1A校,對手也是1A,不一定成功啊!睇你有幾想自行離場吧!此外,按你描述女兒特點,張祝珊也適合,既然你校有人入過張祝珊,自行可以是張+TL/SRL

kirstyau 發表於 20-1-7 00:47
甘Top10又真係唔會報SRL,坑真。
甘你覺得阿女面試能力如何?搵間睇成績,全港次弟比重較多,可能勝算大D。 ...

我覺得佢面試中規中矩,又唔會有咩亮眼表現,有同佢報d直資練下,佢好禮讓,經常俾人講先。其他小朋友好自信,佢就好謙虛,又冇音樂運動可以講.... 咁我覺得in b1a都係做炮灰.... 重視成績表嘅學校似啱,亦係我留意到坑真嘅原因。

WinnieCatCat 發表於 20-1-7 07:54
你提到以往5-10名會入聖馬可、中婦、聖傑靈,其實坑真同佢哋成績相若甚至更好,論名氣亦比呢三間大,老師 ...

多謝你意見。
老師冇誤會,係我估唔到佢眼角咁高啫。聽囡講佢係某名校畢業。
當然有參觀過坑真聖羅撒兩間,覺得校長老師比較隨和。mss都參觀過,的確感覺到d學生對答係醒d(而且靚d,唔知點解)。張祝珊有去過,不過我想女校。
最後,c6叫我帶個囡去黃大仙求簽,如果順利就照報坑真。
‹ 上一主題|下一主題